De certificaten zijn uitgedeeld, de handen geschud. RCL is twee kunstgrasvelden rijker. Van links naar rechts: Wethouder Olaf McDaniel, Pierre van Overloop (directie-voorzitter BOGS) Joop van Huut (supervrijwilliger RCL), Kees van der Burg (voorzitter RCL). | Foto J.P. Kranenburg.
De certificaten zijn uitgedeeld, de handen geschud. RCL is twee kunstgrasvelden rijker. Van links naar rechts: Wethouder Olaf McDaniel, Pierre van Overloop (directie-voorzitter BOGS) Joop van Huut (supervrijwilliger RCL), Kees van der Burg (voorzitter RCL). | Foto J.P. Kranenburg. Foto:

'We hebben ze hard nodig'

n RCL dolblij met twee nieuwe kunstgrasvelden

voetbal n Bij voetbalvereniging RCL heerst woensdagmorgen 16 augustus een kampioensstemming. In alle vroegte vindt er een hoogtepunt in de toch al rijke geschiedenis van de club plaats. Wethouder Olaf McDaniel (PvdA) draagt het gebruik van twee kunstgrasvelden over aan Bloemerd Onroerend Goed & Sport B.V. (BOGS), die op zijn buurt de velden ter beschikking stelt aan RCL. Dat alles op de kop af acht maanden na het 90-jarig bestaan van 'de club van klasse'.

Door: Cees Mentink

Na het uitdelen van de nodige certificaten en ballen (traditie!) mag de wethouder, die onder meer Sport, Wijkgericht werken, Integratie en Asielbeleid en Speeltuintjes in zijn portefeuille heeft, de eerste ballen afvuren op de gelegenheidsdoelman Ravi Hoogendam. Onhoudbaar voor de kleine man verdwijnt het eerste leer in de uiterste rechterbovenhoek. Bij de tweede bal wreekt zich het verkeerde materiaal. De Italiaanse Loafer (een puntschoen) van de wethouder blijkt niet geschikt om er strafschoppen mee te nemen. Voor Ravi een 'eitje'. Schutter McDaniel: "Hij pakte hem prachtig, de keeper." Ja ja.

Louter voordelen

RCL-voorzitter Kees van der Burg is in zijn nopjes, hij glimt. Met vier kunstgrasvelden en twee natuurgrasvelden is de 1200 leden tellende voetbalclub nog aantrekkelijker voor wie wil voetballen. Van der Burg rekent op nieuwe leden uit Leiderdorp en omgeving en verwacht ook een toeloop van meisjes na het EK-succes van de Nederlandse voetbalsters.

De discussie of kunstgras wel 'lekker' is om te voetballen, wuift hij weg met "de heisa daarover is weggezakt". Hij spreekt liever over een "prettig verende ondergrond". De voordelen voor de rood/witte-vereniging somt de preses moeiteloos op: "De tijden dat wedstrijden na regenval of vrieskou op de Wetra-velden moesten worden afgelast, zijn voorbij. Op kunstgras kan het hele jaar worden getraind en gespeeld".

McDaniel, die benadrukt dat de velden van de gemeente zijn en blijven, heeft nog een argument dat aanspreekt: "De aanleg van een natuurgrasveld is twee keer zo duur". De aanleg van deze twee kunstgrasvelden heeft zo'n € 650.000 gekost. De mogelijke gezondheidsrisico's van kunstgras worden weersproken in tal van meerjarenonderzoeken uit de Verenigde Staten. "En daar maken ze al veel langer gebruik van deze velden," aldus de sportwethouder.

Gloednieuw sportcomplex

BOGS is opgericht om een multifunctioneel complex neer te zetten dat, wanneer alles volgens plan verloopt, de eerste week van december zal worden opgeleverd. "Van het gloednieuwe sportcomplex worden RCL, Florea Kids en Fysiotherapie Ommedijk de huurders," legt Pierre van Overloop uit, hij is directie-voorzitter van BOGS. "Onze BV hangt boven deze vereniging en organisaties." Volgens de voormalige RABObank directeur kunnen alle in de Bloemerd gevestigde verenigingen baat hebben bij wat hier gerealiseerd wordt.

Voetbalstart

Zo'n tweehonderd voetballertjes hebben het ritueel rond de ingebruikname van de kunstgrasvelden op afstand gevolgd. Dan nemen Kees van der Burg en Joop van Huut kort het woord. Want de 31ste Voetbalstart, onder leiding van Van Huut – die alle edities heeft meegemaakt - , Jan Vorstenbosch en met medewerking van honderd vrijwilligers, staat op het punt van beginnen. Een gejuich gaat op, de toekomst van RCL sprint naar de startposities. Drie dagen sportief feest, een heerlijk slot van de vakantie. Daarover veel meer op pagina 6 in deze krant.

Wethouder Olaf McDaniel heeft zijn aanloop genomen voor een loeiharde strafschop. Doelman Ravi Hoogendam weet het leer op miraculeuze wijze te stoppen. | Foto J.P. Kranenburg.