De meest opvallende verandering is de ruime, overdekte fietsenstalling, onderaan het talud.
De meest opvallende verandering is de ruime, overdekte fietsenstalling, onderaan het talud. Foto:

R-net haltes vrijwel klaar

vervoer n De afgelopen maand zijn de bushaltes Rietschans en Winkelhof aan de Leiderdorpse Engelendaal omgevormd tot R-net haltes. Het werk is nu zo goed als klaar.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

R-net staat voor kwalitatief goed openbaar vervoer. De bussen zijn comfortabel en rijden frequent, de haltes hebben goed meubilair en krijgen digitale reizigersinformatie. Vanaf 10 december gaat tussen Leiden Centraal en het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp een R-netlijn rijden die de Q-liner 366 vervangt. Deze snelle lijn stopt maar bij vijf tussenhaltes: één bij het LUMC, twee langs de Willem de Zwijgerlaan en de twee aan de Engelendaal.

De haltes aan de Engelendaal hebben nieuwe abri's gekregen en de aanliggende fiets-en voetpaden zijn opnieuw bestraat. Ook zijn er fietsstallingen gekomen. Bij de voormalige Rietsschanshalte, die nu omgedoopt is in 'Buitenhof', zijn de veranderingen het meest opvallend. Direct bij de halte is hier geen ruimte voor een fietsparkeervoorziening dus die is onderaan het talud van de Engelendaal geplaatst. Van daar af is een nieuw wandelpad omhoog naar de abri gelegd..

De kosten van de aanpassing van de haltes (ca. 1,7 miljoen euro) zijn voor rekening van de provincie, de gemeenten betalen doorstromingsmaatregelen zoals voorrang bij verkeerslichten en extra in- en uitvoegstroken. Op de Engelendaal zijn die aanpassingen al gedaan.


Stoppen-met-roken training

rookvrij n Op 29 augustus start in Leiderdorp de training 'Rookvrij! Ook jij? De training wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed.

Mensen ervaren stoppen met roken als erg moeilijk. Steun van anderen, het uitwisselen van ervaringen en de betrokkenheid naar elkaar zijn belangrijk voor het slagen van een stoppoging. De training 'Rookvrij! Ook jij?' biedt die steun. De training, onder begeleiding van een ervaren en gecertificeerde trainer, duurt zeven weken en bestaat uit zeven bijeenkomsten van anderhalf uur met minimaal acht en maximaal vijftien deelnemers.

De training start dinsdagavond 29 augustus in het gebouw van ActiVite, Simon Smitweg 8 te Leiderdorp en duurt van 20.00 tot 21.30 uur. De laatste bijeenkomst is 10 oktober. Ook belangstellenden uit andere gemeenten kunnen meedoen. Aanmelden kan tot 22 augustus via de website www.rookvrijookjij.nl of tel. (076) 889 51 95.