Lorien de Roode
Advocaat, gespecialiseerd in familierecht, en mediator
Lorien de Roode Advocaat, gespecialiseerd in familierecht, en mediator Foto: PR

Kind Gebonden Budget en alimentatie

Het Kind Gebonden Budget (KGB) is een inkomensafhankelijke tegemoetkoming voor de kosten van kinderen, bedoeld om gezinnen met lagere inkomens te ondersteunen. Vanaf 1 januari 2015 wordt in het KGB een onderscheid naar huishoudtype gemaakt. Alleenstaande ouders krijgen een hoger bedrag, de 'alleenstaande ouderkop'. De alleenstaande ouderkop is maximaal 3050 euro per jaar. Met dit extra bedrag wordt de inkomensondersteuning voor alleenstaande ouders met lage inkomens geharmoniseerd, zonder onderscheid te maken tussen degenen die werken en degenen met een uitkering.

Voor de berekening van kinder- en partneralimentatie is het van belang om te weten hoe dit KGB moet worden meegenomen in de berekening. Voor de berekening van kinderalimentatie is al duidelijk dat het KGB wordt meegeteld als inkomen. Bij de berekening van partneralimentatie was er nog geen duidelijkheid. Op 7 juli 2017 heeft de Hoge Raad eindelijk uitspraak gedaan over hoe om te gaan met het KGB bij de berekening van partneralimentatie. Ik zal hieronder kort deze uitspraak bespreken.

In de uitspraak heeft de Hoge Raad met name gehoor gegeven aan het feit dat het KGB een inkomensafhankelijke tegemoetkoming is voor de kosten van de kinderen. Deze bijdrage dient dan ook in zijn geheel voor dat doel te worden aangewend.

De Hoge Raad geeft aan waarom het KGB bij de berekening van partneralimentatie niet als inkomen mag worden gezien:

Als het KGB als inkomen zou worden gezien, heeft dit effect op de hoogte van de partneralimentatie. De behoefte aan partneralimentatie zal afnemen. De alimentatie ontvanger zal dan recht hebben op minder partneralimentatie. Dat leidt tot een onaanvaardbaar resultaat aangezien de alimentatie betaler een deel van zijn verplichting zou kunnen afwentelen op de gemeenschap en dus minder partneralimentatie betaalt .

Ook zou het niet redelijk zijn dat degene die KGB ontvangt maar ook partneralimentatie moet betalen aan zijn/haar ex partner het KGB dus aanwendt om partneralimentatie te betalen. Indirect betaalt de gemeenschap dan partneralimentatie terwijl het KGB een tegemoetkoming is voor de kosten van de kinderen!

Het KGB is een inkomensafhankelijke regeling net als de zorg- en huurtoeslag. Er is wel een verschil, namelijk dat bij huurtoeslag de kosten van de ouder zelf worden gedekt en bij het KGB gaat het om de kosten van de kinderen.

Conclusie is dat de bedoeling van het KGB meebrengt dat die bijdrage buiten beschouwing moet worden gelaten bij de berekening van partneralimentatie. Dit brengt met zich mee dat er dus een verschil is hoe om te gaan met het KGB bij de berekening van kinder- en partneralimentatie.