De kerngroep met een groot aantal van de vele vrijwilligers die de Kerstafette 2017 mogelijk maken.  | Foto: J.P. Kranenburg
De kerngroep met een groot aantal van de vele vrijwilligers die de Kerstafette 2017 mogelijk maken. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Kerstafette 2017 zorgt voor verbinding

Evenement n Vorig jaar genoot Leiderdorp voor het eerst van de Kerstafette: drie dagen vol optredens, activiteiten en kerstmarkten. Meer dan 150 vrijwilligers waren betrokken bij de organisatie, zo'n 800 mensen deden zelf mee en er waren in totaal ruim 4.000 bezoekers. Toen al kondigde de kerngroep van organisatoren aan dat de Kerstafette 2017 een nog groter feest zou worden. En die belofte wordt zeker waargemaakt. Er is een indrukwekkend programma opgesteld, dat zich uitstrekt van donderdagavond 7 december tot en met zondagavond 10 december.

Door: Corrie van der Laan

De eerste editie van de Kerstafette heeft zeker een aantal leermomenten opgeleverd, vertelt John Peters van het Sociaal Cultureel werk Leiderdorp, de voorzitter van de kerngroep. "We hebben nu alle buitenoptredens geschrapt, die waren technisch te lastig en bovendien is het weer natuurlijk een heel onzekere factor." Maar verder doet bijna iedereen die er vorig jaar bij was ook nu weer mee. Bovendien kent de Kerstafette 2017 een aantal nieuwe programmapunten.

Sportieve elementen

Doordat Joyce Thissen van het Sport Servicepunt Leiderdorp is aangehaakt bij de kerngroep, zijn er nu enkele sportieve elementen toegevoegd. Zo trapt de Kerstafette op donderdagavond 7 december af met een Kerstworkout in zwembad De Does. En op zaterdagmiddag is er de Santa Run, een recreatieve loop waarbij de deelnemers gehuld zijn in kerstkleding (of minimaal een kerstmuts opzetten).

Kleurrijke kinderkerstmarkt

Nieuw is ook de kleurrijke kinderkerstmarkt op zaterdagmiddag bij Brasserie Park. Een initiatief van Team STERKKK, dat bestaat uit kerngroepleden Giselle Joosten (van Balletstudio Giselle 'More than dance) en Hélène Kok (van Theaterplaats). Kinderen kunnen hier meedoen aan verschillende workshops op gebied van toneel en dans, en zich in passende kledij laten fotograferen in de levende kerststal in de Leiderdorps kinderboerderij.

Dit jaar doet op zaterdagmiddag ook winkelcentrum Santhorst mee, met een kleine vooral culinaire kerstmarkt van zo'n acht kramen net naast De Sterrentuin.

Succesnummers komen terug

Natuurlijk komen alle succesnummers van vorig jaar terug. Daarbij zijn nog twee kerstmarkten: de driedaagse kerstmarkt met authentieke houten kersthuisjes bij de Dorpkerk en een heel ander soort kerstmarkt op zaterdag in De Sterrentuin, waarbij de gebruikers van het sociaal-cultureel centrum zorgen voor entertainment en activiteiten voor jong en oud.

Een blijvertje is ook de Sterrentocht, zaterdag aan het eind van de middag, waarbij tientallen, wellicht honderden kinderen voorafgegaan door de kerstman in zijn arrenslee van De Sterrentuin naar de Dorpskerk dansen en lopen.

Terwijl zij onderweg zijn, ontsteken de Vrienden van het Oude Dorp de lichtjes van de megakerstboom in de tuin van de Dorpskerk waarna een gezellige kerstsamenzang volgt. Iets wat al vele jaren traditie is op de eerste zaterdag na het Sinterklaasfeest en naadloos past in de Kerstafette.

Net als vorig jaar zijn er volop optredens op vrijdag, zaterdag en zondag: muziek en dans van klassiek tot modern, theater en dichtkunst. De meesten in de Dorpskerk, maar ook in De Sterrentuin en in winkelcentrum Winkelhof.

Voor ieder wat wils

Kortom, de Kerstafette heeft voor ieder wat wils. En dat is ook precies de bedoeling, benadrukt Giselle Joosten, een van de oorspronkelijke initiatiefnemers voor het evenement. "We willen dat mensen elkaar niet alleen op Facebook zien, maar dat ze uit hun huizen komen en elkaar ontmoeten. De Kerstafette is bedacht om verbinding te brengen tussen de Leiderdorpers."


Programma van dag tot dag en uur tot uur

Donderdag 7 december

Kerstworkout en mini-kerstmarkt

Plaats: zwembad de Does, Amaliaplein 40

Tijd: Kerstworkout van 20.00 - 22.30 uur, minikerstmarkt van 19.15 – 23.00 uur.

Toegang en deelname: gratis, aanmelden voor de workout bij de receptie van het zwembad is verplicht.

Bezoekers worden getrakteerd op een heerlijk drankje en hapje en natuurlijk fantastische Doe's Aquaworkouts.

Op de mini-kerstmarkt bieden lokale maatschappelijke organisaties hun (kerst)producten en diensten aan.

Vrijdag 8 december

Authentieke kerstmarkt

Plaats: tuin van de Dorpskerk, Hoofdstraat 19

Tijd: 18.00 - 21.00 uur, om 19.00 uur officiële opening door burgemeester Driessen

Toegang: gratis

Tientallen kerstkramen met veel zelfgemaakte spulletjes en mooie kerstdecoraties. Er zijn vuurkorven en leuke kerstverlichting. Voor de inwendige mens wordt ook gezorgd. Binnen is er koffie en kan even opgewarmd worden. In de kerk zijn doorlopend voorstellingen van Leiderdorpse groepen en artiesten.

Kerst-kinderdisco

Plaats: Jongerencentrum Dwars, Bloemerd 1c (naast sporthal De Bloemerd)

Tijd: 19.00 – 21.00 uur

Doelgroep: kinderen van 6-10 jaar

Toegang: € 2,50 met en € 5,- zonder pas

Lekker swingen voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Een pas is aan te vragen via www. Dwarsleiderdorp.nl.

De authentieke kerstmarkt bij de Dorpskerk in 2016. | Foto: J.P. Kranenburg