Afbeelding
Foto:

Parochianen ongelukkig met verkoop Menswording

In de afgelopen weken zijn er verschillende artikelen verschenen in Rondom de Kerk en in de regionale dag- en weekbladen over de kerken in de HHPP-parochie. Over de sluiting en het opknappen van kerken, over het wegsturen van de Eritrese kerk, maar zeker ook over de verkoop van de kerk aan de Gallaslaan/Heelblaadjespad, de thuisbasis van de oude Menswordingparochie. Ik heb daarbij, net als velen met mij de wenkbrauwen gefronst over de gepresenteerde gegevens en de relaties daartussen. Bijvoorbeeld: waarom, in ieder geval volgens het artikel, de Eritrese Kerk zo plotseling uit de Josephkerk en waarom om zo`n onnozele reden. Of waarom er zo zwaar gedaan wordt over de financiƫle situatie van de HHPP terwijl er blijkbaar geld genoeg is om meerdere kerken geheel op te knappen, als de kerk tenminste qua bouwstijl van de oude stempel is?

Heel hard komt dan aan het artikel in het Leiderdorps Weekblad van 22 november waarin uw vertegenwoordiger, de heer Hettinga onomwonden duidelijk maakt dat het toch weer om geld gaat. Het was bij mij bekend, zoals in het artikel ook wordt aangegeven, dat er meerdere Leiderdorpse belangstellenden waren die de Menswording wilden kopen voor Leiderdorpse maatschappelijke activiteiten, conform ook het voorliggende bestemmingsafspraak c.q. conform de bij de start gemaakte afspraak met de gemeente. Dat die mogelijke kopers daarbij niet meteen het hoogste bod zouden doen, ligt min of meer de hand.

De heer Hettinga meldt in het artikel dat de kerk uiteindelijk verkocht is voor een extra prijs van ca 2,5 ton aan een projectontwikkelaar, waarbij de maatschappelijke bestemming moest worden losgelaten. Die ontwikkelaar moet nu bij de gemeente toestemming zien te krijgen voor de aanpassing van de bestemming. Niet duidelijk is of toestemming van de gemeente ook een ontbindende voorwaarde is voor de koop.

Het artikel eindigt met de voor mij wel erg schrijnende opmerking dat de HHPP wel moest omdat het geld van de parochie is en het bestuur het niet kan maken daar 'gewoon' een paar ton af te doen. Ik denk dat veel parochianen van oude Menswordingparochie daar heel anders over denken. Het is ons geld, door ons bijeengebracht, en dus zou ik (en naar ik meen vele anderen) eerder de belangen van de Leiderdorpse gemeenschap meer doorslaggevend willen laten zijn, liever dan het extra te verdienen bedrag. Zeker ook gezien het gemak waarmee oude kerken worden opgeknapt. En als je dan tegelijk leest dat de Eritrese kerk op zoek moet naar een andere plek, zonder dat echt duidelijk is waarom en of de HHPP hen wil helpen zoeken (anderen bieden dat wel aan).

Wij, als parochianen van de oude Menswordingparochie, zouden dus op het proces meer invloed op prijs hebben gesteld.

Nu rest ons niet veel anders dat ons tot de gemeente te richten en het college/de Raad over te halen/dringend willen verzoeken geen goedkeuring aan de bestemmingswijziging te verlenen. De verkiezingen komen eraan, wellicht kan ons dat daarbij nog van dienst zijn.

Johan Vroonhof, Leiderdorp


Menswording verdient het om         behouden te blijven

1975 Na 400 jaar krijgt Leiderdorp weer een katholieke kerk. Historisch feit. Waarmee - na 9 jaar - een eind komt aan het houten noodkerkje.

2016 - Sluiting Menswording. Een hechte parochiegemeenschap wordt ont-hecht. Wat bijna eigenhandig door de mensen is opgebouwd, stopt te bestaan als kerk.

1975 - 2016 Kerkgebouw waarin Geloof, Hoop en Liefde zijn gevierd. Veertig jaar gebed resoneert in dit gebouw, geworteld in gewijde, heilige grond.

Dit kerkgebouw verdient het om behouden te blijven. Uit eerbetoon en als zijnde historisch erfgoed.

Dit gebouw is geschikt tot herbestemming. Bij ontwerp destijds is daarmee al rekening gehouden. De architecten kregen de opdracht 'een multifunctioneel kerkcentrum te bouwen geschikt voor uiteenlopende doeleinden; inwendig beweeglijk en deelbaar' (Leidsch Dagblad 31 oktober 1975, pagina 11).

Een ontmoetingsplek kan gestalte krijgen met sociale en maatschappelijke functies. Een soort 'gemeentecentrum' met verschillende disciplines: kleine loketfuncties (flexwerkers) die als 'dependance' van het grote stadhuis diensten verlenen. Mogelijke activiteiten: koorrepetitie, concerten, lezingen, exposities, schoolexcursies, hobbyclub; gastvrijheid bieden (zoals al gebeurt) aan o.a. de Eritrese gemeenschap. Een eenvoudig hoekje met koffie of thee, uitnodigend tot buurtcontact.

Een stukje oorspronkelijke identiteit kan terugkomen in een inloop 'stilteplek'. Waar men even tot rust kan komen, een tekst of spreuk kan lezen, of een kaarsje kan branden.

Hier ligt een kans voor de politiek en het Parochie-Kerkbestuur. Immers, de Gemeente kan een potentiƫle koper zijn.

Dit kerkgebouw is een monument voor Leiderdorp. En verdient een plaquette met een tekst als:

                Dit gebouw was een katholieke kerk

                         Van 1975 tot eind 2016

Annemiek Vendel, oud-parochiaan De Menswording