Jamie de Groot en Rosa Allessie dansend in Leiden. | Foto: PR
Jamie de Groot en Rosa Allessie dansend in Leiden. | Foto: PR Foto: PR

Laagdrempelige dansvoorstellingen

Dans n Op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 november vindt de tweede editie plaats van 'De Afspraak Presenteert': een avond/middag korte professionele dansvoorstellingen kijken. Vooraf, in de pauze en naderhand zijn er dansfilms te zien en kan er worden geborreld. De locatie voor deze editie is Old School aan het Pieterskerkhof 4a in Leiden.

Leiden is de stand van kunst en kennis, maar helaas ontbreekt professionele dans in het aanbod. Met 'De Afspraak Presenteert' – een platform voor professionele dans – willen initiatiefnemers Rosie Allessie en Jamie de Groot hedendaagse dans zichtbaar maken en het cultuuraanbod van de stad verbreden. Tweemaal per jaar wordt er een evenement georganiseerd, elke keer op een nieuwe, bijzondere locatie. Door de laagdrempelige opzet van De Afspraak Presenteert wordt een breed publiek aangesproken.

Old School is een culturele hotspot aan het sfeervolle Pieterskerkhof. Het publiek kan bij binnenkomst in het café een drankje halen, waarna de route door het gebouw langs drie korte dansvoorstellingen begint.

Remy Tilburg en Robin Kroes dansen het duet 'Melted Blossom', LucyONES presenteert 'HOT MESS' en Rosa Allessie en Jamie de Groot dansen hun nieuwe stuk 'Statua Viva'. Daarnaast zijn er korte dansfilms te zien van Emma Evelein en Mauke van Veldhuizen. Doordat er tussen de voorstellingen door en naderhand tijd is voor een drankje en een praatje, is er direct een ontmoeting tussen publiek, dansers en makers.

Op 17 en 18 november begint het programma om 20.00 uur, tot 22.00 uur kan er worden geborreld. Zondag 19 november is de matinee, het programma loopt dan van 14.30 tot 16.30 uur. Kaarten zijn te koop op de website deafspraak-dansinleiden.avayo.nl.

De artistieke leiders van De Afspraak zijn Jamie de Groot en Rosa Allessie, professionele dansers en dansmakers uit Leiden. Beiden rondden een HBO dansopleiding af en zijn werkzaam als freelance dansers en dansdocenten, onder meer voor de Nationale Opera.

De Afspraak wordt grotendeels gefinancierd door een aantal partners: Yoga Specials, Kunsthuis Leiden, Danice, Sport2000 Leiderdorp en Hairmatters. Het is ook mogelijk om vriend van De Afspraak te worden. Kijk voor meer informatie op de website deafspraakbeweegt.wordpress.com.


Eenakteravond bij Toverlei

toneel n Tijdens het Toverbalfestival sleepte Theatergroep Facet uit Den Haag met hun eenakter Blauwe Bruiden zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht. 'In deze eenakter klopt alles,' aldus juryvoorzitter Hans van Hechten. De groep komt terug naar Toverlei om tijdens de eenakteravonden op 10 en 11 november hun eenakter nog eens te spelen.

Op deze twee avonden, alsmede op 12, 17 en 18 november, speelt Toverlei zelf twee tragikomische eenakters: De Koningin en Gebakken meeuw.

Blauwe Bruiden van Peter Aten gaat over de vrijgezelle zusters Door, Door en Door, die samen het ouderlijk huis in het afgelegen dorpje Weerniks bewonen. Ze hebben het goed voor elkaar en verwachten niet dat er ooit iets zal veranderen. Tot een van hen een zwijgzame man vindt op het dorpsplein en deze naast de droogmolen in de bijkeuken zet. Vanaf dat moment ligt de hormoonhuishouding van de oude vrijsters danig overhoop.

In de voorstelling De Koningin van auteur, regisseur, programmamaker, docent en therapeut Cocky van Bockhoven maken we kennis met twee zussen op leeftijd. Jaar na jaar reizen zij naar Den Haag om op Prinsjesdag naar de Gouden Koets te kijken. Een leven lang ongetrouwd en altijd met elkaar. Hoe lang houden ze dat nog vol?

Daar zijn de zwagers in Gebakken meeuw gauw achter: zij zullen wel móeten volhouden. Deze eenakter van toneelgroep Het Volk gaat over leven, overleven en leven na de dood. Is het hiernamaals luxer naarmate je beter hebt geleefd? Met de moed der wanhoop proberen zij zich voor eeuwig staande te houden na een ski-ongeluk in de Dolomieten.

Het Volk staat bekend om hun zelfgeschreven, kleinschalige stukken. Als rode draad door al hun werk loopt 'het mannelijk onvermogen'. En daar is wat betreft deze voorstelling ook weer geen woord aan gelogen.

Speldata: 10, 11, 12, 17 en 18 november (met op 10 en 11 november De Koningin, Gebakken meeuw en Blauwe Bruiden en op 12,17 en 18 november De Koningin en Gebakken meeuw)

Aanvang: 10,11,17,18 nov: 20.15 uur | 12 nov: 14.30 uur

Toegang: € 12,50 | donateurs € 10,00 (prijs is op alle dagen gelijk)

Theater Toverlei, "De Sterrentuin", Van Diepeningenlaan 110A, Leiderdorp

Reserveren: (071) 5895020 of via de website www.toverlei.nl