Boerderij Agthoven is de oudste boerderij die zaterdag (deels) te bezichtigen is. | Foto: PR
Boerderij Agthoven is de oudste boerderij die zaterdag (deels) te bezichtigen is. | Foto: PR Foto: PR

Stap op de fiets op Open Monumentendag

fietsroute n De beste manier om Open Monumentendag 2017 in Leiderdorp te bezoeken, is per fiets. In het programmaboekje is een kaartje opgenomen met een fietsroute die langs de acht opengestelde monumenten voert.

Dat programmaboekje is zaterdag gratis verkrijgbaar bij het Kijk- en Afhaalpunt (voorheen Sparmuseum) aan de Hoofdstraat 164-166, dat meteen ook het eerste monument is op de route. Veel Leiderdorpers zullen er wel eens geweest zijn, maar een bezoekje is altijd de moeite waard. Hier wordt de geschiedenis van de voormalige Sparwinkel uit 1936 getoond. Ook zijn er vijf 'doorkijkjes' naar winkelen door de eeuwen heen. Pronkstuk is de maquette van 25 voormalige winkeltjes in het Doeskwartier, exact nagebouwd op een schaal van 1:25.

Iets verderop, ter hoogte van het Jaagpad 41, is het opstappunt voor de boottocht over de rivier De Does, met uitleg over landschap en bedrijvigheid.

De fietsroute gaat verder in oostelijke richting, waarbij de Hoofdstraat overgaat in de Achthovenerweg. Aan deze weg langs de rand van de Achthovenerpolder liggen vier boerderijen die te bezichtigen zijn. Allereerst kom je boerderij Dijkzicht tegen. De boerderij, uit het begin van de 19e eeuw, was oorspronkelijk eigendom van een rijke Leidse pachtheer. Een uitbouw aan de boerderij deed dienst als zomerhuis. Daarheen verkaste de boerenfamilie die de boerderij pachtte als de eigenaar in de zomermaanden met zijn familie in het grote huis trok. Zaterdag worden hier versnaperingen verkocht en er is speelgelegenheid voor de kinderen. Ook zijn er demonstraties schapendrijven te zien.

De volgende boerderij op de route is Bouwlust. Totaal vernieuwd in de 19e eeuw, maar met enkele elementen die verraden dat het oorspronkelijke gebouw zeker een eeuw ouder is.

Dan door naar een nieuweling, boerderij De Valk. Gebouwd in de jaren zestig van de vorige eeuw en de enige van de vier die nog echt als boerderij in bedrijf is. Hier is de moderne koeienstal te bekijken.

Op het verste punt van de fietsroute ligt de oudste boerderij, Agthoven. Oorspronkelijk gebouwd in de late middeleeuwen. Een deel van het huis en de tuinen zijn zaterdag open voor publiek.

De route dubbelt hierna terug tot aan de Ruigekade. Het fraaie nieuwe Gravenpad, parallel aan de Ruigekade, leidt rechtstreeks naar de Achthovense- en de Doeshofmolen, respectievelijk een wipmolen uit 1893 en een grondzeiler uit 1830.

Een fietspont, die enkel en alleen op deze dag vaart, zet de fietsers vervolgens over naar de Munnikkenpolder waar nog een wipmolen en een grondzeiler bekeken kunnen worden. De eerste is de Munnikkenmolen uit 1890, de tweede de Meerburgermolen uit 1684.

Vanaf de Meerburgermolen kan te voet een uitstapje worden gemaakt naar de bunker uit de Tweede Wereldoorlog, die iets verderop in de polder ligt.

Weer op de fiets gaat het via het Peter van der Voortpad en de Boomgaardlaan terug naar Hoofdstraat. Het is zeer de moeite waard nog even af te stappen bij de Dorpskerk, waar een tentoonstelling is te zien van een selectie van foto's uit het boek Boeren Blijven van fotograaf Jan van 't Zelfde en schrijver Haro Hielkema, dat een fraaie blik geeft op het boerenleven van de afgelopen vijftig jaar.

Regionale fietsroutekaart

Wie hierna nog meer wil, kan er nog wat fietstochtjes aan vast knopen. Ook in de omliggende gemeenten Zoeterwoude, Leiden, Oegstgeest, Warmond en Kaag en Braassem zijn fietsroutes uitgezet langs de te bezichtigen monumenten. Al die routes bij elkaar zijn gebundeld in een regionale fietsroutekaart die ook klaarligt bij de informatiestand bij het Kijk- en Afhaalpunt.

Vorige week dinsdagavond kwamen de vrijwilligers van Open Monumentendag in Leiderdorp en de pandeigenaren bij elkaar voor de laatste instructies. | Foto: J.P. Kranenburg