Anne van Gimst en Dianne van der Eijk van Leython blokken een Sovoco-aanval. | Foto: Stefan van de Geer
Anne van Gimst en Dianne van der Eijk van Leython blokken een Sovoco-aanval. | Foto: Stefan van de Geer Foto: Stefan van der Geer

Verdiende winst voor Leython DC

Volleybal n Na vier verlieswedstrijden op rij, popelden de volleybalsters van Leython DC om weer eens te winnen. Zaterdag lukte dat: in eigen huis werd Van den Hengel-Sovoco uit Soest met 3-1 verslagen. Een verdiende winst, vond trainer-coach René Leeflang. "We waren gewoon beter."

Zoals eigenlijk elke wedstrijd, had de Leiderdorpse ploeg moeite om op gang te komen, waardoor Sovoco in de eerste set snel kon uitlopen. Leeflang: "We begonnen pas halverwege de set met volleyballen. Toen kwamen we goed terug, maar het was te laat om de set nog te pakken." Het werd 22-25 en daarmee 0-1 voor de bezoeksters. Leython kreeg in de adempauze voor de tweede set de opdracht om met meer passie te spelen. Dat werkte aanvankelijk heel goed, Leython liep snel uit naar 10-3. Daarna zakte het Leiderdorpse spel weer wat in en kon Sovoco terugkomen tot 16-16. Na een time-out pakten de Leiderdorpsen het initiatief terug en stevenden gedecideerd naar de setwinst (25-22).

De derde set ging vrij makkelijk. Leeflang: "Voor mij een mooie gelegenheid om enkele wissels in te brengen. We hebben echt het hele team nodig om een wedstrijd te winnen en zo kreeg iedereen speeltijd."

De spanning kwam volop terug in de vierde set. De afgelopen wedstrijden lukte het Leython steeds niet om het niveau lang genoeg vast te houden. Dit keer ging het een stuk beter. Op 24-21 leek de overwinning al in de knip maar de thuisploeg maakte het nog even spannend voor zichzelf en het publiek in sporthal De Bloemerd. Drie matchpoints waren er nodig voordat de 3-1 overwinning een feit was. "Het laatste punt was een mazzelbal, die aan de Sovocokant van het net rolde", kijkt Leeflang terug.

Het doet niets af aan de verdiende winst. "Wij waren zeker aan het net sterker, en in het achterveld viel bijna niets op de grond." Uitblinkers bij Leython waren de pas 16 jaar oude buitenaanvaller Anna Nieuwstad, die zenuwachtig startte maar al snel de sterren van de hemel smashte, en diagonaal Anna van der Eijk die na een periode van zoeken weer helemaal in vorm was.

Leython staat nu op de 7e plek in de 2e divisie. Volgende week is de nummer 9, Spaarnestad, de tegenstander, wat mogelijkheden geeft naar het linker rijtje te klimmen.


RCL toont veerkracht

voetbal n Voor Henk Buyn en zijn staf was het de grote vraag hoe RCL de zeperd tegen Lugdunum (4-0) zou hebben verwerkt. Medio oktober kreeg de Racing Club ook een pak rammel bij HVC'10 (6-2), maar een week later werd Valken'68 keurig aan de kant geschoven. Ook nu richtten de roodwitten zich op met een winstpartij, hoewel dat gepaard ging met de nodige moeite. DSO vertrok met een 1-0 nederlaag richting Zoetermeer.

In de basiself was er weer een plaats beschikbaar voor jongeling Mitchell de Kroon. Buyn benutte hem opnieuw als rechtsback. "Een zeer positieve jongen die er altijd voor knokt. Een echte RCL-telg ook, die zijn kans heeft afgewacht en heeft gegrepen. Ik heb hem de voorbije tijd zien groeien."

De Kroon was uiteraard blij met die lovende woorden van zijn trainer. "Ik doe er alles aan om een basisplaats af te dwingen en dat is me nu voor de derde keer op rij gelukt. Eigenlijk was ik al blij met het gegeven dat ik bij de eerste achttien zat. Vorig seizoen speelde ik voornamelijk in het tweede en af en toe zat ik op de bank bij 1. Nu wist ik dat ik er wat dichterbij zat en dan moet je alleen afwachten wanneer ze bij jou aankloppen."

De verdediger was van mening dat RCL de bovenliggende partij was op eigen bodem. "In de eerste helft moesten zij enkele keren redding brengen op de doellijn en waren we veelvuldig in balbezit. DSO speelde op de counter, gericht op de snelheid voorin. Echt gevaarlijk werden ze niet voor de pauze."

RCL bleef evenwel eveneens verstoken van doelpunten en kreeg uiteindelijk hulp van de bezoekers om de 1-0 op het scorebord te krijgen. "Michael Schouten werd van de bal gelopen in de zestien in een situatie dat er eigenlijk voor hem niets meer te halen viel. Thom Wijnalda benutte de strafschop en dat had ons meer rust moeten geven. We vergaten echter te voetballen en kregen het steeds lastiger. Vooral in het laatste kwartier werden we onder druk gezet en we kwamen er nog maar moeizaam uit. Lange tijd was het wachten geweest op onze 1-0, maar in die slotfase hing de 1-1 nadrukkelijk in de lucht. Gelukkig hielden we stand en zo pakten we drie belangrijke punten."

De mokerslag van de Kikkerpolder werd zo enigszins weggepoetst. "Natuurlijk hebben we het nog over die pot gehad en we weten ook dat het anders had kunnen aflopen. Het verhaal van 'als en ja maar'. We wilden er echter ook weer niet te lang bij stil staan, want een duel met een tegenstander die niet uit deze regio komt, is even belangrijk voor de ranglijst."

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl