Goed vrijwilligersbeleid

vrijwilligers n Een organisatie met tevreden vrijwilligers, wie wil dat nou niet? Tevreden vrijwilligers blijven langer en zorgen ook voor mond-tot-mond reclame, wat goed is voor de werving. Maar hoe zorg je dat je het vrijwilligersbeleid van een organisatie op orde hebt?

Een goed vrijwilligersbeleid is belangrijk voor een organisatie. Daarom verzorgt iDOE begin volgend jaar, na eerder succes bij 20 organisaties, opnieuw een complete training om een vrijwilligersbeleid op te zetten of een bestaande te herzien: 'vrijwilligersbeleid en management'. Tijdens de training leer je op verschillende onderdelen hoe je het beleid in kunt gaat zetten: het vrijwilligersmanagement. Ook zijn er al vanaf oktober twee gratis losse modules vrijwilligersmanagement te volgen die los staan van de complete training, maar een mooie kennismaking en extra informatie bieden. De thema's van de losse modules zijn 'werven vanuit een goede basis' en 'effectief en efficiënt begeleiden'. Meer informatie staat in de agenda van www.i-doe.nl. Meer informatie is ook op te vragen via Anke@i-doe.nl.


Wat is dementie?

gezondheid n Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes die de hersenen aantasten en waardoor iemand steeds verder achteruitgaat in functioneren.

Er zijn meer dan vijftig vormen van dementie. In het Alzheimer Café komt Specialist Ouderengeneeskunde Renée Haas-Visser uitleg geven over de vormen van dementie en welke symptomen erbij voorkomen. Hoe wordt de diagnose gesteld en welke oorzaken komen zoal voor? Hoe heeft een bepaald ziektebeeld effect op de beperkingen die optreden? Het Alzheimer Café Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest is een ontmoetingsplaats, waar mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een ongedwongen sfeer kunnen ontmoeten en ervaring kunnen uitwisselen. Tijdens deze avonden is er altijd live muziek. Dit keer Annelies Verbecke. 'Kroegbazen' Martine Heruer en Joke Vos heten U op donderdag 12 oktober van harte welkom in SBO De Vlieger, Boerhaavelaan 298, 2334EZ te Leiden. De zaal is open om 19:00, het programma start om 19:30. Verdere informatie is te verkrijgen via 0610417279.


Alrijne Ziekenhuis zegt 'ja' tegen donorregistratie

gezondheid n Alrijne Ziekenhuis neemt ook dit jaar actief deel aan de Nationale Donorweek, van maandag 9 t/m zondag 16 oktober.

Het ziekenhuis vindt donorregistratie heel belangrijk omdat het duidelijkheid en zekerheid verschaft. Alrijne biedt patiënten en bezoekers tijdens de Nationale Donorweek de mogelijkheid om bij een speciale informatiestand vragen te stellen over donorregistratie en orgaandonatie. Op een aantal momenten is een vrijwilliger van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) aanwezig. Op dinsdag 10 oktober staat tussen 09.30 – 16.00 uur een informatiestand in Alrijne Ziekenhuis Leiden. Op donderdag 12 oktober is het de beurt aan locatie Leiderdorp, eveneens tussen 09.30 – 16.00 uur. Ook kan men zich laten registreren als donor. Registeren kan daarnaast via www.donorregister.nl.