Genieten van smakelijke schotels uit Syrische en andere keukens tijdens de startbijeenkomst van  Kleurrijk Leiderdorp. | Foto J.P. Kranenburg
Genieten van smakelijke schotels uit Syrische en andere keukens tijdens de startbijeenkomst van Kleurrijk Leiderdorp. | Foto J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Kleurrijk Leiderdorp van start

Matches n Het initiatief van VluchtelingenWerk Leiderdorp om statushouders te verbinden met Leiderdorpers lijkt een geslaagde missie. Afgelopen vrijdag vond het startfeest plaats in de Scheppingskerk. 'Nieuwe' Leiderdorpers uit verschillende culturen legden contacten met bewoners, en maar liefst zes 'matches' kwamen meteen tot stand. "Een mooi resultaat," aldus Maureen van den Brink, teamleider van VluchtelingenWerk Zuid-West Nederland.

Door: Cees Mentink

Ze kwamen 's middags rond de klok van 5 uur enigszins schuchter binnen, vluchtelingen met een status die in Leiderdorp waren neergestreken. Dat veranderde al gauw, mede door de met zorg geselecteerde mechanische klanken van Farouz, Ohm Khaltoum en een Algerijnse RAI-orkest. Verrassend snel vonden de aanwezigen elkaar, er ontsponnen zich spontane gesprekken. "Dit wordt een warme bijeenkomst,"voorspelde Laila Konstapel die zich namens VluchtelingenWerk erg had ingezet voor dit project, dat Kleurrijk Leiderdorp is gedoopt.

Integratie

In Leiderdorp wonen veel asielzoekers met een status. Zij doen volop mee aan het leven in de voor hen nieuwe wereld. Daarbij worden ze begeleid door vrijwilligers van VluchtelingenWerk. Ook krijgen ze van deze organisatie extra taallessen aangeboden. "Maar al die inspanningen blijken toch te weinig," aldus Maureen. "Een nauwer contact met de samenleving kan er voor zorgen dat hun integratie sneller verloopt."

Vandaar Kleurrijk Leiderdorp, dat getrokken wordt door Laila. De belangstelling onder de statushouders was verrassend groot.

"Kleurrijk Leiderdorp beoogt de nieuwe Leiderdorpers te verbinden met wat ik maar de autochtone Leiderdorper noem," legde Konstapel uit. "Eén op één, spreek maar van een maatje, met wie je leuke en interessante dingen gaat doen." Dat hoeven geen ingewikkelde uitstapjes te zijn, het kan ook eenvoudig worden gehouden: elke week samen een uurtje koffie drinken, samen shoppen of samen koken, en veel Nederlands praten.

Lees verder op P3