Maatje Millicent Kruis (links) heeft samen met Tsegeweni Zeru (midden) koekjes en pepernoten gebakken. 'Kleurrijk Leiderdorp' is een initiatief van Laila Konstapel (rechts). | Foto J.C. Kranenburg.
Maatje Millicent Kruis (links) heeft samen met Tsegeweni Zeru (midden) koekjes en pepernoten gebakken. 'Kleurrijk Leiderdorp' is een initiatief van Laila Konstapel (rechts). | Foto J.C. Kranenburg. Foto: Johan Kranenburg

'Eritrese Tsegeweni vindt hutspot heerlijk'

n Maatje worden van nieuwe Leiderdorper?

integratie n 'Kleurrijk Leiderdorp' is een initiatief van VluchtelingenWerk en beoogt het contact tussen de autochtone Leiderdorpers en statushouders die zich in Leiderdorp hebben gevestigd, te bevorderen.

Samen een netwerk opbouwen, nieuwe kennissen en vrienden maken. Het project wordt getrokken door Laila Konstapel, in samenwerking met Maureen van den Brink van VluchtelingenWerk Leiderdorp . De 'nieuwe Leiderdorpers' hebben enthousiast gereageerd op het initiatief. Laila heeft al meer dan dertig aanmeldingen ontvangen. Nu nog het antwoord van Leiderdorpers die zich als maatje willen inzetten. Sinds enkele jaren wonen tientallen statushouders in Leiderdorp. Ze kwamen onder meer uit Eritrea, Irak, Iran en Syrië, landen die geteisterd worden door oorlogen. 'Nieuwe Leiderdorpers' worden ze genoemd, die in een totaal vreemde wereld en andere cultuur een nieuw leven komen opbouwen. Bijgestaan door vrijwilligers van VluchtelingenWerk worden ze hier wegwijs gemaakt en hun – o zo belangrijk - de Nederlandse taal geleerd. Ondanks inspanningen van velen blijkt dat toch te weinig. Integratie verloopt moeizaam, doordat er te weinig contact is met Leiderdorpers. Dat vond ook Laila Konstapel, die ook statushouders begeleidt. Laila kwam met een idee om de statushouders zich sneller thuis te laten voelen: 'Kleurrijk Leiderdorp'.

Maatje

"Een maatje," zegt Laila, "ze hebben een maatje nodig, met wie de nieuwe Leiderdorpers leuke, gezellige en nuttige dingen doen. Wat bijvoorbeeld? Heel simpel, koffie bij en met elkaar drinken, samen sporten, samen koken en samen shoppen, een terrasje pakken, musea bezoeken , het maakt niet uit wat, maar samen op regelmatige basis iets ondernemen." In overleg met Maureen van den Brink, teamleider VluchtelingenWerk Zuid-West Nederland die kantoor houdt in Leiderdorp, besprak Laila het project 'Kleurrijk Leiderdorp'. Met als doel Leiderdorpers te 'matchen' met asielzoekers. Strak plan, waarvoor direct al meer dan 30 statushouders zich aanmeldden.

Pepernoten

Laila benaderde de ongeveer negentig Leiderdorpers die zich indertijd spontaan hadden aangeboden hand- en spandiensten te verrichten toen aan de Leidsedreef een noodopvang voor asielzoekers werd ingericht. Zij verwachtte een massale positieve reactie. Niet dus, slechts een tiental mensen-van-toen toonde belangstelling, van wie inmiddels twee maatje zijn geworden van een statushouder. Een van hen is Millicent Kruis, zij was ook actief toen Leiderdorp honderden asielzoekers tijdelijk opnam. Millicent is het maatje van Tsegeweni Zeru uit Eritrea. Waarom? "Ik verplaatste mij indertijd in de mensen die hier naar toe kwamen. Je zal je land maar moeten ontvluchten, met achterlating van alles en iedereen." Het eerste contact verliep heel natuurlijk. Tsegeweni, die met haar man en kinderen in de Leyhof woont, vroeg Millicent eens koffie te komen drinken. Dat is in Eritrea een heel ritueel. Millicent en Tsegeweni komen uit verschillende culturen en toch werd dat het begin van iets moois. Sinds zij elkaar en elkaars gezinnen kennen, doen ze precies wat 'Kleurrijk Leiderdorp' beoogt, elkaar en elkaars cultuur leren kennen, leuke dingen doen en al pratend de taal leren. "Wij kunnen het heel goed met elkaar vinden," vertelt Millicent. "Tsegeweni vindt het gezellig hier te zijn en ik voel me thuis bij haar." Millicent en Tsegeweni delen een hobby, koken. Dan blijkt dat ze samen al het nodige hebben gekokkereld en keukengeheimen gedeeld. Zo is de Eritrese Leiderdorpse dol op hutspot en hebben ze al koekjes en pepernoten gebakken zoals ze dat in het Afrikaanse land doen, met citroen en weinig suiker. Heerlijk! Op vrijdag 13 oktober organiseert Laila Konstapel samen met VluchtelingenWerk in de Scheppingskerk een startfeest. Vanaf 17.00 uur zijn de nieuwe Leiderdorpers die een maatje zoeken welkom. Dat welkom geldt ook voor iedere Leiderdorper die als maatje 'leuke dingen' wil doen met hen. "Het wordt een echt multi-culti-feest, met muziek en lekker eten," belooft Laila. Iedereen wordt gevraagd 'iets lekkers' mee te nemen. "Niet vereist, hoor," laat Laila weten, "maar wel leuk."

De eerste Leiderdorpse maatjes vertellen over hun ervaringen en hopen daarmee anderen over de streep te trekken. Wanneer het je leuk lijkt onze nieuwe Leiderdorpers te leren, kom dan naar het startfeest van 'Kleurrijk Leiderdorp'. Graag wel even per e-mail aanmelden: mvandenbrink@vluchtelingenwerk.nl, of bel Maureen (071) 541 78 74. Maatje van een vluchteling? Het verrijkt je leven. Zeker weten.


Het beeld van het kind in de westerse kunst

lezing n Op maandagavond 9 oktober is er in de Scheppingskerk, van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp een lezing over het beeld van het kind in de westerse kunst.

Sophie Oosterwijk, kunsthistorica, leert ons met andere ogen kijken naar kinderportretten. Wanneer we naar vroege kinderportretten kijken, zien we vaak slechts kleine volwassenen die stijf gekleed zijn in ouwelijke kleren. Maar wat kunnen kinderportretten door kunstenaars zoals Rembrandt en Velázquez ons werkelijk vertellen over kinderen in het verleden? Zijn wij als moderne kijkers wel onbevooroordeeld? Het is belangrijk om de (artistieke) conventies achter zulke afbeeldingen te herkennen, want daarmee kunnen we meer ontdekken over het kinderleven door de eeuwen heen en over sociale verwachtingen. Hoe werden kinderen gezien en behandeld door volwassenen in het verleden, en hoe (en waarom) werden ze afgebeeld in de kunst van de oudheid tot het heden? Sophie Oosterwijk is gepromoveerd in kunstgeschiedenis (Leicester) en in de Engelse literatuur (Leiden). Ze heeft veel gepubliceerd en geeft lezingen in binnen- en buitenland.

De lezing begint om 20.00 uur, toegang € 5,00.