De biovleeswagen staat op 24 december bij Santhorst. | Foto: J.P. Kranenburg
De biovleeswagen staat op 24 december bij Santhorst. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Leidsche Vleeschhouwerij paraat op 24 december

koopzondag n Leiderdorpers die dit jaar bij het kerstdiner voor een stuk verantwoord vlees willen gaan, hebben geluk. De Leidsche Vleeschhouwerij, een slagerswagen met uitsluitend biologisch vlees, staat zondag 24 december van 9.00 tot 17.00 uur bij winkelcentrum Santhorst. Speciaal voor alle klanten die bestellingen willen afhalen, nog wat vergeten zijn of last minute hun inkopen willen doen,

Normaal zijn bioslagers Richard en Semra van Rijnswou alleen op maandag in Leiderdorp. Maar nu gaan ze mee met de koopzondag van het winkelcentrum. "Dus als je op zondag denkt: 'Ik wil nog even een kerststol en een stuk rosbief halen voor de kerst', dan kan dat", zegt Semra, "we rekenen op veel aanloop."

De Leidsche Vleeschhouwerij komt sinds het najaar van 2015 wekelijks naar Leiderdorp en vult daar duidelijk een gat in de markt. "We hebben een grote groep vaste klanten opgebouwd en die groep blijft groeien; van alle plekken waar we staan stijgt de omzet in Leiderdorp het hardst."

Richard en Semra zijn er trots op dat ze zich 'biologische slager' mogen noemen. Daarvoor moeten ze aan een hele serie, op EEG-niveau vastgestelde, regels voldoen. In Nederland ziet Skal Biocontrole daarop toe. "De controle is heel streng en wordt iedere maand herhaald. Bovendien worden er regelmatig steekproeven gedaan. En dat is ook prima, zo betekent het ook echt iets als je, zoals wij, Skal gecertificeerd bent."

Dit jaar zijn de rollades heel populair voor het kerstdiner, heeft Semra gemerkt. "Dat is ook makkelijk te bereiden vlees, het hoeft alleen maar de oven in." Daarnaast groeit de vraag naar wild als fazant, haas, hert, reerug en kwartels. Ook dat is verkrijgbaar bij de Leidsche Vleeschhouwerij, zij het uitsluitend op bestelling.

In de slagerswagen ligt altijd een ruime keuze aan biologisch rund- kalfs-, varkens- en lamsvlees even als biologische kip. En dan zijn er natuurlijk de eigengemaakte verse worsten. "Onze specialiteit", zegt Semra trots. "We hebben ze in zes verschillende smaken, onder meer salie-citroen en bruinbier-jeneverbes."

Kijk voor meer informatie op www.biovleesleiden.nl.