Afbeelding
Foto: PR

Verrassende uitvoering Weihnachtsoratorium sluit Kerstafette af

concert n In de historische Dorpskerk te Leiderdorp is op zondag 10 december vanaf 19.30 uur een verkorte versie van het Weihanchtsoratorium van J.S. Bach te horen. Het concert dient tevens als afsluiting van de drie dagen durende Kerstmarkt in Leiderdorp in de kerk aan de Hoofdstraat 19.

Naast de Mattheuspassion behoort het Weihnachtsoratorium tot Bachs meesterwerken. Elk jaar vinden er tientallen uitvoeringen plaats in grote concertzalen en verschillende kerken en elk jaar raken ze steeds weer de harten van veel mensen.

In een arrangement van muziek en korte tot het hart sprekende teksten probeert regisseur ds Stephan Kurtzahn de hoorders mee te nemen in een beleving die hen tot in hun diepste kern raakt. In de sfeervol verlichte Dorpskerk treedt het Leids Oratoriumkoor Con Amore onder leiding van Bernhard Touwen op. Daarnaast verlenen de befaamde sopraan Amanda Key en de bekende alt Martine Straesser hun medewerking. Bas is Stephan Kurtzahn, het orgel wordt door de professional Niek van der Meij bespeeld. De toegang is gratis, al staat het de bezoekers vrij om een bijdrage in de collectebus te stoppen.

De historische Dorpskerk, wordt tijdens de Kerstafette geflankeerd door een authentieke kerstmarkt. | Archieffoto


Blik op architectuur van middeleeuwse kloosters

Lezing n Kunsthistoricus Renout Robbertz geeft dinsdag 12 december een lezing bij Kunstkring Leiderdorp over de geschiedenis van de christelijke kloosterarchitectuur tot ca. 1300.

Het beeld van monniken die zich in stilte aan het geloof wijden en in een georganiseerde omgeving voor een kluizenaarsbestaan kiezen, lijkt een beeld dat behoort bij een ver verleden. Wat rest zijn interessante verhalen en een rijke geschiedenis van onder andere de kloosterarchitectuur. Renout Robbertz, gespecialiseerd in architectuurgeschiedenis en monumentenzorg, haalt deze geschiedenis naar boven. Hij gaat hierbij terug naar de oorsprong van het christelijke kloosterleven in het zuidoosten van het Romeinse rijk en behandelt de regel van Benedictus van Nursia (480-547), vader van het kloosterleven in West-Europa. Ook komt de machtige en rijkversierde Abdij van Cluny aan bod. De bijbehorende kloosterkerk zou de grootste kerk ter wereld blijven tot de bouw van de huidige Sint-Pietersbasiliek in Rome. Renout Robbertz bespreekt en toont de gebouwen in samenhang met de opvattingen van de kloosterorde en het tijdperk. Want de kloosters veranderden, net als de rest van de wereld, door maatschappelijke ontwikkelingen, veranderende algemene smaak en nieuwe technische mogelijkheden.

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. De toegang voor niet-leden bedraagt 7 euro.

KunstkringLeiderdorp.nl

De fraaie middeleeuwse abdij van Senanque. | Foto: PR