Wethouder Gardeniers (met boek) geflankeerd door de schrijvers, v.l.n.r.  Kim van Straten, Menno Dijkstra en Arno Verhoeven. | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Gardeniers (met boek) geflankeerd door de schrijvers, v.l.n.r. Kim van Straten, Menno Dijkstra en Arno Verhoeven. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Leiderdorp blijkt belangrijke archeologische vindplaats

leithon n De opgravingen die in 2013 zijn gedaan op het voormalige Samsomveld in Leiderdorp hebben een schat aan informatie opgeleverd over de mensen die hier van ca. 600 tot 840 na Christus woonden aan een zijarm van de Oude Rijn. Maar liefst 200.000 vondsten, vele kisten vol, namen de archeologen van de Universiteit van Amsterdam mee terug naar hun faculteit. Donderdag 30 november presenteerden de onderzoekers hun bevindingen in een 800 pagina's dik boek met de titel 'Nieuw licht op Leithon'. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan wethouder Jeff Gardeniers.

Door: Corrie van der Laan

Uit de vondsten blijkt dat de inwoners van het vroeg-middeleeuwse dorpje Leithon redelijk welvarend geweest moeten zijn. Ze leefden vooral van veeteelt en een beetje akkerbouw, maar dreven ook handel.

Het overgrote deel van de vondsten bestond uit botten - die informatie gaven over het dieet van de Leithonners - maar er waren ook veel spannendere voorwerpen. Waaronder een variatie aan munten, een aanwijzing dat er flink handel gedreven werd. Er waren munten uit Dorestad maar ook van veel verder weg, uit Engeland, Milaan en Barcelona. Potscherven wijzen op banden met Keulen en Koblenz en er zijn enkele typisch Deense kammen aangetroffen. Een priem verraadt dat in het dorp leer werd bewerkt, en er zijn onderdelen van weefgetouwen en werktuigen van smeden gevonden. Een speldenmaker is op een of andere manier een buidel vol met zilveren munten en bronzen spelden kwijtgeraakt aan de rivieroever.

Tegen het jaar 840 is Leithon vrij abrupt verdwenen. Waarom is niet duidelijk. De mensen kunnen op de vlucht geslagen zijn voor plunderende Vikingen maar waarschijnlijker is dat een stormvloed het dorp overspoeld heeft. De inwoners zijn verhuisd naar de locatie van het huidige oude dorp, waar een veiliger, hoge rivierdijk lag.

De vondsten zijn in de kleigrond prachtig bewaard gebleven. Zelfs houten voorwerpen en stukken touw, die normaal snel vergaan, zijn teruggevonden. Een selectie zal te zien zijn in het Leiderdorps Museum, dat na de verhuizing naar de gemeentewerf de openingsexpositie wil wijden aan Leithon.

Met dat alles is het oude Leithon een belangrijke vindplaats in Nederland geworden. Onder de nieuwbouwwijk Leithonpark moet nog veel meer liggen. Maar dat blijft bewaard voor komende generaties onderzoekers. Om de vindplek veilig te stellen, heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het terrein officieel aangemerkt als archeologisch rijksmonument.

Een riemverdeler, een van de bijzondere vondsten uit Leithon. | Foto: UvA

Afbeelding