Duurzaam groen wordt ingeruild voor blik en ijzer

Gaat Leiderdorp wel voldoende duurzaam om met groen? Als je de concept verkiezingsprogramma's (2018) van de zes lokale politieke partijen mag geloven van wel. Realiteit toont toch wel heel wat anders. Afgelopen raadsperiode zijn in héél wat Leiderdorpse straten vaak tientallen bomen gekapt. Daarvoor in de plaats genoeg parkeerruimte voor auto's. "Minder bomen en meer lettend op kwaliteit" was het motto van het huidige College van Burgemeester en Wethouders deze Collegeperiode. In dergelijke boomarme straten/lanen kom je nu veel meer blik tegen dan werkelijk duurzaam groen. Allen met dezelfde ééntonige uitstraling: summiere herplant van bomen, vaak gecultiveerde boomsoorten als Prunus (vanwege bloesem-beleving) en Amber (vanwege bladverkleuring in de herfst). Echte duurzame bomen zoals eik, linde, Acacia, worden nauwelijks meer herplant in Leiderdorp. De volgende straat waar groen wordt omgevormd tot een boomarme buurt is de Van Lennepdreef. Van oorsprong groen door de aanwezige Lindes. 19 Bomen zullen wijken voor blik. Een één-tweetje met het huidige College van Burgemeester en Wethouder in dit geval. Niks staat meer in de weg, snel een kapvergunning verlenen onder het mom van verjonging, de kettingzaag erin, en weg die vervelende lindes. Het eindbeeld wordt straks: genoeg parkeerplaatsen en een paar sprietjes (liefst Prunus of Amberbomen) voor het 'groene' aangezicht van de straat/buurt. Dergelijke bomen worden maximaal 20 – 30 jaar oud in deze straat, zodat de gemeente deze bomenkap-excercitie weer kan herhalen. Waar totaal niet wordt gedacht is dat de huidige lindes deel uit maken van een groter ecologisch geheel. Zij dienen namelijk als steppingstones voor de aanwezige vleermuispopulatie (Pipistrellus pipistrellus). Lindes staan bekend om hun intrinsieke factor waaronder diverse soorten insecten die afkomen op de heerlijk geurige lindebloesem. Leiderdorp zou een voorbeeld moeten aannemen van buurgemeente Voorschoten: in de Voorstraat aldaar staan monumentale lindes van gemiddeld 100 -180 jaar. Terecht het predicaat: duurzaam groen!

Edwin Brussee
Contactpersoon en landelijke boom inspecteur Bomenstichting


Denk mee met D66

verkiezingen n In maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. D66 Leiderdorp heeft het concept-verkiezingsprogramma online gezet en nodigt iedereen uit erop te reageren.

Het is al jaren de gewoonte om het conceptprogramma voor te leggen aan inwoners en organisaties. Op die manier wil D66 zorgen dat het programma zo goed mogelijk aansluit bij de behoeften in Leiderdorp." Het programma behandelt een groot aantal uiteenlopende thema's die de komende jaren belangrijk zijn, van onderwijs tot duurzaamheid, van economie tot sport en van zorg tot recreatie. De rode draad door al deze onderwerpen is regionale samenwerking. Lijsttrekker Jeroen Hendriks hierover: "Vrijwel alle opgaven waar we in Leiderdorp voor staan spelen ook bij onze buurgemeenten. Voor de oplossing ervan moeten we gewoon samenwerken. Neem bijvoorbeeld de woningbouw. Ook onze kinderen en ouders willen een betaalbare woning. Die zijn er niet genoeg. Daarom moeten er de komende jaren duizenden woningen worden bijgebouwd in de regio. Dat kunnen we niet als afzonderlijke gemeenten. Hetzelfde geldt voor onderwerpen als energie en bereikbaarheid: hoe gaan we onze gemeenten van duurzame energie voorzien? En hoe zorgen we ervoor dat het verkeer in onze regio niet volkomen vastloopt? Dat kunnen we echt alleen oplossen als we intensief samenwerken." Maar wel met een lokale Leiderdorpse insteek. Jeroen Hendriks: "Leiderdorp is een prachtige gemeente, met veel groen, prima voorzieningen en fijne wijken en buurten waarin het goed wonen is. We hebben geweldige organisaties en verenigingen die een onmisbare rol spelen in ons dorp. En hoe belangrijk de regionale samenwerking ook is, dit typisch Leiderdorpse karakter moet gekoesterd worden en behouden blijven." Het programma van D66 past niet op een paar A4'tjes. Jeroen Hendriks: "Er zijn geen eenvoudige vraagstukken, dus er zijn ook geen eenvoudige oplossingen. Met een paar simpele soundbites komen we er niet. D66 staat voor een genuanceerde en realistische aanpak die in openheid tot stand komt. Een aanpak ook waarop inwoners echt invloed hebben. Nu dus, bij het opstellen van het programma, maar ook straks, tijdens de rit."
Het conceptprogramma is te vinden op leiderdorp.d66.nl.


Papier en boeken inzameling

De Protestantse Gemeente Leiderdorp houdt dinsdag 3 oktober de maandelijkse inzameling oud papier en boeken. De spullen kunnen worden ingeleverd tussen 07:30 en 16:30 uur bij de Scheppingskerk, van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp.