Afbeelding
Foto: PR

Over licht en welzijn

Lezing n Professor Van Bommel geeft op dinsdag 5 september bij Vrouwennetwerk Zijlkwartier een lezing over de invloed van licht op ons welzijn.

Van Bommel heeft ruim 35 jaar bij Philips Lighting gewerkt en is sinds 2004 deeltijdhoogleraar aan de Fudan Universiteit in Shanghai. Hiernaast adviseert hij, als onafhankelijk lichtconsultant, lichtontwerpers, onderzoekers, bedrijven en overheidsinstanties. Hij heeft een aantal boeken en een groot aantal publicaties op zijn naam staan en is een veel gevraagd spreker in binnen- en buitenland.

Licht en donker, gezondheid, alertheid en welzijn. Door de medische en biologische wetenschap is pas de laatste 30 jaar aangetoond dat licht niet alleen nodig is om te zien maar ook om biologische effecten te sturen die onze gezondheid, alertheid en welzijn mede bepalen. Licht en donker op het juiste moment zijn belangrijk om gezonde mensen gezond te houden. Vooral als we 's winters weinig van daglicht kunnen profiteren is het belangrijk te weten op welke manier licht ons beïnvloedt en hoe we daar misschien slimmer mee om kunnen gaan. Daarnaast leren we meer en meer over toepassingen van licht als therapie. Voorbeelden hiervan zijn: herstellen van het slaap/waakritme bij Alzheimer patiënten, behandeling van ernstige winterdepressies en slaapproblemen.

De lezing duurt van 10.00 tot ca. 12.00 uur en wordt gehouden in buurthuis Zijlkwartier aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp. De zaal is open vanaf 9.15 uur. Leden van het Vrouwennetwerk hebben gratis toegang, niet-leden betalen €3,00. Aanmelden is niet nodig. Koffie/thee is voor eigen rekening.


Kom kijken bij de Huis ter Does schilderclub

Inloopochtend n Op woensdagochtend 6 september organiseert de schilderclub van Huis ter Does een inloopochtend met hapjes en exposeert zij een selectie van de werken van haar enthousiaste cursisten.

Elke maandag- en woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur geeft Jacqueline Mens schilderlessen aquarel en acryl in de recreatiezaal van Huis ter Does, Klaprooskamp 1 te Leiderdorp. Mens inspireert met originele ideeën, geeft advies over vormgeving en kleur en leert de cursisten nieuwe technieken. De gezellige lessen zijn zowel voor beginners als voor gevorderden. Er is ook plek voor nieuwe deelnemers van buitenaf. Een proefles is mogelijk. Bel voor meer informatie naar 06-16518833.


Schilderles in Winkelhof

atelier n In Winkelhof Leiderdorp aan de buitengalerij is al geruime tijd een mooi, licht atelier gevestigd. Het is weer mogelijk daar op de donderdagmiddag of -avond teken- en schilderlessen te volgen bij Agnes van Galen. Er is plaats voor beginners en gevorderden. De ruimte is goed bereikbaar voor rolstoelgebruikers.

Van Galen is opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag als Grafisch ontwerper en schildert al vele jaren. Zij maakt ook portretschilderijen, foto's en illustraties in opdracht. Haar werk is heel divers. Ter inspiratie zijn schilderijen en andere werken van de kunstenares te zien in het atelier. Voor informatie: 06 20087155 of kijk op de website AgnesArt.Weebly.com

Het atelier is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur. Of maak vrijblijvend een afspraak.


Kunstgenootschap toont werken bij Activite

expositie n Negen leden van Kunstgenootschap Vlietstreek tonen van 5 september tot 31 oktober hun kunstwerken bij Zorgkantoor Activite in Leiderdorp.

Het Kunstgenootschap Vlietstreek is een vereniging van en voor kunstenaars en kunstliefhebbers in de regio Vlietstreek, Zuid Holland, en herbergt meerdere kunstdisciplines; verschillende zijn vertegenwoordigd in deze expositie. Het is een genoegen om te kijken naar de diversiteit van technieken en materialen. De kunstschilders Carla Plas, Aeltsje Sierksma, Corrie Huguenin, Mar van Vuren, Marijke Dijkgraaff en Eveline Spreksel, glaskunstenaars Mieke Bijkerk en Mark de Jong en keramiste Geraldine Olsen tonen op de eerste verdieping hun werken. De expositie is te bezichtigen tijdens kantooruren. Het Zorgkantoor is gevestigd aan de Simon Smitweg 10 in Leiderdorp achter het Alrijne Ziekenhuis.