Leiderdorp plant dit jaar nog 420.000 bollen

politiek n Als het weer het even toelaat, worden nog dit jaar 420.000 bloembollen geplant in Leiderdorpse perken en bermen. De gemeenteraad stemde maandagavond in met het verzoek van het college van burgemeester en wethouders om een bedrag van 105.000 euro voor te schieten zodat de bollen kunnen worden gekocht en het werk uitgezet.

Door: Corrie van der Laan

Het geld stond al gereserveerd in de begroting voor 2018 maar het college wilde het graag eerder hebben. Met het idee dat de inwoners van Leiderdorp dan komend voorjaar al van de bloemen kunnen genieten. De raad besloot nu om het nodige bedrag even uit de reserves te halen. Volgend jaar kan het gereserveerde geld dan worden teruggestort.

Niet de hele raad was enthousiast over het idee. D66 vindt het sowieso sterk overdreven om ruim een ton aan bloembollen uit te geven. De fractie was niet onder de indruk van het argument dat de bollen een functie hebben in het groenonderhoud doordat ze onkruid verdringen. De Leiderdorpse bermen zijn prima zoals ze zijn, stelde fractievoorzitter Joost Kuggeleijn, en het geld kan beter aan andere zaken besteed worden. Ook GroenLinks hikte aan tegen het hoge bedrag. Het kersverse raadslid Ibrahima Bah vroeg zich af of de kosten niet omlaag konden als de raadsleden zelf een handje hielpen bij het pootwerk.

Burgemeester Laila Driessen probeerde de twee partijen over de streep te trekken door te wijzen op het belang van de bollen voor bijen. "Als je de toekomst serieus neemt, neem je bollen serieus", stelde ze. Ze legde uit dat de bloembollen in drie lagen boven elkaar geplaatst worden zodat de bloeiende bloemen elkaar afwisselen in de tijd en zo zorgen voor een continue buffet voor bijen. Deze manier van planten maakt het ook lastig om het door leken te laten doen, aldus de burgemeester.

Het haalde de oppositiepartijen niet over, maar het voorstel kreeg toch een ruime meerderheid met het 'ja' van coalitiepartijen VVD, CDA, PvdA en LPL. Wat betekende dat de vrachtwagen met bollen definitief besteld kon worden.


Oppositie wil in januari verder praten over Menswordinglocatie

Politiek n De Leiderdorpse oppositie wil in januari uitgebreid verder praten over wat er moet gebeuren met de Menswordinglocatie. Dat het college van burgemeester en wethouders niet mee wil werken aan een verandering van het bestemmingplan om hier woningbouw mogelijk te maken, heeft met name bij D66 voor opgetrokken wenkbrauwen gezorgd. Want enkele weken geleden, bij het bespreken van de regionale woonagenda, werd de plek door B en W nog aangemerkt als potentiƫle bouwlocatie.

Door: Corrie van der Laan

D66 raadslid Ed Grootaarts wilde weten wat de afwegingen zijn geweest die geleid hebben tot de ommezwaai. Ook GroenLinks wil hier graag dieper op ingaan. "Ik heb het idee dat de komende verkiezingen hierin een rol spelen", zei fractievoorzitter Jeannette Hofman.

Onrust en verontwaardiging

Begin november werd bekend dat het voormalige kerkgebouw op de hoek van de Gallaslaan en het Heelblaadjespad in principe verkocht is aan een projectontwikkelaar die het wil slopen om er appartementen te bouwen. Dat zorgde voor veel onrust en verontwaardiging, vooral onder voormalige parochianen van de Menswording, die in de eerste helft van de jaren zeventig van de vorige eeuw de bouw van de kerk met allerlei acties en inzamelingen hebben helpen financieren. Zij zouden liever zien dat het gebouw blijft staan en een maatschappelijke functie houdt. Ook omwonenden maken zich ongerust, waarbij pijnpunten vooral mogelijke verkeersoverlast en verlies van groen zijn.

Om woningbouw op het terrein van de Menswording mogelijk te maken, moet wel de bestemming gewijzigd worden van 'maatschappelijk' in 'wonen'. In antwoord op vragen van CDA-fractievoorzitter Mirjam van der Stelt meldde het college vorige week niet van plan te zijn aan die wijziging mee te werken.

'Natuurinclusief' bouwplan

Voor de HH Petrus en Paulus parochie, de eigenaar van het gebouw, en de beoogde koper was dat een koude douche. Er ligt al een bouwplan klaar voor de appartementen dat prima past in de stedenbouwkundige kaders van de gemeente en waar ambtenaren in verkennende gesprekken positief over waren, kwam Job Beerthuizen van het Noordwijkse architectenbureau Van Manen maandag tijdens de raadsvergadering vertellen. 30 procent van de woningen valt in de sociale sector, allemaal zijn ze levensloopbestendig, de bebouwing wordt niet hoger dan die in de omgeving, er wordt voldaan aan de parkeernorm en het ontwerp is 'natuurinclusief' met meer groen en minder verharding dan nu, zo gaf hij alvast een samenvatting. Volgens Beerthuizen is er duidelijk behoefte aan woningen op deze locatie. Hij zei dat al heel wat belangstellenden zich gemeld hebben bij de parochie en bij zijn bureau terwijl ze het bouwplan nog niet eens gezien hebben. "Geef dit plan een kans", zo vroeg hij de raad.

Volgens wethouder Wassenaar is er nog geen voorstel voor een bouwplan ingediend bij de gemeente. Wel heeft het college naar aanleiding van de vragen van het CDA de mogelijkheid om de maatschappelijke bestemming te wijzigen uitgebreid besproken. En kwam tot de conclusie dat dat geen goed idee is. "Dit is een gebouw op een locatie, gelegen tussen twee wijken, die het bij uitstek geschikt maakt voor een functie op het maatschappelijke vlak, bijvoorbeeld als buurtkamer, als wijkgebouw of gezondheidscentrum", aldus Wassenaar.