! De meeste honden vinden het fijn om in de sneeuw te rennen.
! De meeste honden vinden het fijn om in de sneeuw te rennen. Foto: Pexels

Sneeuwpret

Voorspellen blijft lastig, vooral als het om de toekomst gaat. Dus wat voor winter we nog krijgen? Lastig te zeggen. En wie de experts raadpleegt, wordt niet veel wijzer. De koudste winter in een eeuw volgens de een, een kwakkelwinter zoals vaker volgens de ander. Tja.

Hoe dan ook, er gaat bijna geen winter voorbij of er valt sneeuw. Niet zo veel als in 1963 natuurlijk, toen er in het noorden van het land tachtig (!) dagen sneeuw lag. Maar af en toe een dag of een paar dagen, dat wil in de meeste winters wel lukken.

De hond is er blij mee! De meeste honden vinden het fijn om in de sneeuw te rennen en te speuren naar wat er in en onder die sneeuw verscholen gaat. Ze kunnen zich uitleven in de sneeuw, en happen vrolijk naar elke sneeuwbal.

Nou is het zonde om die pret te bederven, maar helemaal zonder risico is dit winterse tafereel niet. Als er bijvoorbeeld gestrooid is, kan er pekel in de sneeuw zitten. Een hond die teveel sneeuw binnenkrijgt, loopt kans op maagirritatie of zelfs zoutvergiftiging. Dat is geen lolletje. Trouwens, niet alleen zo kan de sneeuwpret worden verpest. Mensen trekken laarzen aan of winterschoenen, maar de hond trippelt gewoon op voetzooltjes door de sneeuw. Dan is bijtende pekel geen fijn gevoel; vooraf insmeren met vaseline biedt uitkomst (en later met lauw water afspoelen natuurlijk). En als er niet alleen sneeuw maar ook ijs ligt, wees dan helemaal voorzichtig. Uitglijden en botten breken is al erg vervelend, maar een hond in een wak is een gruwelbeeld.

De hond binnenhouden op winterse dagen dan maar? Nee, natuurlijk niet, dat zou zonde zijn. Maar wel, zoals mensen veelal wel voor zichzelf doen, even extra opletten op de omstandigheden en daar rekening mee houden. En dan, hup, naar buiten, met de hond de sneeuw in…!

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding