Marloes Soffner van Renewi (rechts) geeft in de papierhal uitleg aan de bezoekers van de LOV. | Foto: C. v.d. Laan
Marloes Soffner van Renewi (rechts) geeft in de papierhal uitleg aan de bezoekers van de LOV. | Foto: C. v.d. Laan Foto:

LOV bezoekt Renewi

LOV n Het zal niet van vandaag op morgen gebeuren, maar op den duur gaat de oranjegekleurde Vlikobak uit het straatbeeld verdwijnen.

Door: Frans Brocken

Het afvalverwerkingbedrijf dat op 3 oktober in vorig jaar van de Achthovenerweg in Leiderdorp naar bedrijventerrein De Grote Polder in Zoeterwoude verhuisde, heet tegenwoordig Renewi-Vliko. Een gevolg van de fusie van de Shanks Group, waar Vliko deel van uitmaakte, met het concurrerende bedrijf Van Gansewinkel. De Renewi kleur is blauw, en dat betekent dat in de loop van de komende jaren heel wat oranje bakken overgeschilderd moeten worden.

Vorige week woensdag was Renewi gastheer voor de maandelijkse netwerkbijeenkomst van de Leiderdorpse Ondernemersvereniging. Woordvoerder Marloes Soffner gaf uitleg over het bedrijf. De naam Renewi is een samentrekking van REcycling, NEW products en Innovation, vertelde ze. Een passende naam voor een onderneming die als slogan heeft: 'Afval bestaat niet'.

Als onderdeel van het bezoek was een rondleiding voor de LOV leden georganiseerd waarbij ook de twee enorme recyclinghallen, een voor papier en een voor het overige afval, werden bekeken. Hier wordt zo'n 18 uur per dag gewerkt om afval om te zetten in zoveel mogelijk grondstoffen voor nieuwe producten.

Overigens worden deze maand nog 1.245 zonnepanelen geplaatst op de daken van de hallen. Daarmee verwacht Renewi voldoende energie te kunnen opwekken om het eigen verbruik te dekken.


Feestweekend bij 50-jarige RV Liethorp

jubileum n Het 50-jarige jubileum van de Leiderdorpse ruitervereniging Liethorp is afgelopen weekend op uitbundige wijze gevierd.

Tekst en foto: Frans Brocken

Zaterdagavond was de ontvangstruimte van de manege in de Bloemerd gereserveerd voor de jeugd. Een zogenoemde 'Foutieve Bingo' zorgde voor de nodige hilariteit. In de verduisterde ruimte was het moeilijk de bingogetallen te onderscheiden. Dat leverde menige hilarische momenten op met de nodige foute bingo's. Het optreden van een 'bekoorlijke' travestiet werd als de gewoonste zaak van de wereld beschouwd.

De zondag was gereserveerd voor het officiƫle gedeelte. Het was ook een ontmoeting met oud-leden. Medeoprichter Piet van Dam was onder meer van de partij. Hij was actief in de tijd dat er paard en pony werd gereden in de open bak op de hoek van de Engelendaal en de Vossiuslaan. Hij is thans de stuwende kracht achter de manege voor gehandicapten aan de Wassenaarseweg in Leiden, 'Moedig Voorwaarts' geheten.

De voorzitter van de Stichting RV Liethorp, Henriƫtte Pronk, verraste het bestuur met een geschenk 'onder couvert' voor de aanschaf zadels. "Het bedrag tikt lekker aan", zei bestuurslid Ad Helder. De stichting is verantwoordelijk voor het beheer van het onroerend goed.

Wethouder Olaf McDaniel van onder meer Sport en Duurzaamheid was met een tas vol geschenken naar de Bloemerd gekomen. Met onder meer de Leiderdorpse vlag. En allerlei gadgets, zoals een historische kaart van Leiderdorp. Een idee van burgemeester Laila Driessen. "Om het historisch besef van de inwoners te bevorderen", zei McDaniel.

Voor de ruitervereniging ligt een duurzaamheidslening in het verschiet. Bedoeld voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de manege. Ook krijgt de ruiterclub een gemeentelijke garantie voor de totale vernieuwing van het dak. Waardoor ook de energiekosten kunnen worden verlaagd.

Samen met de bestuursleden Ad Helder en Arie Roest onthulde McDaniel tenslotte bij de entree een tegel met het logo van de ruitervereniging, gemaakt door Pottenbakkerij Zaalberg uit Zoeterwoude.

V.l.n.r. Arie Roest, Olaf McDaniel en Ad Helder bij de nieuwe gevelsteen.