Matthew van Tol bracht de zomer van 1967 weer levendig in de herinnering van de lunchgasten bij het Broodje Cultuur. | Tekst/foto: Esta Hoogervorst
Matthew van Tol bracht de zomer van 1967 weer levendig in de herinnering van de lunchgasten bij het Broodje Cultuur. | Tekst/foto: Esta Hoogervorst Foto: Esta Hoogervorst

Terugkijken op Summer of Love

pluspunt n Tijdens het Broodje Cultuur op 3 augustus in Pluspunt kregen de vele gasten niet alleen een lekkere lunch maar ook een boeiende lezing door Matthew van Tol over de 'Summer of Love'. Deze zomer vond precies vijftig jaar geleden plaats in hét jaar van grote tegenstellingen. Het ging niet alleen om lief zijn voor elkaar. De eerste heftige studentenopstanden vonden in Berlijn plaats. Ook de protesten tegen Vietnam gingen een rol spelen.

1967 was een gedenkwaardig jaar en Van Tol liet het allemaal voorbij komen. De hippies, de popfestivals in de open lucht - toen een nieuwigheid -, de geboorte van kroonprins Willem-Alexander, de eerste grote hartoperatie door Christian Barnard, de komst van de zakrekenmachines en kleurentelevisies.

Voor de lunchgasten werd het een feest van herkenning, waarbij de herinneringen steeds meer herinneringen opriepen, wat zorgde voor geanimeerde gesprekken.