Samen eten verbindt

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Dat hebben Maureen en Laila uitgelegd aan de tientallen vrijwilligers die enige tijd geleden belangrijk werk deden bij de noodopvang vluchtelingen in het voormalige ROC gebouw. Er kwamen aanmeldingen binnen, voldoende om een eerste bijeenkomst te beleggen.

Dat samen eten verbindend werkt, werd heel duidelijk. Statushouders uit onder meer Indonesië, Irak en Syrië hadden positief gereageerd op het verzoek om 'eten' mee te nemen. Een lange tafel stond hoog getast met lekkernijen. Ze gaven een kijkje in de keuken van andere culturen. Voorgerechtjes met brood gedipt in saus werden smakelijk opgesmikkeld, humus, taboulé, soorten rijst met vlees en diverse soorten groente. Mierzoete maar o zo verrukkelijke baklava (een soort gebak) en fruit besloten de maaltijd. Verschillen in denken en doen smolten weg onder het genot van frisdranken (en koffie en thee toe), pianospel van Marcel uit Syrië en het getrommel op de djembé van Hassan uit Irak.

"Meer matches dan ik had verwacht", constateerde een tevreden Maureen van den Brink na afloop. "Wat was de sfeer goed." Laila Konstapel kon zich daarbij aansluiten: "Meerdere mensen vroegen of wij een dergelijke bijeenkomst met eten vaker gaan doen."

Ja, dit smaakt naar meer, maar eerst dit startfeest evalueren.

Wie zich wil aansluiten bij Kleurrijk Leiderdorp, maatje wil worden van een statushouder, kan e-mailen met mvandenbrink@vluchtelingenwerk.nl of bellen met (071) 541 78 74.


Straks 13 brievenbussen minder in Leiderdorp

Aanpassingen n PostNL past vanaf 20 november het netwerk van brievenbussen in Zuid-Holland aan. Ook Leiderdorp zal daar de gevolgen van ondervinden. Van de 32 brievenbussen in de gemeente verdwijnen er veertien. De achttien overigen blijven op dezelfde plek staan. Er komt één nieuwe brievenbus bij.

De brievenbussen die verdwijnen, zijn netjes verdeeld over de wijken van het dorp: één in het Heerlijk Recht, twee in het Doeskwartier, twee in de Kerkwijk, één in Ouderzorg, twee in de Voorhof, eén in de Binnenhof, twee in de Buitenhof en één in de Leyhof. Op de brievenbussen die geschrapt worden uit het netwerk, wordt minimaal drie weken voor ze verdwijnen een aankondiging aangeplakt. Omwonenden ontvangen op hun huisadres een brief met informatie over de veranderingen.

De nieuwe brievenbus komt aan de Achthovenerweg ter hoogte van nummer 19a.

De reden voor de aanpassingen is dat er steeds minder post verstuurd wordt. Weinig gebruikte brievenbussen worden verwijderd of verplaatst naar drukke plekken als win-

Brievenbussen bij ziekenhuizen en zorginstellingen blijven staan

kelcentra, supermarkten of locaties aan het begin van een woonwijk.Bij het bepalen van de locaties waar brievenbussen blijven of verdwijnen is rekening gehouden met de afstandseis voor brievenbussen die de Postwet voorschrijft. Daarnaast hebben lokale vertegenwoordigers van belangenorganisaties, zoals de ouderenbonden, de mogelijkheid gekregen om advies uit te brengen op de plannen. Gezamenlijk is gekeken of brievenbussen voor iedereen bereikbaar blijven. Ook voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Brievenbussen bij ziekenhuizen en zorginstellingen blijven om die reden dan ook staan. Ook het aantal verlaagde brievenbussen blijft ongewijzigd.

Meer informatie is te vinden op postnl.nl/brievenbus. De locatiewijzer op deze pagina helpt bij het vinden van de dichtstbijzijnde brievenbus.