Annie en Cees Scheffer-Haneveld op hun huwelijksdag, 2 december 1957.
Annie en Cees Scheffer-Haneveld op hun huwelijksdag, 2 december 1957. Foto: PR

Felicitaties voor diamanten paar

huwelijksjubileum n Annie Haneveld en Cees Scheffer leerden elkaar kennen toen zij 18 was en hij 22. Zij woonde in Voorschoten en ging naar de huishoudschool op het Rapenburg in Leiden, hij woonde op de Groenhazengracht, op een steenworp afstand van de school. "Ik zag hem weleens lopen en vond hem leuk, dus toen ben ik op hem afgestapt", vertelt Annie, die inmiddels alweer zestig jaar mevrouw Scheffer-Haneveld is.

Door: Corrie van der Laan

Ze trouwden ruim een jaar later, op 2 december 1957, in het Leidse stadhuis. De bruid was prachtig in een lange witte trouwjurk met een wit bontje over de schouders. "Dat bontje heb ik nog op het laatste moment gekocht, want het was ijskoud die dag", vertelt mijnheer Scheffer. Het bruidspaar en hun gasten werden vervoerd in paardenkoetsjes. "Tegenwoordig zou je dat denk ik niet meer moeten proberen, geen doen met al het verkeer", lacht mevrouw Scheffer.

Na hun huwelijk trokken ze eerst in bij de moeder van de bruidegom. Heel gebruikelijk in die tijd waarin de woningnood enorm groot was. Daar werd twee jaar later hun oudste dochter geboren. Hun eerste eigen woning stond in de Rembrandstraat waar nog een dochter en een zoon het levenslicht zagen.

Mijnheer Scheffer werkte al sinds hij 16 was in het Natuurhistorisch Museum dat toen nog aan de Raamsteeg in Leiden gevestigd was. Hij was daar opgeleid tot preparateur, waarbij hij vooral tropische insecten conserveerde. Aan het begin van de jaren 70 werd hij ook conciërge van het museum, een baan waarbij een woning inbegrepen was. Ze hebben uiteindelijk dertig jaar in dat huis gewoond, dat ze later ook gekocht hebben.

Een grote hobby van mijnheer Scheffer was voetbal. Vele jaren lang was hij actief bij ZLC. Niet zozeer als voetballer – "Ik speelde alleen een beetje voor de gezelligheid" - maar vooral als bestuurder. Daarnaast was hij een fervent fokker van kanaries. "Op een gegeven moment had ik er wel honderd." Beide echtelieden waren zeer actief bij vogelvereniging Avibus (tegenwoordig AVES). Mijnheer Scheffer was jarenlang bestuurslid en zijn vrouw hielp waar dat nodig was, onder meer bij het draaien van bardiensten.

In de vakanties huurde het gezin altijd een huisje op een mooie plek in Nederland. Later kocht het echtpaar een caravan op de Veluwe. Als ze daar in de zomer vier weken heen gingen, namen ze de kanaries gewoon mee. "Daarvoor had ik een volière in de schuur gebouwd."

Mijnheer Scheffer ging na veertig jaar als rijksambtenaar op zijn 56-ste met de VUT. Aanvankelijk bleven ze wonen aan de Raamsteeg. Maar begin deze eeuw vonden ze het toch te druk worden in de binnenstad en kregen ze de kans hun huis goed te verkopen.

Nieuwe woonruimte vonden ze in Leiderdorp, aan de Laan van Ouderzorg. Ze hebben het er prima naar hun zin, maar Leiden blijft toch trekken. "We zijn aan het kijken naar een huis in de Stevenshof, vlak bij onze oudste dochter."

Het feest voor hun diamanten huwelijk hebben ze op de dag zelf gevierd met kinderen, de vier kleinkinderen, familie en vrienden. "Het was een ontzettend gezellige dag", zegt mevrouw Scheffer. "Wat ik ook heel leuk vond, was dat we een felicitatiebrief kregen van de Koning en Koningin."

Ook van de gemeente Leiderdorp kwamen er gelukwensen. Burgemeester Laila Driessen kwam vorige week woensdag persoonlijk langs met bloemen en een tas met cadeautjes.

oging het gezin altijd naar hui

steunde de erverleende Ook zijn vrouw zette zich in voor de vereniging

Na veertig dienstjaren als rijksambtenaar ging mijnheer Scheffer met pensioen.

Burgemeester Laila Driessen kwam het diamanten paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg