Mannequin Radika uit Alphen toonde hoe een sari om het lichaam wordt gedrapeerd. | Tekst&Foto: Nelleke Thissen
Mannequin Radika uit Alphen toonde hoe een sari om het lichaam wordt gedrapeerd. | Tekst&Foto: Nelleke Thissen Foto: Nelleke Thissen

Kleurrijke modeshow in de Hoeksteen

cultureel n De Hoeksteen aan de Houtschans vormde afgelopen donderdag het decor voor een vrolijke modeshow. Welzijnsorganisatie Pluspunt organiseerde er samen met de Leidse organisatie Surinamers en Antillianen (LOSA) een multiculturele ochtend waar kleurrijke kleding uit de Surinaams Hindoestaanse cultuur werd geshowd.

Mannequin Radika uit Alphen had een selectie fraaie sari's meegebracht. Ze toonde het publiek hoe deze om het lichaam worden gedrapeerd. Sommige dames konden de verleiding niet weerstaan en lieten zich met een sari omwikkelen. De fraaie tentoongestelde stoffen en accessoires werden door iedereen bekeken en aangeraakt. Na afloop werd gezamenlijk geluncht. Pluspunt organiseert elke donderdag in De Hoeksteen een inloopochtend voor bewoners van de Schansen en Dreven. Bedoeling is dat zij elkaar daar in een ontspannen en gezellige sfeer met koffie kunnen ontmoeten. Met de modeshow van Surinaamse kleding wilde de organisatie ook bewoners van Surinaamse en Antilliaanse afkomst enthousiasmeren. Een aantal stapte donderdag over de drempel. Rita Goghli (LOSA) en Willeke Wieman (Pluspunt) waren daarover verheugd en hopen dat naar de volgende inloopochtenden nog meer Surinaamse en Antilliaanse bewoners komen.


Burgemeester Laila Driessen opent tentoonstelling

(Vervolg van voorpagina)

Door Frans Brocken

De Tachtigjarige oorlog (1568-1648) speelt een belangrijke rol in de nieuwe tentoonstelling van het Leiderdorpse Museum. Centraal daarin staat Jonkheer Pieter van der Does. "In 1593 kocht hij de restanten van Huis ter Does en liet het opnieuw opbouwen. Hij heeft er echter zelf nooit gewoond. Hij is omgekomen op het eiland op het eiland Sao Tomé aan de Afrikaanse westkust", vertelde voorzitter van museum Bob Reidsma. Van der Does heeft zijn sporen in de tachtigjarige oorlog verdiend als vice-admiraal. Hij voer met zijn vloot naar de Canarische eilanden en probeerde daar de hoofdstad Las Palmas te veroveren. daar slaagde hij in eerste instantie in, maar langer dan een week slaagden de Nederlanders er niet in het veroverde te behouden. De Nederlandse vloot voer door naar het aan de Afrikaanse Westkust gelegen Sao Tomé, toentertijd evenals de Canarische Eilanden Spaans bezit. Daar overleed Pieter van der Does. Officieel aan de verwondingen die hij bij de inname van Las Palmas had opgelopen, maar er wordt ook gezegd dat hij stierf aan malaria.

Burgemeester Laila Driessen, die het initiatief tot de tentoonstelling had genomen, is vorig jaar naar Las Palmas de Gran Canaria afgereisd, waar zij de herdenkingsplechtigheden van de veldslag heeft bijgewoond. Op het eiland herinnert een plaquette nog aan het grootste militaire treffen op het eiland: "Deze open plek, in andere tijden een, mediterraan bos met mastiekbomen (pistache lenticus), mocanes (Visnea mocanera – familie Theaceae -Pentaphylacacae), en wilde olijf, was op 2 juli 1599 het toneel van de gedenkwaardige overwinning van de Canarische Milities, die onder leiding van gouverneur Pamochamoso het tien keer grotere leger van de Hollander Pieter van de Does versloegen, dankzij gaven van moed en slimheid van de eilandbewoners."

Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, was ook aanwezig bij de opening van de tentoonstelling. Hij was de enige vertegenwoordiger van de buurgemeenten die gehoor had gegeven aan de uitnodiging van het Leiderdorpse gemeentebestuur. Zijn aanwezigheid werd temeer op prijs gesteld daar hij ook nog eens ambachtsheer van Leiderdorp is. Een bezoek aan het Museum is zeker de moeite waard. Het is gevestigd in het Culturele Centrum aan de Van Diepeningenlaan 100 (Santhorst). Openingstijden: Woensdag 14.00 – 17.00 uur. Zaterdag 10.30 – 12.30 uur. Zondag 14.00 – 16.00 uur.

De heren Camps en Roxs kregen een afbeelding op canvas van Huis ter Does, aangeboden door het Leiderdorps Museum als dank voor alle steun met bij het opzetten van de tentoonstelling. | Foto: J.P. Kranenburg
Frans Neumann (91) de modellenbouwer van het Museum. Bij een kopie van het schip dat naar de Canarische eilanden afvoer. | Foto: Frans Brocken