Het overgrote deel van het brandweerkorps Leiderdorp. | Foto: KJ Fotografie
Het overgrote deel van het brandweerkorps Leiderdorp. | Foto: KJ Fotografie Foto: PR

Brandweer zoekt vrijwilligers

n Leiderdorps brandweerkorps teveel gekrompen door jaren onzekerheid

wervingsactie n De Leiderdorpse brandweer heeft meer menskracht nodig. Daarom is vorige week een pakkend wervingsfilmpje online gezet.

In twee minuten wordt getoond hoe brandweervrijwilligers na een melding razendsnel naar de kazerne aan de Simon Smitweg komen, de brandweerpakken aantrekken, in de brandweerwagen springen en zich naar plek des onheils spoeden. Dat alles met een spannend muziekje eronder.

De wervingsactie is hard nodig, stelt ploegchef Arno Sormani. "Vorige week zijn weer twee collega's gestopt zodat we nu nog maar met achttien mensen zijn. Dat heeft consequenties voor de paraatheid en dat vinden we niet eerlijk naar de inwoners van Leiderdorp."

Een belangrijke oorzaak voor het probleem is dat het werven van mensen drie jaar op een zeer laag pitje heeft gestaan. In 2014 werd immers bekend dat de Leiderdorpse vrijwillige brandweer begin 2017 zou ophouden met bestaan. De Brandweer Hollands-Midden zou dan een nieuwe kazerne openen aan de Schipholweg in Leiden-Noord, op de plek waar nu Post-NL zit. De vrijwillige brandweerposten in zowel Leiderdorp als Oegstgeest zouden daarmee overbodig worden. Zonder toekomstperspectief had het niet zoveel zin om nieuwe mensen aan te trekken. Aan de andere kant, ging de natuurlijke uitstroom – vanwege leeftijd, verhuizingen, etc. – gewoon door. Wellicht was die zelfs wat sterker dan normaal. Sormani: "Als je zegt dat je de boel gaat sluiten, doet dat toch iets met de motivatie van de vrijwilligers."

Maar inmiddels zijn we al dik in de tweede helft van 2017 en er is nog niets te zien van de nieuwe kazerne in Leiden-Noord. "Om allerlei redenen is de uitvoering van dat plan enorm vertraagd", zegt Sormani. "In maart dit jaar leek het erop dat er eindelijk schot in kwam en kregen we te horen dat de nieuwe kazerne in het voorjaar van 2019 de deuren zou openen. Maar sindsdien is het stil gebleven en lijkt er niets gebeurd te zijn."

Vandaar dat de Leiderdorpse brandweer besloten heeft nu toch actief op zoek te gaan naar nieuwe collega's. "Enkele enthousiastelingen binnen het korps bedachten om via een filmpje te laten zien hoe het werkt bij de brandweer. En dat idee hebben we uitgevoerd", vertelt Sormani. Het wervingsfilmpje was meteen een succes. Binnen twee dagen hadden al vijftien geïnteresseerden gereageerd. "Die krijgen allemaal een sollicitatieformulier."

Om in aanmerking te komen voor de brandweer, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen, benadrukt Sormani. "Je moet in ieder geval dichtbij de kazerne wonen en/of werken zodat je binnen een paar minuten aanwezig kan zijn, en je moet een goede lichamelijke conditie hebben." Wie aangenomen wordt, krijgt ook nog een hele opleiding. "Reken er maar op dat het zomaar een half jaar tot een jaar duurt voor je daadwerkelijk ingezet kan worden op de wagen."

Wie meer wil weten over de vrijwilliger brandweer van Leiderdorp, kan kijken op Facebook Brandweer Hollands Midden - Kazerne Leiderdorp of mailen naar brandweerleiderdorp@gmail.com. Sollicitanten zijn welkom. "Het zou ideaal zijn als we er minimaal tien collega's bij kunnen krijgen", aldus Sormani.