Kok en Lidy Vons op de dag van hun huwelijk, 4 oktober 1967.
Kok en Lidy Vons op de dag van hun huwelijk, 4 oktober 1967.

Een vuur dat is blijven branden

huwelijksjubileum n Kok Vons en Lidy Vons-de Koning. Twee bekende gezichten in Leiderdorp. Lidy werkte jarenlang bij een modezaak in Winkelhof. Kok heeft als brandweerman in deze regio heel wat vuren geblust. Op 4 oktober was het echtpaar 50 jaar getrouwd.

Tekst en foto: Nelleke Thissen

De brandweer heeft een grote rol gespeeld in het leven van bruidspaar Vons. Kok (71) moest als kazernecommandant bij een Leidse brandweerpost en als brandweervrijwilliger bij de Leiderdorpse kazerne vaak en bij nacht en ontij op pad. Soms zelfs voor enkele dagen zoals tijdens een assistentieverlening bij de rivieroverstromingen in 1995. "Dit werk vergt veel van onze partners." Kok is blij dat Lidy (70) daar goed mee om wist te gaan. "Zij was een grote steun. Dankzij haar liep ons huishouden op rolletjes."

Het echtpaar kent elkaar uit de Koningstraat. Kok is daar geboren en getogen. De in Leiden geboren Lidy woonde van haar 4e tot 13e jaar in Oud Ade. Daarna kwam ook zij in de Koningstraat terecht. "Als tieners hadden we daar een grote vriendengroep", herinnert ze zich. Na de middelbare school kreeg ze een baan bij modezaak De Faam in de Leidse Hoogstraat. Ze stopte met werken toen er kinderen kwamen maar pakte de draad weer op toen die op school zaten. Dit keer ging ze aan de slag bij de voormalige handelskwekerij van Egmond aan de Tuinstraat. "Ik kon daar zelf mijn uren bepalen en afstemmen op de schooltijden. Bovendien vond ik het werken met plantenculturen leuk en leerzaam". Toch bleef de modewereld trekken. Toen de kinderen groot genoeg waren kon ze terecht bij een modezaak in Winkelhof waar ze met veel plezier tot haar pensioen heeft gewerkt.

Kok kwam na de middelbare school terecht bij Machinefabriek De Jong in Hazerswoude. Na twee jaar uitstel moest hij op zijn 21e in militaire dienst om daarna als monteur buitendienst weer bij de fabriek te gaan werken. Echter, het vak van brandweerman bleek in zijn bloed te zitten. Vader Vons was bij de Leiderdorpse vrijwillige brandweer alsmede broer Aad, de latere beroepscommandant. Kok werd als spuitgast aangenomen bij de Leidse brandweer en klom op tot kazernecommandant. Bij de Leiderdorpse vrijwillige brandweer was hij als plaatsvervangend commandant onder meer verantwoordelijk voor het materieel.

Na zijn pensioen (56) werd Kok brand-technisch adviseur van de Alrijne Zorggroep waartoe ook het Leiderdorpse ziekenhuis behoort. Als vrijwilliger bij Pluspunt brengt hij maaltijden rond en rijdt met de klussenbus. De brandweer houdt hem eveneens in de greep. Zo is hij betrokken bij de Stichting historisch brandweermaterieel Hollands Midden. De leden, een gezellige club van oud-collega's, onderhouden oude brandweerwagens zoals de Magirus Deutz, die nog steeds wordt ingezet tijdens open brandweerdagen. "Mijn vader heeft daar nog in gezeten", glundert Kok.

Lidy zit sinds haar pensionering ook niet stil. Zo rijdt ze in het Alrijne Ziekenhuis patiƫnten naar de plaats van bestemming. Daarnaast is ze druk met de acht kleinkinderen. Ze wonen allemaal in de buurt van het steeds in het oude dorp gebleven echtpaar. Ook maakt ze samen met Kok de nodige uitstapjes. "Vervelen doen we ons nooit", verzekeren ze allebei.

Het gouden huwelijksfeest is met kinderen en kleinkinderen gevierd met een vakantieweek in Spanje. Daarnaast is met familie en vrienden een flinke boottocht gemaakt. De festiviteiten zijn afgesloten met het bezoek van burgemeester Driessen die afgelopen woensdag namens de gemeente Leiderdorp het echtpaar in de bloemetjes zette.

Burgemeester Laila Driessen kwam het gouden paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp.