Afbeelding
Foto: PR

Verhalen mantelzorgers verbeeld

n Kunstwerken worden onthuld op Dag van de Mantelzorg

Onthulling n Op de Dag van de Mantelzorg, vrijdag 10 november, worden in Leiderdorp twee bijzondere kunstwerken onthuld. Het gaat om een schilderij en een beeld waarin het persoonlijk verhaal van Leiderdorpse mantelzorgers is vastgelegd.

Het schilderij is gemaakt door een vader en zijn zoon, Hans, die jaren zorgden voor hun dementerende vrouw en moeder. De mantelzorg was zwaar omdat het door de dementie moeilijk communiceren met haar was. Ze sloot zich bijvoorbeeld op als ze naar de dagbesteding moest. Uiteindelijk is de moeder opgenomen in een hospice en een jaar geleden overleden.

Dionne Snellers (www.creatiefontdekken.nl) is kunstenares in Leiderdorp en geeft workshops intuïtief schilderen. Zij heeft Hans en zijn vader begeleid bij het maken van schilderijen, eerst ieder een eigen, daarna een samen. Het maken van de schilderijen heeft hen heel erg geholpen bij het verwerken en op een rij zetten van wat er gebeurd is. Zo zwaar als het was, zo veel impact als het op hun leven gehad heeft - eigenlijk zou elke mantelzorger wel gebaat zijn om met zo'n kunstwerk vorm te geven aan het eigen rouwproces, vindt Hans.

Het beeld (foto) is gemaakt door de Leiderdorpse kunstenares Margriet Blom. Het staat symbool voor de situatie van Carla. Zij is samen met haar man mantelzorger voor hun zoon van 23 die de ziekte van Batten heeft. Dit is een progressieve stofwisselingsziekte die zich pas openbaart rond het vijfde jaar en ongeneeslijk is. Hun zoon ging eerst minder zien. Inmiddels is hij blind, verstandelijk beperkt en rolstoelgebonden. Ook spraak is nu deels weggevallen; hij gebruikt alleen nog maar woordjes.

Het beeld bestaat uit kussens die van klei gebakken zijn. De kussens zien er zacht uit en staan voor de liefdevolle zorg, maar de hard gebakken klei is zwaar. De zorg voor de zoon is ook zwaar. Psychisch, want het is één lang proces van afscheid nemen. En fysiek: ze moeten nu het lichaam van een volwassen man tillen en de incontinentie maakt het niet lichter.

Boven op de ogenschijnlijk zachte kussens ligt een steen. Vroeger, toen hun zoon nog kon lopen, verzamelde hij stenen. Hij zocht er elke dag naar en vond het fijn er aan te voelen. Eén van deze stenen ligt boven op de kussens. Hun zoon is altijd vrolijk en gezellig. De zorg is zwaar, maar omdat hij altijd vrolijk is, is het ook draaglijk.

Behalve in Leiderdorp worden ook in Leiden, Oegstgeest en Zoeterwoude kunstwerken onthuld in het kader van de Dag van de Mantelzorg. Na de onthulling worden alle kunstwerken, acht in totaal, met de erbij behorende persoonlijke verhalen geëxposeerd in het gemeentehuis van Leiderdorp.

Alle kunstwerken zijn gemaakt in het kader van het project 'Kunst en Mantelzorg' van bureau Eva, dat mantelzorgers ondersteunt. Doel van het project is meer bekendheid te geven aan het werk van mantelzorgers, maar ook om mantelzorgers te stimuleren om hulp te zoeken als dat nodig is. Projectleider Robert Beekman: "Veel mantelzorgers weten niet wat er allemaal aan hulp is, omdat ze te weinig of te laat of zelfs nooit om ondersteuning vragen. Dit kan er toe leiden dat ze ooit overbelast raken, terwijl dat niet nodig was".