De Chinese muur. | Foto: Inge Jansen.
De Chinese muur. | Foto: Inge Jansen. Foto: INgen Jansen

Reisverhalen Inge Jansen brengen China dichtbij

lezing n Dinsdag 9 januari houdt Chinadeskundige Inge Jansen een lezing over reizen in China bij Kunstkring Leiderdorp.

'Een reis van duizend mijl begint met een eerste stap', zo luidt een Chinees spreekwoord. Inge Jansen zette haar eerste stap in China in 1993, en het bleef niet bij één stap. Inmiddels heeft zij duizenden kilometers kriskras door dit immense land afgelegd: van de Zijderoute in het verre westen van China tot de afgelegen bergstreken in het zuidwesten, de uitgestrekte graslanden van Binnen-Mongolië en de drukke metropolen Shanghai, Guangzhou en Beijing. Alle reiservaringen resulteerden in een schat aan kennis over het land van binnenuit, persoonlijke reisverhalen en prachtige beelden.

Inge Jansen verdeelt haar tijd tussen China en Nederland, waarbij in China een dorp aan de rand van Beijing haar uitvalsbasis is. Zij is de auteur van de Nederlandstalige Dominicus reisgids over China. Haar uitgangspunt is dat 'kennis' leidt tot 'begrip': mingbai – het Chinese woord voor 'begrijpen'.

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. De toegang voor niet-leden bedraagt 7 euro. Kijk voor meer informatie op de website KunstkringLeiderdorp.nl.


Tentoonstelling etnische sieraden

museum n In het Leiderdorps Museum is van 14 januari tot 1 juni een overzicht te zien van de etnische sieraden die Ineke van de Ven heeft verzameld op onder meer haar buitenlandse reizen.

Veel aandacht is er ook voor de bevolkingsgroepen die deze sieraden dragen. Een grote verzameling foto's en kaarten en een video geven een beeld geven van de fraaie kleding van bevolkingsgroepen in onder meer Marokko, Oman, India, Laos en China.

Het Leiderdorps Museum biedt periodiek Leiderdorpers met een unieke verzameling, verhaal of hobby een podium om deze onder de aandacht te brengen van dorpsgenoten en andere belangstellenden. Dit onder het motto: 'Het Leiderdorps Museum is van alle Leiderdorpers en voor alle Leiderdorpers'.

De tentoonstelling 'Etnische sieraden' wordt zaterdagmiddag 13 januari om 14.00 uur voor genodigden officieel geopend. Voor het publiek gaat de tentoonstelling op zondag 14 januari om 14.00 uur open.

Het Leiderdorps Museum is gevestigd in gebouw De Sterrentuin aan de van Diepeningenlaan 110. De openingstijden zijn op woensdag van 14.00 tot 17.00 uur, zaterdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur en zondagmiddag van 14.00 tot 16.00. De toegang is gratis.

www.leiderdorpsmuseum.nl


Koos Mark Big Band luidt 2018 in

nieuwjaarsconcert n Op zondag 7 januari strijkt de Koos Mark Big Band weer neer in het Leiderdorpse café-restaurant de Hollandsche Tuyn om met het traditionele nieuwjaarsconcert 2018 in te luiden.

Vanaf 14.00 uur swingt het de pan uit met repertoire voor jong en oud en van oud tot nieuw. De toegang is gratis. De Hollandsche Tuyn is open vanaf 13.30 uur.

Koos Mark Big Band is een van de meest veelzijdige orkesten in Nederland. Natuurlijk wordt tijdens de vele concerten het traditionele bigband repertoire gespeeld maar de band heeft ook zijn sporen verdiend in het theater en bij televisieoptredens.

Al sinds het einde van de vorige eeuw luidt de bigband het nieuwe jaar in met een concert in het café-gedeelte van De Hollandsche Tuyn. De ruimte mag wat krap zijn voor zo'n grote band en het vele publiek, de sfeer is altijd geweldig.

Bij het informele optreden van komende zondag zorgen Jurjen Donkers en Jorien Zeevaart voor vocale bijdragen. Zij brengen songs van Frank Sinatra tot Caro Emerald.

De Hollandsche Tuyn ligt aan de Hoofdstraat 24 in Leiderdorp

Een deel van de Koos Mark Big Band. | Foto: PR