Afbeelding
Foto:

Wethouder Olaf McDaniel

Hij was 14,5 jaar raadslid voor de Leiderdorpse PvdA, waarvan 6,5 jaar fractievoorzitter, en heeft er inmiddels 14 maanden als wethouder opzitten. Hij is binnen het college van B en W onder meer verantwoordelijk voor het beleid op gebied van sport, duurzaamheid, afval, wijkgericht werken en integratie. Het wethouderschap doet hij part-time, naast zijn consultancy praktijk. En dat bevalt hem prima. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 is Olaf McDaniel opnieuw lijsttrekker voor de PvdA en, zo heeft hij al laten weten, in een nieuw college is hij opnieuw beschikbaar als wethouder. Tussen alle drukte door nam hij onlangs de tijd om zijn boekenkeuze in de glazen vitrine in de bibliotheek te zetten.

Olaf McDaniel (61) is geboren in Bussum en heeft in Amsterdam eerst de Pedagogische Academie doorlopen en daarna onderwijskunde gestudeerd. Zijn werkzame leven startte hij als invaller op basisscholen, veelal in de Bijlmer. Daarna vond hij een baan bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen waar hij opklom tot topambtenaar. In 1997 stapte hij over naar het bedrijfsleven en werd mede eigenaar van een groot consultancy bureau. In mei 2016 stapte hij over naar de Human Talent Group.

In 1991 verhuisde hij met zijn echtgenote van Amsterdam naar Leiderdorp. Een pragmatische keuze; zo was voor allebei de werkplek - voor hem Zoetermeer, voor haar Leiden, beter bereikbaar. Het pakte goed uit, in Leiderdorp zijn ze helemaal gesetteld en hun drie kinderen zijn er geboren en getogen.

McDaniel was van jongs af aan politiek geïnteresseerd. In 1977 werd hij lid van de PPR maar daar haakte hij af toen de voorbereidingen startten om samen met de PSP, de EVP en de CPN op te gaan in één nieuwe partij, GroenLinks. "Vooral de fusie met de CPN zag ik niet zitten; in 1984 ben ik overgestapt naar de sociaaldemocratie van de PvdA." Aanvankelijk was hij slapend lid. "In Amsterdam was de PvdA echt een regentenpartij. Pas toen ik naar Leiderdorp kwam, ben ik weer politiek actief geworden."

Behalve de politiek en zijn werk voor de Human Talent Group heeft McDaniel nog veel meer interesses. Wat weerspiegeld wordt in de overvolle boekenkast.

McDaniel is een echte sportliefhebber, waarvan de bovenste plank getuigt. In het oog springt direct de biografie van Ajax keeper Edwin van der Sar, geschreven door journalist Jaap Visser. "Ik ben altijd al een Ajax-fan geweest. Mijn twee zoons en ik hebben steevast seizoenskaarten." Daarnaast een dikke pil over de regels van American Football. De liefde voor deze sport heeft McDaniel opgepikt toen hij na zijn middelbare school gedurende drie maanden colleges in de Verenigde Staten bezocht. "Mijn favoriete team is de Minnesota Vikings. Als het even kan probeer ik in het weekend een wedstrijd op tv te zien."

Daaronder een plank met 'gewone' leesboeken. Dit zijn vooral, zoals hij zegt, "verhalen die een grote mate van realiteit hebben". Zoals De Sympathisant van Viet Thanh Nguyen. "Over Vietnamezen die in de Verenigde Staten terecht zijn gekomen en hun verscheurdheid." De favoriet van McDaniel is De levens van Jan Six van Geert Mak. De familiegeschiedenis van een Amsterdams geslacht, waarvoor het archief van de 17e-eeuwse patriciër en kunstverzamelaar Jan Six het startpunt was. "Ook de historische beschrijvingen van Amsterdam zijn prachtig."

Twee planken lager liggen boeken die alles te maken hebben met zijn eigen familiegeschiedenis. Zoals de naam McDaniel verraadt, heeft hij een Schotse achtergrond. Een aantal genealogen in de familie, waarvan hij er zelf één is, heeft uitgeplozen waar het Schotse bloed vandaan komt. Inmiddels is bekend dat rond 1748 voorvader Murdoch McDonald landde in Nederland en dienst nam in het Schotse regiment. Toen in 1752 als gevolg van bezuinigingen alle Schotse vrijgezellen teruggestuurd werden naar hun thuisland, trouwde hij met de eveneens in Nederland wonende landgenote Sara Kelsie en wijzigde zijn naam in Martinus MacDaniel, naar de Schots-Gaelische klanken van zijn naam: MacDhomhnaïll. Mac is in het dagelijks gebruik Mc geworden. "Maar officieel, in mijn paspoort, staat nog steeds voluit Mac."

Natuurlijk is er plek ingeruimd voor vakliteratuur, uitgaven die te maken hebben met bestuurskunde, onderwijskunde en politiek. De Lege Staat van Paul Frisse springt meteen in het oog. Een boek dat uitnodigt om de manier waarop de staat, het bestuur, is ingericht opnieuw te overdenken, licht McDaniel toe. Er ligt ook een werk van zijn eigen hand: zijn proefschrift over de invloed van de staat op het hoger onderwijs. Verder verdient het boekje Nederland 100% duurzame energie, het kan als je het wilt! van Marjan Minnesma ,dat McDaniel bij de laatste begrotingsvergadering kreeg van de GroenLinks-fractie, hier absoluut een plaats, vindt de wethouder. "Het staat vol goede ideeën voor duurzaamheid, heel inspirerend."

De serieuze werken worden afgewisseld met humor. Zo vinden we hier dvd-boxen van de tv-serie Yes Minister, albums met de cartoons van Fokke en Sukke, het boek Cabaret van Kopspijkers met alle typetjes uit de eerste jaren van dit satirische programma en Ons kent ons, ook een verzameling typetjes maar dan van Koot en Bie. Tot slot enkele verzamelbundels Brokjes, de kritische columns over de Leiderdorpse politiek van Leiderdorps Weekblad journalist Frans Brocken. "Daar kon ik niet omheen", lacht McDaniel.