"Geef gul”, roepen van links naar rechts: Gwendolyn van der Ven, Remco Wierts (AH), Joop Bakker en Ellis Groothoff. | Foto J.P. Kranenburg) Foto: Johan Kranenburg

Koop eens iets extra's voor de Voedselbank

inzameling n Zaterdag 28 oktober vindt de jaarlijkse inzameling voor de Voedselbank plaats. Van half 9 's morgens tot half 5 's middags vragen de vrijwilligers van PG Leiderdorp iets extra's te kopen voor de Voedselbank. Plaats van handeling: Albert Heijn, Santhorst.

Door: Cees Mentink

Ellis Groothoff, die de inzameling coördineert, is weer vol goede moed: "Leiderdorpers zijn gulle mensen, dat weten wij. Daarom vertrouwen wij er op ook dit jaar weer meer kratten met voedsel dan vorig jaar te kunnen inzamelen. Onze vrijwilligers staan klaar om alles enthousiast en dankbaar in ontvangst te nemen."

Waslijst aan producten

Met welke artikelen kunnen wij de mensen die van de Voedselbank gebruik maken het meest een plezier doen? De lijst is lang en vol variatie: potten pindakaas en jam, blikken groente, soepen, pasta's, koffie, thee, toiletartikelen en wasmiddelen. Niet alleen deze dagelijkse producten zijn van harte welkom, ook geld kan in de gereedstaande bus worden gestopt. "Met dit geld kopen wij die artikelen die op dat moment heel hard nodig zijn," vertelt Ellis. Joop Bakker, ook al jaren actief bij deze inzameling, merkt op: "AH heeft vaak aanbiedingen, twee artikelen voor de prijs van een, met het gratis artikel maakt men ons gelukkig." Nog een advies? "Ja, een artikel en de tweede voor de halve prijs past ook uitstekend bij onze inzameling."

Heel veel mensen hebben ook een voorraadkast, waar misschien wel te veel producten in staan die voor de inzameling van pas komen. Om te voorkomen dat ze straks 'over de datum' zijn, kunnen ze best nu aan de Voedselbank worden gegeven.

Hoewel het met de economie crescendo gaat, zijn en blijven er nog altijd gezinnen die van een absoluut minimum moeten rond zien te komen. Ook voor hen geldt dat de zorgpremie volgend jaar omhoog gaat, dat de kosten voor energie stijgen en dat de btw op boodschappen voor een duurdere huishouding zorgt. Niks 'elke normale Nederlander gaat er in 2018 op vooruit', zoals Rutte zegt. De onderkant blijft – helaas – de onderkant. Hoe triest het ook is: ze blijven afhankelijk van de Voedselbank. Meer dan 450 gezinnen in Leiden, Leiderdorp en omstreken.

Moest vorig jaar het busje van de Voedselbank de nodige ritten maken, nu hopen Ellis Groothoff en haar vrijwilligers dat het vrachtwagentje tot ver na sluitingstijd de ingezamelde goederen richting Voedselbank moet rijden.