Links een zelfportret van Ferdinand Bol, recht een zelfportret van Govert Flinck.
Links een zelfportret van Ferdinand Bol, recht een zelfportret van Govert Flinck. Foto: PR

Lezing over Rembrandts meesterleerlingen

kunstkring n Het nieuwe seizoen van Kunstkring Leiderdorp start dinsdagavond 12 september met een lezing over Govert Flinck en Ferdinand Bol, de meesterleerlingen van Rembrandt.

Medio oktober 2017 wordt op verschillende locaties in Amsterdam in omvangrijke overzichtstentoonstellingen aandacht besteed aan deze kunstenaars. Kunsthistorica Saskia Baatenburg de Jong zal de lezing verzorgen, waarmee zij alvast een voorproefje geeft van wat tijdens de tentoonstellingen te zien zal zijn.

Na hun leertijd ontwikkelden Govert Flinck (1615 – 1660) en Ferdinand Bol (1616 – 1680) zich tot de belangrijkste en succesvolste schilders van hun tijd. Zo was Ferdinand Bol de eerste bewoner van het grachtenpand aan de Keizersgracht 672, het huidige Museum Van Loon. Het huis moet er spectaculair hebben uitgezien. De verschillende kamers in het pand aan de gracht waren gevuld met de enorme schilderijencollectie van Bol en zijn tweede vrouw, Anna van Erckel. Beide meesters hebben ook twintig jaar gewoond in het Rembrandthuis, waar tijdens de tentoonstellingsperiode de nadruk zal liggen op hun leertijd.

Die leertijd, maar ook leven en werk van de kunstenaars zullen uitgebreid aan bod komen tijdens de lezing. Deze vindt plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur (zaal open 19.45 uur). De toegang voor niet-leden bedraagt 7 euro.

www.kunstkringleiderdorp.nl


Gezellige Romeinse marktplaats in Rijksmuseum van Oudheden

evenement n Met een gezellige Romeinse marktplaats in het weekend van zaterdag 9 en zondag 10 september luidt het Rijksmuseum van Oudheden de laatste week in van 'Casa Romana', de zomertentoonstelling over mooi wonen in de Romeinse tijd. Toegang is gratis (excl. museumentree).

Romeinse soldaten en burgers in de Tempelzaal vertellen alles over hun kleding, wapens en bezigheden van zo'n tweeduizend jaar geleden. Kinderen kunnen de Romeinen helpen met het maken van kruidenbuideltjes, op pad met een speurtocht en aan de slag bij de knutseltafels. Ook zijn er demonstraties met 'Romeinse' muziekinstrumenten en kleding, speedrondleidingen over 'Casa Romana' (beide dagen 10.30, 12.30 en 14.30 uur) en een Romeinse

Je kan in de Tempelzaal zomaar een onderonsje hebben met een Romeinse soldaat. | Foto: PR

sieradenkraam. Verteller en Asterix-kenner Jaap Toorenaar vertelt Romeinse verhalen bij de keizerbeelden (zaterdag 15.00 uur, zondag13.00 en 15.00 uur). Het museumcafé verkoopt Romeinse koekjes en de museumshop houdt het hele weekend opruiming van oude museumpublicaties. Op zondag 10 september zijn er tweedehandsboeken uit de museumbibliotheek in de uitverkoop.

Casa Romana

Casa Romana' is nog te zien tot en met zondag 17 september. De tentoonstelling biedt een verrassende kennismaking met het rijke leven van de bewoners van een chique Romeinse stadsvilla. In de geënsceneerde Romeinse interieurs zijn talloze voorwerpen uit de museumcollectie verwerkt, zoals servies, glaswerk, olielampjes en portretten, maar ook filmbeelden, kunst en modern design met een knipoog naar de Romeinen, of geïnspireerd op de oudheid.

Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden, www.rmo.nl, Facebook.com/Oudheden

Afbeelding
Afbeelding