Leerlingen van 2 VWO presenteren hun zelfgemaakte t-shirts.
Leerlingen van 2 VWO presenteren hun zelfgemaakte t-shirts. Foto: Esther Luijk

Leerlingen Visser 't Hooft zetten streep door discriminatie

respect n Wethouder Angelique Beekhuizen kwam voor de kerstvakantie naar de afsluiting van het lesprogramma 'Respect in beeld' op het Visser 't Hooft Lyceum. De leerlingen van 2 VWO volgden de hele week lessen in het thema respect en gingen onder andere met elkaar in gesprek over pesten en discriminatie. Op de laatste dag van de themaweek ontwierpen zij symbolen die met respect te maken hadden en drukten deze op hun T-shirt.

Tekst en foto: Esther Luijk

Het lesprogramma is onderdeel van een landelijke campagne genaamd 'zet een streep door discriminatie', een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Atlin Sandvliet, directeur van stichting Inclusie en discriminatiebestrijding, nam het voortouw om de campagne ook op het Visser 't Hooft te introduceren. "Samen met de scholen organiseren we activiteiten om discriminatie bespreekbaar te maken," vertelt hij. "Het gaat echter om een breder onderwerp dan discriminatie, ook pesten op school en cyberpesten komen bijvoorbeeld aan bod."
Discriminatie en pesten zijn moeilijke, maar noodzakelijke onderwerpen om te bespreken, volgens Sandvliet. "We willen dat school een veilige haven is voor kinderen en dat ze er graag naartoe gaan. Door met elkaar te praten over onderlinge verschillen en te bespreken wat pesten losmaakt bij anderen en bovenal wat je eraan kan doen, worden de kinderen weerbaarder en voelen ze zich zekerder."

De meeste leerlingen zeiden veel geleerd te hebben van de lessen. Iris (13): "We gingen een film kijken over iemand die gepest werd, en dat vond ik wel heel erg. We moesten een verslag erover schrijven dus je denkt er echt over na, over wat pesten doet met de ander. Ik denk dat het wel goed is dat we deze lessen hebben gehad omdat nu iedereen weet wat je moet doen als je zelf gepest wordt of als je ziet dat iemand anders gepest wordt."
Floortje (13) voegt daaraan toe: "We hebben ook geleerd dat meelopen of niets doen eigenlijk net zo erg is als zelf pesten. We weten nu dat

'We willen dat school een veilige haven is voor kinderen waar ze graag naar toe gaan'

we naar een leraar moeten gaan als we het zien gebeuren en niet ervoor weg moeten lopen."
Zelf pesten hebben de meiden nog nooit gedaan. "Nee, dat vind ik echt heel erg", zegt Floortje. "Ik ben wel eens zelf gepest, maar dat is nu gelukkig voorbij. Ik weet nu ook beter hoe ik voor mezelf zou kunnen opkomen als het weer zou gebeuren!"