Succesvol eerste Dilemmadebat

discussieavond n In een volle Dorpskerk van Leiderdorp werd eind oktober een 'dilemmadebat' gehouden over het onderwerp 'Voltooid Verleden'. Het was de eerste bijeenkomst waarin deskundige inleiders de verschillende achtergronden over het thema belichtten en het publiek zijn mening kon geven.

Meestal wordt een debat over voltooid leven in de media gevoerd en mondt dat uit in een heftige discussie. De organisatoren van het Dilemmadebat, leden van de Protestantse Gemeente in Leiderdorp, kozen ervoor een avond te organiseren waarin het publiek zich liet voorlichten door inleiders met verschillende deskundigheid en opvattingen, waardoor men beter een eigen afweging kon maken.

Medisch ethica Ghislaine van Thiel, Mary-Joanne Verhoef van de Leiden Academy on vitality and ageing en Loes Jobse van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillige Levenseinde (NVVE) gaven een inleiding. De eerste twee waren kritisch waren over verruiming van de wet inzake levenseinde, de laatste was er juist blij mee. De zaal, die met groene en rode kaarten kon aangeven hoe men er over dacht, was bepaald niet eenduidig. Bij meerdere stellingen was de uitslag 'fifty-fifty'. En soms staken mensen in het publiek beide kaarten omhoog als er een stelling werd geponeerd.

Na de afronding van het Dilemmadebat bleven veel bezoekers nog geruime tijd met elkaar in gesprek. Daaruit kon worden opgemaakt dat het eerste debat een succes was.

De avond werd georganiseerd door Truusje van Tilburg, Stefan Kroese, Huybrecht Bos, Mary van 't Woud en Hester Smits, onder de paraplu van de taakgroep Vorming en Toerusting in de Protestantse Gemeente van Leiderdorp. In januari zal nog een Dilemmadebat worden georganiseerd.