Verbijstering over verkoop Menswording

kerkgebouw n De Stichting Wens die Regeert, die tot doel heeft mensen te helpen die tussen wal en schip dreigen te vallen (wensdieregeert.nl), is verbijsterd over de verkoop van het voormalige kerkgebouw De Menswording in Leiderdorp aan een projectontwikkelaar. De stichting had het gebouw zelf willen kopen om er een buurtkamer van te maken en heeft tweemaal een bod gedaan, maar dat werd tweemaal afgewezen door de eigenaar, de HH Petrus en Paulus parochie.

Door: Corrie van der Laan

"Vanaf het voorjaar van 2015 was bij ons bestuur bekend dat De Menswording te koop was", vertelt secretaris Melinda Voerman van Wens die Regeert. "In een eerste gesprek met de bouwcommissaris van de parochie werd duidelijk aan potentiƫle kopers als voorwaarde gesteld dat het kerkgebouw een cultureel-maatschappelijke bestemming moest houden. In dat gesprek is uitvoerig gesproken over ons voornemen een buurtkamer in het gebouw onder te brengen, en beloofden we zelfs dat de parochianen de resterende anderhalf jaar kosteloos mochten blijven kerken in de Menswording, totdat de restauratie van de Meerburgkerk klaar was." Nadat het eerste bod werd afgewezen, deed de stichting een jaar later een tweede, verhoogd bod maar ook dat werd geweigerd. Daarna heeft de stichting niets meer gehoord, totdat nieuws van de verkoop drie weken geleden in deze krant stond.

Volgens Voerman lijkt het erop dat het bisdom uiteindelijk een wat hogere opbrengst voor het pand belangrijker vindt dan behoud van de maatschappelijke bestemming. "Wat ons ook dwars zit, is dat de verkoper niet verteld heeft dat de spelregels veranderd waren. Wie weet, hadden we nog best dichter bij elkaar kunnen komen, bijvoorbeeld door te gaan voor een combinatie van wonen en maatschappelijke functie."

Voor Wilbert Hettinga, bestuurslid bouwzaken van de parochie, ligt de zaak eenvoudig. "Wij hadden een vraagprijs van 575 duizend euro en de stichting Wens die Regeert ging daar aanvankelijk 3 ton onder zitten. Later werd hun bod verhoogd, maar was het gat nog ruim 2 ton."

Het was inderdaad aanvankelijk de bedoeling dat het gebouw de maatschappelijke bestemming zou houden, maar dat bleek niet haalbaar, vertelt Hettinga. "We hebben van alles geprobeerd in de culturele en maatschappelijke sector. In 2014 waren er al onderhandelingen met enkele Leiderdorpers die er een cultuurpaleis van wilden maken en ook met de Stichting MOL (Muziekonderwijs Leiderdorp, red.) hebben we overleg gehad, maar de kloof tussen wat zij konden betalen en wat wij minimaal wilden hebben, bleek gewoon te groot. We hadden best een beetje verlies willen nemen om het gebouw te behouden voor de wijk. Maar dit is geld van de parochie, we kunnen het niet maken om daar gewoon een paar ton van weg te gooien."