Debat over 'voltooid leven'

Bijeenkomst n Wanneer is een leven voltooid? Is een mensenleven altijd kostbaar? Durven we nog te lijden? Kan het leven van een kind al voltooid zijn? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens het eerste Leiderdorpse dilemmadebat, op donderdag 26 oktober in de Dorpskerk aan de Hoofdstraat 19.

Het debat over voltooid leven wordt vaak in de media gevoerd, en het gaat er meestal heftig aan toe. Voorstanders stellen de zelfbeschikking over het leven voorop, tegenstanders menen dat de doodswens onder andere een gevolg is van slechte ouderenzorg. "Je ziet dat die twee kampen elkaar vaak niet raken. Daardoor is het voor mensen soms lastig om er zelf een mening over te vormen", zegt Huibrecht Bos namens de organisatie van het dilemmadebat.

Bezoekers aan de bijeenkomst in Leiderdorp krijgen informatie van deskundigen met verschillende achtergronden waardoor ze beter in staat zijn een eigen afweging te maken. De sprekers worden bevraagd door een gespreksleider en gaan in op vragen uit de zaal. Een panel van jongeren reageert op het standpunt van de sprekers. Ook wordt een 100-jarige geïnterviewd.

Het dilemmadebat wordt georganiseerd door leden van de Protestantse Gemeente Leiderdorp. Het is een activiteit die open is voor iedereen die belangstelling heeft, benadrukt Bos. "De kerk is een plek van overweging, waar je over levensvragen kunt nadenken. De kerk wil er op deze manier ook zijn voor mensen die niet geloven. Het gaat er niet om dat we mensen ergens van willen overtuigen. Sterker nog, mensen in de kerk hebben niet per se dezelfde mening over voltooid leven."

Bij de bijeenkomst zijn drie sprekers aanwezig: Ghislaine van Thiel, universitair docent medische ethiek in het UMC Utrecht en verbonden aan de medisch-ethische commissie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, Mary-Joanne Verhoef van Leyden Academy on vitality and ageing en Loes Jobse van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).

Het dilemmadebat duurt van 20.15 tot 21.30 uur (zaal open vanaf 19.45 uur). Bezoekers kunnen een vrijwillige bijdrage geven.