Schieten en gezellig samenzijn gaan hand in hand bij de Sleutels. De schutters: Ruud (staand, uiterst links) en op de voorgrond:  Aniek, Peter, Michael en Toon. In de achterhoed staan de vrijwilligers: Piet, Robin, Henk, Carla, chauffeur Jan en Felix.  | Foto J.P. Kranenburg
Schieten en gezellig samenzijn gaan hand in hand bij de Sleutels. De schutters: Ruud (staand, uiterst links) en op de voorgrond: Aniek, Peter, Michael en Toon. In de achterhoed staan de vrijwilligers: Piet, Robin, Henk, Carla, chauffeur Jan en Felix. | Foto J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Luchtbuksen, pistolen en echte kogels

sportschieten n Aan de rand van Leiderdorp in sportpark De Bloemerd bevindt zich Schietsportvereniging De Vrijheid Leiderdorp. Op dinsdagavond stipt half 8 levert een comfortabel busje daar een aantal schutters af, mensen met een beperking. Ze zijn lid van de Gehandicapten Sportvereniging De Sleutels, en verslingerd aan de niet-alledaagse sport die daar wordt bedreven. Een van de drie schietbanen is al jaren speciaal voor hen gereserveerd.

Nee, wapens hebben ze niet bij zich, die zijn veilig opgeslagen in de brandvrije safes. Er wordt geschoten met luchtbuksen en pistolen. "En er wordt echte munitie gebruikt," vertelt Henk Koster, die al 'een levenlang' als vrijwilliger verbonden is aan De Sleutels. Hij geldt als de 'kapitein Mainwaring' uit de populaire televisieserie 'Daar komen de schutters'. Hij is duidelijk aanwezig. Koster ziet er op toe dat de dik twee en halve uur elke week weer sportief en gezellig verlopen. Hij en de andere vrijwilligers doen er alles dat maximale scores worden gehaald. "De begeleiding is bijna één-op-één," legt hij uit. "De schutters hebben een vaste vrijwilliger, die als het nodig is het materiaal laadt of behulpzaam is bij het richten."

Het gaat er dus serieus aan toe, Henk Koster houdt de standen minutieus bij. Tijdens de pauze zorgt Carla – ook al jaren - voor een hapje en een drankje, waarna er weer lustig op los geschoten wordt. De derde helft is ook een belangrijke. Henk: "Dan worden de kaarten waarop geschoten is bekeken en van commentaar voorzien. De hoogst haalbare score is vijftig punten. We hebben een goede groep, die altijd hoog in de veertig schiet. Niet gek op een schietbaan van 25 meter. Het laatste half uurtje is ook sociaal van belang, we zitten bij elkaar, praten en maken een gebbetje." Dan merkt Koster dat de Olympische gedachte wordt gehuldigd: het winnen is bijzaak, het gaat om het meedoen.

Koek, chips en worst

Dan gaat Henk Koster los: "Tweemaal per jaar wordt er in een wedstrijd geschoten tegen voormalige politiemensen, collega's van Eli de Vos die vanaf 1983 tot 2015 vrijwilliger was, evenals Dick de Roode, die ons helaas is ontvallen."

Tijdens Henks 17-jarige secretarisschap van De Sleutels werden bij De Vrijheid barbecues georganiseerd, en eendaagse schietwedstrijden en autopuzzelritten gehouden waaraan ook de patiënten van het Katwijkse Zeehospitium deelnamen. "En Eli de Vos bakte de pannenkoeken," voegt hij er met een lach aan toe. Er wordt instemmend geknikt.

De bebrilde en besnorde Koster is ook blij met de jaarlijkse financiële steun van Stichting Vrienden van GSV de Sleutels. Daardoor wordt wekelijks de catering van koek, chips, worst en een frisdrank mogelijk.

Het hele seizoen worden de op dinsdagavond geschoten punten geteld. In juni aan het eind van het seizoen worden de bekers uitgereikt. Schutter Peter glundert, hij gaat doorgaans met een glimmende trofee huiswaarts. Ruud, die in een begeleid wonen project verblijft, vaardig overweg kan met de luchtbuks, ontpopt zich dan als de huisdichter.

Is het omgaan met wapens, nota bene geladen met vier en een halve millimeter kogels van lood wel veilig? "Ja hoor," klinkt het geruststellend. "Iedereen is ervan doordrongen het wapen te behandelen alsof het geladen is, ook wanneer dat niet het geval is."


Jubilerende Taekwondo Vereniging Leiden houdt reünie voor oud-leden

taekwondo n Op zaterdag 11 november viert Taekwondo Vereniging Leiden haar 40 jarige jubileum in het Scheltema complex aan de Marktsteeg 1 in Leiden. Alle leden en oud-leden zijn op deze middag vanaf 17.00 uur van harte welkom.

Al 40 jaar staat Gerard van den Berg bijna dagelijks in de zaal om Taekwondo lessen te geven, waarvan al 35 jaar in de dojo aan de Pieterkerkgracht 7. In 1977 nam hij de sportschool over van zijn toenmalige leraar Aad van der Luit. In al die jaren heeft de vereniging een indrukwekkende geschiedenis opgebouwd. Om 18.30 uur zal sportcommentator Teun de Reede daarop terugblikken, waarbij zeker aandacht zal zijn voor de vele kampioenen die de vereniging heeft voortgebracht. Onder hen Europees- en wereldkampioenen en medaillewinnaars op de Olymische Spelen.

Meer informatie: 06-51592100 of gerard_vandenberg@hotmail.com.