Groep 8 van de Regenboog in de fonkelnieuwe aula. Linksachteraan staat directeur Carla Kerner.
Groep 8 van de Regenboog in de fonkelnieuwe aula. Linksachteraan staat directeur Carla Kerner. Foto: Corrie van der Laan

Regenboog trapt jaar af in vernieuwd gebouw

onderwijs n Het was flink aanpoten, maar het is gelukt: de Leiderdorpse PC basisschool Regenboog kon het nieuwe schooljaar maandagochtend starten in het totaal vernieuwde gebouw aan de Marjoleintuin.

Helemaal klaar is de renovatie nog niet. De naam Regenboog moet nog op de pui gezet worden en hier en daar zijn nog wel wat meer puntjes op de i nodig. "Maar we wilden heel graag terug in onze eigen school", zegt directeur Carla Kerner.

Sinds eind vorig jaar was de Regenboog ondergebracht in noodlokalen op het schoolplein. Best te doen voor tijdelijk al was het wel soms wat behelpen. En het is niet voor niets geweest. Iedereen vindt het vernieuwde gebouw prachtig, weet Kerner. De ouders mochten maandagochtend ook even mee naar binnen om rond te kijken. "Zij waren vooral enthousiast over de ruimte, het licht en de rust terwijl de kinderen met name onder de indruk waren van de HD-touchscreens die hun oude schoolborden hebben vervangen."

Het scholencomplex in de Voorhof, waarin behalve de Regenboog ook de openbare basisschool De Hasselbraam en peuter- en naschoolse opvang van Floreokids zijn gevestigd, heeft in de eerste helft van dit jaar een ingrijpende opknapbeurt gehad. Het veertig jaar oude gebouw is aan de buitenkant helemaal gestript en voorzien van een nieuw dak en nieuwe gevels. Het binnenklimaat is verbeterd door aanpassingen aan de isolatie en luchtcirculatie. Een aantal binnenmuren is verplaatst waardoor de kinderopvang heeft iets meer ruimte heeft gekregen. Tussen de beide basisscholen is een groot speellokaal gecreëerd met aan beide zijden wegschuifbare wanden.

"Dit nieuwe schoolgebouw voldoet weer volledig aan de eisen die wij aan ons 'klassiek onderwijs in een modern jasje' stellen. Wij willen de kinderen een veilige en rustige omgeving bieden waarin goed onderwijs wordt gegeven. Dit gebouw biedt daar vele mogelijkheden toe. De extra ruimte die we nu samen met de kinderopvang FloreoKids hebben gecreëerd, stelt ons bijvoorbeeld in staat de tweede kleutergroep die wij dit jaar zijn gestart een goede plek te geven binnen onze groeiende school", aldus Kerner,

Behalve de Regenboog is ook Floreokids – dat eveneens een ruim half jaar in noodgebouwen zat – terugverhuisd. De Hasselbraam is sinds eind november vorig jaar onder gebracht in gebouw Doesmeer aan de Hoogmadeseweg en blijft daar de eerste vijf weken van het schooljaar. "Wij hebben onze eerste dag in het vernieuwde gebouw op 26 september. Nu zou het ook nog niet kunnen; het schoolplein aan onze kant is nog een troep en ook in de school moet het nodige gebeuren", aldus intern begeleider Xandra Mahieu van De Hasselbraam .


Cursusseizoen Volksuniversiteit Leiderdorp gaat van start

educatie n Het nieuwe cursusseizoen gaat beginnen en de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) biedt weer een leuk en interessant programma van lezingen, workshops en cursussen aan. Hieronder een greep uit het aanbod.

Wie lekker wil bewegen kan vanaf begin september bij de LVU terecht voor ontspannende cursussen yoga (op dinsdagavond en woensdagochtend), tai chi (op zaterdagochtend) en bewust bewegen (op maandagmiddag).

Iets later, vanaf medio september, starten de talencursussen: Engels, Frans, Italiaans, Latijn, Nederlands als tweede taal.

Heel bijzonder is de cursus 'Nederlands met gebaren'. Deze richt zich niet alleen op slechthorenden, maar juist ook op diegenen die in hun omgeving te maken hebben met mensen met taal- en spraakstoornissen met wie zij beter willen communiceren. Dat kan, als u wat u zegt, ondersteunt met gebaren. In deze cursus leert u, hoe u dat doet door gebruik te maken van Nederlandse gebarentaal. Er is een introductiebijeenkomst op woensdag 13 september (19.30–21.30 uur). Op woensdag 27 september (ook van 19.30-21.30 uur) is de eerste van twaalf lessen van de cursus zelf.

Ook de creatieve cursussen beginnen half september. De LVU heeft het programma op creatief vlak sterk uitgebreid. Naast tekenen en schilderen, aquarelleren en verschillende textiele werkvormen bevat het programma dit jaar ook creatieve cursussen die met andere materialen werken, zoals papier.

De LVU heeft dit jaar een cursus 'Handlettering', die gegeven wordt door de docente kalligrafie. U leert steeds verdergaande variaties te maken op basis van de oorspronkelijke letters en deze te voorzien van allerlei versieringen, of speelse, sierlijke banners te maken met uw letters. De eerste les van deze cursus, die zes lessen telt, start op dinsdag 19 september (10.00–12.00 uur).

In de cursus 'Psychologie in het dagelijks leven' gaat de aandacht uit naar de manier waarop mensen denken, waarom ze bepaalde keuzes maken en hoe mensen worden beïnvloed door de groepen waarin ze leven. Onderwerpen als waarnemen, communicatie, ontwikkeling van de mens komen aan de orde. In de cursus doet u kleine oefeningen en hebt u interactie met de docente en de andere cursisten. Deze cursus start op donderdag 7 september (19.30–21.30 uur).

Informatie en aanmelding: www.leiderdorpse-volksuniversiteit.nl, e-mail leiderdorp@volksuniversiteit.nl, tel. (071) 5411732 of op het LVU-bureau in de Sterrentuin, (ma. t/m do., 9.30-12.00 uur).