De fuga in muziek en schilderkunst

Lezing n Dinsdag 14 november geeft kunsthistorica en muziekdocente Cora Voogt-Hildering een lezing bij Kunstkring Leiderdorp over het fenomeen 'fuga'.

Wie graag naar klassieke muziek luistert zal regelmatig de term 'fuga' voorbij horen komen. Vooral in de Barok was het schrijven van een fuga een geliefde bezigheid. De mooiste voorbeelden zijn te vinden bij Johann Sebastian Bach, maar vele componisten na hem hebben de fuga in hun composities gebruikt.

Minder bekend zijn de geschilderde fuga's. Er zijn zo'n vijfentwintig schilderijen met de term fuga in hun titel. Het hoogtepunt van dit verschijnsel vinden we in de eerste helft van de twintigste eeuw. Onder andere Paul Klee, Kandinsky, Kupka en Valmier hebben geprobeerd deze muziekvorm op het schildersdoek weer te geven.

In de lezing zal Cora Voogt de kenmerken van de klinkende fuga naast die van de geschilderde fuga laten horen en zien. Op deze manier kunnen èn de muziek èn de schilderijen beter begrepen worden. 'Je ziet wat je hoort en je hoort wat je ziet!'

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Toegang voor niet-leden van de Kunstkring bedraagt 7 euro.

Meer informatie: kunstkringLeiderdorp.nl.