Frans Claas (links) kreeg zijn Koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Kees Wassenaar. | Foto: PR
Frans Claas (links) kreeg zijn Koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Kees Wassenaar. | Foto: PR Foto: PR

Leiderdorper Frans Claas geridderd

onderscheiding n Bij zijn afscheid als hoogleraar op vrijdag 13 oktober werd professor doctor Frans Claas benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De Leiderdorper kreeg de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Kees Wassenaar van zijn woonplaats.

Dat gebeurde na afloop van zijn afscheidsrede 'Een zoektocht naar de beste (mis)match' die hij hield in het LUMC.

Prof. Claas was sinds begin jaren 70 verbonden aan de afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie. Hij deed daar onderzoek naar afweerreacties bij transplantatie en de rol van erfelijkheid daarin. De laatste jaren werkte hij aan een nieuwe onderzoekslijn op het gebied van immunologie van zwangerschap.

Zijn belangrijkste verdienste was het ontwikkelen van een programma voor acceptabele 'mismatches'. Daardoor konden patiënten een donororgaan krijgen die daar voorheen niet voor in aanmerking kwamen. Naast zijn onderzoek is Claas actief geweest in veel besturen van organisaties als Matchis (voorheen Europdonor), Eurotransplant en de Nederlandse Transplantatie Vereniging. Met zijn verbindende persoonlijkheid wist hij mensen samen te brengen ten behoeve van een gemeenschappelijk belang.

(Bron: www.lumc.nl)


Alrijne Ziekenhuis is seniorvriendelijk

zorg n Alrijne Ziekenhuis, met vestigingen in Leiderdorp en Alphen aan den Rijn, heeft opnieuw voor twee jaar het keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis ontvangen. Een beloning voor de inspanningen van het ziekenhuis om kwalitatief goede zorg voor ouderen te realiseren.

Een verblijf in het ziekenhuis is nooit prettig. Maar voor ouderen is het vaak extra vervelend. Zij hebben dikwijls meerdere aandoeningen tegelijkertijd en ouderen lopen meer risico op blijvend functieverlies als gevolg van de opname. De ouderenbond KBO-PCOB wil dat dit verandert. Daarom hebben zij hebben samen met ouderen het keurmerk seniorvriendelijk ziekenhuis (zie www.seniorvriendelijkziekenhuis.nl) ontwikkeld met als doel de zorg voor deze doelgroep te verbeteren. Elke twee jaar worden de criteria van dit keurmerk aangescherpt zodat ziekenhuizen hun zorg voor ouderen blijven verbeteren. Waar Alrijne volgens het keuringsrapport in uitblinkt zijn de getrainde HELP-vrijwilligers die kwetsbare ouderen ondersteunen tijdens hun verblijf in het ziekenhuis en het geriatrieteam dat overal oproepbaar en inzetbaar is.

Goede zorg doe je samen

Klinisch geriater Peter Jue: "Goede zorg verlenen doe je samen. Alle medewerkers en zeker ook vrijwilligers hebben daarin een belangrijke rol. Goede zorg gaat niet alleen over de juiste medische behandeling maar ook over aandacht voor wat de patiënt zelf belangrijk vindt en daarover in gesprek gaan. Zo hebben we gesproken met patiënten die op de Geriatrische Trauma Unit hebben gelegen. Hieriuit bleek dat ouderen en hun mantelzorgers zij graag betrokken zijn bij de keuzes die gemaakt moeten worden en ook graag hun steentje bijdragen aan de zorg. Zo zijn kinderen van patiënten die acuut verward zijn, vaak bereid om tijdens de meest heftige eerste nachten van het delier in het ziekenhuis te slapen. Daarnaast hebben we het project HELP: Hospital Elderly Life Program. Getrainde vrijwilligers ondersteunen kwetsbare ouderen op verpleegafdelingen op vier gebieden: oriëntatie, eten, bewegen en activeren en voorkomen of beperken van verwardheid."

"Voor patiënten die thuis vastlopen door bijvoorbeeld een val, maar die niet in het ziekenhuis hoeven worden opgenomen, regelen wij nu tijdelijk verblijf", aldus Jue. "We noemen dit een 'eerste lijns verblijf'. Hierdoor kan de patiënt herstellen en terugkeren naar huis als de situatie weer stabiel is."

De cliëntenraad van het ziekenhuis is actief betrokken bij het verhogen van goede zorg aan de oudere patiënten en reikte aandachtspunten aan ter verbetering, maar benoemde ook zaken waar het ziekenhuis trots op mag zijn. Jue is blij met complimenten, maar hij is net zo blij met verbeterpunten. "Verbeterpunten stellen ons in staat het in de toekomst nog beter te doen. Dat blijft ons streven."

De Leiderdorpse vestiging van Alrijne Ziekenhuis. | Foto: C. v.d. Laan