De besturen van KBO en PCOB ondertekenen het samenwerkingscontract. Vooraan tweede van links PCOB-voorzitter Hans Kapteyn, rechts naast hem KBO-voorzitter Guy Maris. | Foto: J.P. Kranenburg
De besturen van KBO en PCOB ondertekenen het samenwerkingscontract. Vooraan tweede van links PCOB-voorzitter Hans Kapteyn, rechts naast hem KBO-voorzitter Guy Maris. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

KBO en PCOB doen voortaan alles samen

ouderenbonden n Alleen de financiën blijven nog gescheiden, verder doen de Leiderdorpse afdelingen van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) en de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) voortaan alles samen.

Donderdag 23 november hielden beide ouderenbonden een ledenvergadering in de Scheppingskerk, waar de leden unaniem instemden met de geformaliseerde samenwerking. Zodat meteen daarop de besturen de officiële samenwerkingsovereenkomst konden ondertekenen.

"We werken in feite al jaren samen binnen de OSO (Onderling Samenwerkende Ouderenbonden, red.), vertelt voorzitter Hans Kapteyn van de PCOB. "Daar maakte ook de ANBO (Algemene Nederlandse Bond van Ouderen, red.) deel van uit maar die heeft geen bestuur meer in Leiderdorp dus die konden we hier niet bij betrekken. We vonden dat het nu tijd werd om de samenwerking tussen KBO en PCOB te formaliseren."

KBO-voorzitter Guy Maris vult aan: "Helemaal fuseren kan nog niet vanwege de wezenlijk verschillende organisatiestructuren op landelijk niveau, maar vanaf nu treden we naar buiten toe op als één bond, de KBO-PCOB. Met ingang van 1 januari 2018 hebben we ook één bestuur. Op 23 januari is er een feestelijke startbijeenkomst om dat te vieren. "

De KBO heeft momenteel in Leiderdorp 315 leden, de PCOB 220. Vanzelfsprekend zijn dat allemaal 50-plussers. Doel van de KBO-PCOB is belangenbehartiging, informatievoorziening en het organiseren van leuke dingen. Dat blijkt ook uit de greep uit het programma voor komend jaar die Kapteyn geeft: op 13 maart komt er een bijeenkomst waarop de verschillende Leiderdorpse politieke partijen aan de tand gevoeld worden over wat zij willen doen voor ouderen, in het voorjaar staat er een informatiemiddag over veiligheid in en om het huis op de rol en komende zomer wordt een uitstapje voor de leden georganiseerd.

Op den duur komt er een nieuwe KBO-PCOB website, maar vooralsnog kunnen belangstellenden kijken op www.kbozuidholland.nl of www.pcob.nl (bij beide doorklikken naar afdeling Leiderdorp).


Papier en boeken

Inzameling n De Protestantse Gemeente Leiderdorp houdt dinsdag 5 december de maandelijkse inzameling oud papier en boeken.

De spullen kunnen worden ingeleverd tussen 07.30 en 16.30 uur bij de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp.