Laila Konstapel bij de jacuzzi. | Foto: J.P. Kranenburg
Laila Konstapel bij de jacuzzi. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Hadassa Wellness: heerlijk rustpunt in een woelige wereld

nieuw n De tuin werd een 'garden' met een cederhouten barrel-sauna, de schuur heeft plaats gemaakt voor een jacuzzi en massageruimte. Er staan stoelen waarin het goed rusten is na een sauna of een massage. Bij de afgelopen zaterdag geopende Hadassa wellness lijkt aan werkelijk alles gedacht. Met veel zorg en smaak maakt onderneemster Laila Konstapel haar droom waar. Zij heeft een rustpunt gecreëerd, Hadassa wellness, waar de gast helemaal tot zichzelf kan komen en verkwikt en vol energie huiswaarts keert.

Door: Cees Mentink

Inderdaad, er heerst bij Hadassa wellnes 'een ontspannende sfeer', je bent er in een andere wereld waar geen sprake is rennen, jagen en vliegen. Hier komt de mens tot rust. Hadassa staat voor mirte, en mirte is een dichte veel vertakte struik, die altijd groen blijft. Laila kiest echter voor turquoise, een aangename en ook weer rustgevende kleur. "Het is goed dat er rustmomenten zijn in deze hectische wereld," vertelt Laila. "De prikkels, ook en vooral de negatieve, komen van alle kanten op ons af. Van die wereld wil de mens even verlost zijn. De wereld die wellness heet biedt die mogelijkheid. Hier word je verwend, hier kun je genieten van sauna, jacuzzi, ontspanningsmassages, verse smoothies en lekkernijen. Wellness is een weldaad."

Arrangementen

Laila verwelkomt vrouwen, voor wie zij arrangementen heeft samengesteld, 'Tijd voor Jezelf' en 'Tijd voor Drie'. Het arrangement 'Tijd voor Twee' is er voor stellen. De tarieven zijn uitermate vriendelijk, vooral wanneer men bedenkt dat de arrangementen avondvullend kunnen zijn en inclusief jacuzzi, sauna, douche met scrubzout, uiteenlopende smoothies en verrukkelijke lekkernijen zijn. De (werk)woorden onthaasten en ontspannen lijken voor wellness te zijn bedacht.

Dat ondernemer Laila aan 'alles' heeft gedacht, blijkt uit de keuze die de gast vooraf kan maken uit zeven verschillende heerlijke geuren voor de opgieting in de barrel-sauna, denk onder meer aan lavendel, bambou en eucalyptus.

De passie en het plezier stralen van Laila Konstapel af. Haar enthousiasme en persoonlijke betrokkenheid zijn aanstekelijk en dragen in belangrijke mate bij aan het welbevinden dat zij iedereen zo van harte gunt en biedt.

Hadassa wellness, Ada van Schotlandplaats 9, 2353 DH Leiderdorp.

www.hadassawellness.nl


Leidse horeca reduceert CO2 uitstoot

duurzaam n De Leidse energiescan voor de horeca is een succes. Op initiatief van stichting Duurzame Horeca Leiden en omstreken besloot de gemeenteraad in 2015 tot een gratis scan voor honderd Leidse horecazaken. De deelnemende zaken zijn na de scan nog een jaar begeleid. Dit levert de stad een vermindering op van 93 ton CO2-uitstoot op jaarbasis.

Op verzoek van stichting Duurzame Horeca Leiden (eo) heeft de gemeente de scan bekostigd met dertigduizend euro. De stichting droeg het jonge Amsterdamse bedrijf Klimaatroute voor als opdrachtnemer. Dit bedrijf had al ervaring met de scan in een aantal grotere steden. De Leidse scan ging eind 2015 van start. Het project is dit jaar vlak voor de zomer afgerond.

Als doelstelling gold dat tenminste de helft van de deelnemers energiebesparende maatregelen zou nemen. Dat is gelukt.

Vijfenvijftig deelnemers investeerden samen voor € 96,623 in besparende materialen en apparaten. Ruim twintig andere deelnemers hebben plannen om later gebruik te maken van de adviezen van Klimaatroute.

Zuinige keukenapparatuur

De meeste deelnemers aan de scan kozen, begrijpelijk, in eerste instantie voor de makkelijkste investering. Zij vervingen hun oude lampen door LED-licht, dat inmiddels in veel sfeervarianten en ook dimbaar beschikbaar is. LED verdient zich in drie jaar terug en levert een relatief hoge CO2-reductie op. Bij grotere restaurants beloopt deze reductie soms ruim 3 ton op jaarbasis.

Restaurant De Klok in de Kloksteeg en Visbrasserie De Poort in de Zijlpoort behoren tot de grootste investeerders. Zij schaften veel zuinige keukenapparatuur aan, waardoor hun jaarlijkse CO2-uitstoot sterk is verlaagd. Zo staat in De Klok nu een vaatwasser die slechts een halve liter warm water per draai verbruikt, tegen tien liter bij de oude. Ook de oven, verwarmingsketel, koeling en de motor voor de afzuigkap zijn vervangen door zuiniger exemplaren en de airco is eruit gegooid. Door dat alles heeft De Klok zijn uitstoot met 1,8 ton verlaagd.

Bob Meijer is mede-eigenaar van Visbrasserie De Poort. Hij is een van de ondernemers die het scanverzoek van Duurzame Horeca Leiden vanaf het begin ondersteunde. "Zo'n scan zorgt dat je bewuster nadenkt over hoe je je zaak runt. Dankzij de scan is er meer milieubewustzijn ontstaan bij Leidse ondernemers." Bij De Poort verving Meijer onder meer de barkoeling en de keukenkoeling en installeerde een waterzuinige spoelstraat. Wat bij elkaar een CO2 reductie van 2,7 ton CO2 per jaar oplevert.

Formeel is de scan nu dus afgesloten, maar de bespaarde 93 ton CO2 is naar verwachting slechts een tussenstand. Over een jaar maakt stichting Duurzame Horeca Leiden en omstreken opnieuw de balans op.