Afbeelding

Velocitas aan kop na eerste helft seizoen

Korfbal n Het vlaggenschip van korfbalvereniging Velocitas kan met opgeheven hoofd aan de voorbereidingen voor het zaalseizoen beginnen. Afgelopen zaterdag wisten de Leiderdorpers met 19 – 17 te winnen van MIA uit Amersfoort. Het brengt ze met twee punten voorsprong aan kop in de veldcompetie, die na het zaalseizoen hervat wordt.

Met het Amersfoortse MIA op bezoek stonden er afgelopen zaterdag twee sterk verdedigende ploegen tegenover elkaar. Het duurde dan ook even voordat Velocitas tot scoren wist te komen. Pas na zeven minuten maakten de Leiderdorpers de aansluitingstreffer tegen MIA, dat al vroeg in de wedstrijd op een 0 – 2 voorsprong was gekomen.

Nadat Velocitas de achterstand had weggewerkt, werd er een krappe voorsprong van 6 – 4 afgedwongen. De rest van de eerste helft ging erg gelijk op. Velocitas en MIA bleken zeer aan elkaar gewaagd te zijn en bleven koel nadat er een tegendoelpunt geïncasseerd werd. Vijf minuten voor rust wist Velocitas toch ineens uit te lopen: twee snelle doelpunten van de Leiderdorpers bepaalden de ruststand: 12 – 8.

Het duurde een goede tien minuten voordat Velocitas in de tweede helft tot scoren wist te komen. De Leiderdorpers hadden erg veel kansen nodig om een doelpunt te maken, waardoor MIA zichzelf in de wedstrijd wist te knokken. Velocitas moest alle zeilen bijzetten om het restant van één punt voorsprong te behouden. Christel Zwanenburg bleek van grote waarde voor de Leiderdorpers. De speelster stond ijzersterk in de rebound en scoorde bijna al haar verkregen vrije ballen.

De tweede helft bleek een kopie te zijn van de eerste. Nadat er lange tijd een voorsprong van slechts een punt voor de Leiderdorpers op het scorebord stond, wisten de thuisploeg in de slotfase alsnog toe te slaan. Sanne Glasbeek vergrootte drie minuten voor tijd het gat naar drie punten, waarmee de winst veiliggesteld werd. Velocitas won de laatste veldwedstrijd van dit kalenderjaar met 19 – 17.

MIA, dat aan het begin van het seizoen zijn kampioenaspiraties uitsprak, vindt zichzelf nu terug op een gedeelde derde plaats, op drie punten achterstand van Velocitas. Noviomagum staat tweede en speelde afgelopen weekend gelijk tegen Ritola, waardoor de Leiderdorpers nu met een marge van twee punten op kop gaan in de eerste klasse.

Bestuurswissel bij Leython

Volleybal n Het bestuur van de Leiderdorpse volleybalvereniging Leython DC is vorige week aardig opgeschud. Ewout Verkerk, die zes jaar lang de kar trok als voorzitter, gaf het stokje door aan Matthias Konijnenberg. Verkerk blijft zich wel inzetten voor de club, maar voortaan als lid van de technische commissie.

Penningmeester Bas van Hal maakte plaats voor Anja Thijssen. Ook secretaris Ellen Thomassen trad af maar blijft nog even aan tot een opvolger is gevonden.

Op de foto bedankt vice-voorzitter Jos van der Geest vertrekkend voorzitter Verkerk (links) voor al zijn werk voor de club in de afgelopen jaren.

Wedstrijd Aquadraat duurt een periode te lang

waterpolo n De waterpoloërs van Aquadraat konden het zaterdag in thuiszwembad De Does niet bolwerken tegen Alkemade. Het krachtsverschil was niet groot, maar de gasten konden toch huiswaarts keren met een ruime overwinning: 8-11.

Het jonge team van Aquadraat scoorde via Timo Dreef het eerste doelpunt maar daarna nam Alkemade het heft in handen met vier goals uit counters. 1-4 was ook de tussenstand na de eerste periode. In de tweede periode sloop Aquadraat weer dichterbij via goals van Luuk Enter en Rik Speel. Omdat Quinten van Buul met uitstekend keeperswerk zijn doel schoon hield, stond halverwege de wedstrijd de prima stand van 3-4 op het bord.

Ook in de derde periode zag het er nog goed uit. Het jonge Aquadraatteam kwam via Rik Speel gelijk, moest daarna twee tegengoals incasseren herstelde de schade weer via schutters Rik Speel en Timo Dreef (6-6).

In het laatste speldeel was het Luuk Enter die de eerste (en laatste) voorsprong van Aquadraat aantekende vanuit een man-meer situatie. Vanaf dat moment schakelde Alkemade een tandje bij en kreeg de wedstrijd weer in handen. Via een snelle 7-7 liep het uit naar 7-10 voordat Noa van Straten weer namens Aquadraat kon scoren.

Aquadraat kreeg snel daarna nog de kans vanuit een man-meer situatie weer op 9-10 te komen maar verzuimde te scoren waarna Alkemade in de tegenaanval 8-11 aantekende en met een te ruim uitgevallen winst huiswaarts keerde.