Afbeelding
Foto: Fons Bitter

Eventjes een winterwonderland

sneeuw n De sneeuwbuien van zondag en maandag waren niet handig voor wie de weg op moest, maar het veranderde Leiderdorp wel even in een winterwonderland. Fons BItter maakte bovenstaande foto van de kruising Engelendaal-Buitenhoflaan. De foto van het wandelpad langs de Dwarswatering, rechtsonder, werd ingestuurd door Wilco Roobol. Linksonder een foto van Mandy Jacobs, die meldde dat zondagavond in de speeltuin op de hoek Ockenrode/Nijenrode (aan de Oude Rijn) een gorilla, ook wel zilverrug genoemd, werd gesignaleerd. Volgens buurtkinderen Gideon (13) en Liese-Lotte (6) (ook op de foto) is de mensaap ongevaarlijk. Waarschijnlijk zal hij zodra de dooi inzet wel weer afdruipen...

La Place gaat voor vers en biologisch

n Selfservice restaurant vrijdag geopend in Leiderdorp

ondernemers n Heel wat Leiderdorpers hebben er inmiddels een kijkje genomen. Vrijdagochtend ging het gloednieuwe La Place selfservicerestaurant aan de Persant Snoepweg open.

La Place is in de plaats gekomen van het AC restaurant. Aan de opening is een ingrijpende verbouwing vooraf gegaan. Zoals gebruikelijk in het La Place concept heeft het nieuwe restaurant een centraal marktplein met open keuken en diverse kramen waar de gerechten en dranken ter plekke worden bereid. Waarbij standaard verse en waar mogelijk biologische ingrediënten worden gebruikt. Een kleine kas vol kruiden benadrukt het vers-concept.

Binnen is ruimte voor 260 gasten, buiten op het terras aan het water kunnen – met mooi weer – 109 bezoekers terecht. Naast de entree is een gezellig zitje gemaakt met banken bij een gashaard. Er is gratis wifi en voor zakelijke bezoekers zijn er vergaderzalen en rustige werkplekken.

De transitie van AC naar La Place is begeleid door Saïd Darkaoui en Abe Wijnia. Niet alleen aan het interieur is veel aandacht besteedt, maar ook aan het personeel, vertelt hij. "We hebben de werknemers van AC overgenomen en die hebben een interne opleiding gekregen bij andere La Place vestigingen. Ook zijn er een aantal nieuwe mensen bijgekomen; we zijn hier van 15 naar 35 personeelsleden gegaan."

De opleiding is, ook voor ervaren horecamensen, echt nodig vanwege de bijzondere foodserviceformule, legt Darkaoui uit. "We hebben onze eigen recepten en manier van werken. Daarbij proberen we zo verantwoord mogelijk te werken. Om een voorbeeld te noemen: we zamelen alle koffiedrab in die vervolgens naar een bedrijf gaat dat het gebruikt om oesterzwammen op te kweken. Die oesterzwammen komen hier dan weer in de keuken terecht."

Op de vraag wat nu het grootste verschil met AC is, antwoordt Darkaoui: "Het werken met verse en liefst 100 procent biologische producten. En de manier waarop we alles in het zicht van de gasten klaarmaken." Dat stellen niet alleen de gasten op prijs maar ook het keukenpersoneel, weet hij. "Een van de chefkoks zei letterlijk tegen me: "Yes, we mogen weer koken!"

La Place Leiderdorp kan nog steeds medewerker gebruiken. Kijk voor meer informatie op de website werkenbijlaplace.nl.

De taart wordt aangesneden bij La Place. | Foto: J.P. Kranenburg
Afbeelding
Gideon en Liese-Lotte bij de gorilla.