De Appassionatomannen weten het uit ervaring: zingen is goed voor lichaam en geest. | Foto: J.P. Kranenburg
De Appassionatomannen weten het uit ervaring: zingen is goed voor lichaam en geest. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Appassionato-mannen zoeken collega-zangers

n Heel veel goede redenen om te zingen in een koor

oproep n Meisjes die fluiten krijgen – spreekwoordelijk - jongens met duiten. En zingende mannen? Bij het vierstemmig gemengd koor Appassionato worden mannen op handen gedragen… maar dat is zeker niet de enige reden waarom mannen (zouden moeten) zingen.

Zingen is namelijk niet alleen leuk, maar ook heel erg goed voor je ademhaling, je hart èn je humeur. Het maakt je hoofd leeg, laat pijn en verdriet wat naar de achtergrond verdwijnen en het geeft ook nog eens je afweersysteem een flinke boost! Maar zingen in een koor doet nog veel meer. Ook het sociale aspect geeft het een meerwaarde: het deel uitmaken van een groep, de ontspanning, het plezier geven je allemaal energie en een soort positieve flow. Daarom is zingen de laatste tijd ook populairder dan ooit, denk maar eens aan de X-Factor en The Voice of Holland!

De gemengde vierstemmigheid is voor Appassionato een speerpunt. Knap weet de dirigent vrouwen- en mannen- stemmen tot één harmonische klank te laten samenvloeien maar dan moeten die stemsoorten wel in een goede balans zijn. En daarom zoekt het koor voor het tenor- en bassegment momenteel naarstig enige versterking, mede vanwege het voor later in 2018 geplande grote concert.

De mannen van Appassionato (Clemens, Cort, Dick, Jep, Lau, Martien en Ton) zijn eens om de tafel gaan zitten om te brainstormen over de vraag wat hen nu drijft om te zingen bij het Leiderdorpse koor. Het levert een hoop redenen op: het zo gevarieerde repertoire, geen al te gemakkelijke meezingers maar meer uitdaging/kwaliteit zonder dat het té zwaar wordt, het je-hoofd-leeg-zingen, de prettige onderlinge sfeer, het aantal leden (niet te groot/niet te klein) het feit dat je er ook eens 'naast' mag zitten zonder dat je daar meteen op afgerekend wordt (je leert ervan!), het samen iets moois tot stand brengen en de voldoening die dat geeft.

Sommige mannen zingen óók in een ander koor maar het smaakte naar meer en vanwege het totaal andere repertoire kozen zij er dit koor gewoon bìj. Ook werd de fluwelen klank van het vierstemmig gemengde koor genoemd, met een heel andere klank dan bijvoorbeeld die van een uitsluitend mannenkoor. Appassionato's tenoren zijn drie mannen en twee vrouwen: dat geeft ook een heel vrolijke sfeer in die stemgroep. Ter sprake kwam ook hoe belangrijk de repetitieavond voor hen is: die avond is heilig en andere dingen moeten er echt voor wijken: verjaardagen worden verzet, geen andere hobbyclub op die avond. Alleen zwaarwegende redenen zoals echt ziek zijn of op vakantie kan daar aan tornen…

Wat zijn de meest-favoriete liederen en waarom? Het licht klassiek van Cantique de Jean Racine en het statige Pavane, beide van Fauré, of het tijdloze Va pensiero uit Verdi's Nabucco; maar ook pittiger liederen als Conquest of Paradise van Vangelis, The Entertainer van Scott Joplin of Frank Sinatra's Chicago ; het swingend-Caraïbische Let's go to Jamaica; het stemmige Stemning (Deens), het meeslepende My song goes on; het gevoelige Peggy's song (van Tom Parker naar Liszts Liebestraum); de Schwung van Ennya's May it be… om maar wat voorbeelden te noemen…

Maar iedereen was het er over eens dat ze in het koor ook goede contacten legden, vriendschappen sloten; dat het samen zingen een grote verbindende kracht heeft en dat de sociale nevenactiviteiten zoals de maandelijkse bitterballenborrel en het jaarlijkse kooruitje - onlangs een kookworkshop - dat nog versterken.

En dan: geluk is tegenwoordig een hot item. Ap Dijksterhuis schreef er in zijn 'Op weg naar geluk' over dat één van de dingen waar mensen het meest gelukkig van worden is: het met regelmaat samen dingen beleven. Samen zingen scoort daarbij hoog!

Mannen van Leiden/Leiderdorp e.o. zijn méér dan welkom bij Vierstemmig Gemengd Koor Appassionato. Iedere dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur kunnen belangstellenden kennis te komen maken in de repetitieruimte in basisschool 't Bolwerk aan de Klerkenhof 1 in Leiderdorp. Bel voor meer informatie naar José Verhage (071- 5765026), stuur een e-mail naar info@appassionato.nl of kijk op de website www.appassionato.nl.