Een brassband en een exotische danseres luisterden de verkiezing van de Beste Ondernemer op. | Foto: J.P. Kranenburg
Een brassband en een exotische danseres luisterden de verkiezing van de Beste Ondernemer op. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

AREA071 viert vijfjarig bestaan samen met LOV

jubileum n Vijf jaar geleden startte Bart Hoenen samen met Arjan Meester een vernieuwend concept voor startende ondernemers op een door ondernemer Wim Regeer aan de Sisalbaan beschikbaar gestelde locatie.

Door Frans Brocken

ZZP'ers werden voor een bedrag van € 500 per maand in staat gesteld gebruik te maken van een volledig ingerichte werkplek. Compleet met bureau, telefoon, internet, printers, catering en een receptie. Daarnaast konden de starters beschikken over een leaseauto en ontvingen zij de nodige ondersteuning. Velen hebben hun weg op deze manier naar ondernemersland gevonden. De officiële opening werd op 19 september 2012 verricht door de burgemeester van Leiderdorp, mevrouw Laila Driessen. Op 27 september was zij de eregast bij de viering van het vijfjarige bestaan van AREA071. Een van de hoogtepunten was de ingebruikneming van een van de grootste zonnepanelenparken op dak in Zuid-Holland door wethouder van Duurzaamheid Olaf McDaniel (PvdA).

De jubileumviering viel samen met de start van de verkiezing van de beste ondernemer van Leiderdorp, de Leiderdorpse Ondernemersprijs (LOP) geheten. Op 29 november wordt er in het Winkelhof bekend gemaakt wie er genomineerd zijn voor deze uitverkiezing. De prijswinnaars worden bekend gemaakt op 31 januari 2018 in de recreatieruimte van het Zwembad De Does aan het Amaliaplein. Tijdens een bescheiden feestprogramma werd Drs. Berend Dijkstra aangekondigd als Keynote speaker. "Drs. Dijkstra is hoogleraar aan de Universiteit van Leuven (B) en is gespecialiseerd in het berekenen van effecten van ondernemerschap op wisselmarkten en in een veranderings- economie", zo werd hij aangekondigd. . Hij vermaakte de gasten met enkele stekelige opmerkingen als: "Iemand die een werkplek kan betalen is nog geen ondernemer" en: "Een ondernemer is meestal iemand die geen baan heeft kunnen vinden". Zijn optreden wekte wantrouwen. Een hoogleraar met gevoel voor humor komt weinig voor. Net zo goed als een hoogleraar die het verder heeft geschopt dan een vooropleiding van Doctorandus. In werkelijkheid ging het om cabaretier Onno Unico Innemee uit Leiden. Een optreden van een Caribische Brassband en een fraai uitgedoste danseres zorgde aan het slot voor exotische sferen. AREA071 kan met een gerust hart de toekomst tegemoet zien.


Alectojeugd naar India voor filmrol

hockey n Het is een bijzonder verhaal", zegt Guy van Iperen. Het jongensteam A1 van Alecto is door de Indiase Bollywoodfilmmakers uitgenodigd te gaan spelen in een film over een Indiase hockeyspeler.

Door Frans Brocken

"Tijdens vijf draaidagen spelen de jongens in internationale landenteams. In mei 2018 wordt de film wereldwijd gereleaset en kan een miljoenenpubliek in India hem gaan bekijken", aldus de voorzitter van de commissie tophockey bij Alecto. Hoe is dat is zijn werk gegaan? "Ik kan het nog nauwelijks geloven. Vlak voor de zomervakantie kreeg ik bericht van een castingbureau dat het op zoek was naar westerse hockeyers tussen de 15 en 18 jaar. Ik heb de jongens gevraagd een filmpje te maken waarin ze trucjes met de bal lieten zien", vertelt van Iperen. 'Sommigen van de jongens waren thuis en hebben het hier op het veld opgenomen. Anderen waren op vakantie en hadden soms niet eens een stick bij zich. Eén jongen deed zelfs trucjes met een peddel. Op het filmpje kon het Indiase filmproductiebedrijf zien dat de jongens kunnen hockeyen, en dat ze een vrolijk, spontaan geheel zijn. Dat heeft kennelijk de doorslag gegeven". De Bollywood-film gaat over een Indiase hockey-ster, die nu voor het Indiase team uitkomt. Hij komt uit een sloppenwijk en werkte zichzelf op tot het nationale team. De jongens van Alecto gaan verschillende nationale (jeugd)teams spelen waartegen het Indiaas elftal het opneemt, vertelt Van Iperen. 'Met een westers uiterlijk kun je natuurlijk zowel een Amerikaans, Nederlands, Duits of welk team dan ook spelen. Voor de Indiërs is dat ook één pot nat.' Hoe het script er precies uitziet weet hij nog niet. 'Maar ik kan me voorstellen dat we expres moeten verliezen. Die Indiase jongen moet de held zijn natuurlijk.' Op 14 oktober speelt Alecto JA1 eerst play-offs in de voorcompetitie en vervolgens vliegen ze 's avonds naar New Delhi. 'Daar worden we door mensen van de productie opgehaald', vertelt coach David Looijschelder. Hij gaat mee als begeleider. Vervolgens krijgt het team twee dagen acteer-workshops. 'Niemand heeft natuurlijk acteerervaring', lacht Van Iperen, die in de film coach gaat spelen. 'We hebben geen idee.' Er staan vijf draaidagen gepland.'Er wordt van acht uur 's avonds tot drie uur 's nachts gefilmd', vertelt Looijschelder. 'Vanwege de warmte en het licht. Op zich komt het niet eens zo slecht uit, want dat is dan nog een beetje ons ritme.' In mei 2018 is de wereldwijde release van de film. Van Iperen: 'Het plan is om dan een filmzaal af te huren en met zijn allen te gaan kijken.

Straks schittert deze jeugd op het witte doek. | Foto: PR