V.l.n.r. Rineke Schwenke van Pluspunt, Marja den Hollander van Eva en Joyce Lokker van het Sociaal Team Leiderdorp.
V.l.n.r. Rineke Schwenke van Pluspunt, Marja den Hollander van Eva en Joyce Lokker van het Sociaal Team Leiderdorp. Foto:

'De mantelzorger staat er niet alleen voor'

Het overheidsbeleid is erop gericht dat mensen die zorg nodig hebben steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. Maar wat betekent dat voor de mantelzorgers? De Werkgroep Mantelzorg Leiderdorp organiseert een drietal bijeenkomsten voor mantelzorgers waarop die vraag wordt belicht. Deze vinden plaats op 29 augustus, 24 oktober en 12 december. Doel is om mantelzorgers te wijzen op mogelijkheden om hun zorgtaken wat te verlichten.

Het Leiderdorps Weekblad sprak met drie van de organisatoren: Rineke Schwenke van ouderenorganisatie Pluspunt, Joyce Lokker van het Sociaal Team Leiderdorp (STL) en Marja den Hollander van ondersteuningsorganisatie Eva.

De term 'mantelzorger' – iemand die langdurig en onbetaald minimaal 8 uur per week zorgt voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon in zijn of haar omgeving - is inmiddels redelijk ingeburgerd. Maar, zegt Rineke Schwenke, "mensen realiseren zich over het algemeen niet hoe zwaar mantelzorgers belast worden. En dat dit sluipenderwijs overbelasting kan worden."

Joyce Lokker beaamt dat. "Ongemerkt wordt er steeds meer van de mantelzorger verwacht, worden de grenzen steeds verder opgerekt. Daar komt nog bij dat veel mantelzorgers 50- of 60-plussers zijn. Mede door het verhogen van de pensioenleeftijd krijg je steeds meer mantelzorgers die daarnaast een betaalde baan hebben."

"Toch moet je mantelzorgen niet als iets negatiefs zien", benadrukt Marja den Hollander. "Het is pittig, maar mensen halen er ook heel veel voldoening uit. Vaak is het toch het prettigst om je partner, kind of ouder zelf te verzorgen. En met de juiste ondersteuning en de goede hulpmiddelen is het heel lang vol te houden. Daarbij is natuurlijk ook begrip en medewerking vanuit de werkgever enorm belangrijk."

'De Werk-groep Mantelzorg wijst de weg naar praktische hulp, geeft informatie en advies of biedt gewoon een luisterend oor

Een probleem is dat veel mantelzorgers niet weten wat er allemaal mogelijk is op gebied van ondersteuning. Dat is een van de redenen dat enkele jaren geleden de Werkgroep Mantelzorg Leiderdorp in het leven geroepen. Daarin zitten behalve Pluspunt, het STL en Eva ook Gemiva, GGZ Rivierduinen en het Alrijne Ziekenhuis. "De mantelzorger staat er niet alleen voor. Doel van de werkgroep is de weg te wijzen naar praktische hulp, informatie en adviezen te geven of gewoon een luisterend oor te bieden", zo vat Lokker het samen.

Leiderdorp telt naar schatting meer dan vijfduizend mantelzorgers. Nog geen 10 procent daarvan is bekend bij de Werkgroep Mantelzorg. Dat komt onder meer doordat veel mantelzorgers zichzelf niet als zodanig zien, weet Schwenke. "Het zorgen voor een naaste is voor hen zoiets vanzelfsprekends. We hebben een keer een actie gehouden in Winkelhof waar we de vraag voorlegden: 'Eén op de acht mensen is mantelzorger, bent u dat ook?' Voor een aantal was dat echt een eye-opener."

De bijeenkomsten die vanaf eind deze maand georganiseerd worden, zijn dan ook zeker niet alleen voor geregistreerde mantelzorgers. Iedereen die onder de definitie van mantelzorger valt is welkom.

Tijdens elk van de drie bijeenkomsten wordt gefocust op een specifieke groep mantelzorgers. Op 29 augustus gaat het over mensen die zorgen voor een naaste met psychiatrische problematiek, op 24 oktober staan mantelzorgers die zorgen voor een kind met een beperking centraal en op 12 december wordt gekeken welke aanpassingen en hulpmiddelen er bestaan om zo lang mogelijk thuis wonen mogelijk te maken. Steeds doet een ervaringsdeskundige zijn verhaal, in de vorm van een vraaggesprek met één van de werkgroepleden. Na de pauze is er tijd voor vragen en onderling gesprek.

Als introductie zal in deze krant steeds twee weken voorafgaand aan de bijeenkomst een interview staan met de mantelzorger staan die de eerstvolgende keer te gast is aan de tafel van Werkgroep Mantelzorg Leiderdorp. Volgende week start het drieluik met een interview met een jonge vrouw die vanaf haar kindertijd de steun en toeverlaat was van haar gezin waarin de ouders en een broertje kampen met psychische problemen.

Mantelzorgers die meer willen weten over wat de Werkgroep Mantelzorg voor hen kan betekenen, kunnen kijken op de website mantelzorgleiderdorp.nl of contact opnemen met het Sociaal Team Leiderdorp via tel. (071) 5458545 (tussen 9.00 en 12.00 uur). "Wij kijken met de mantelzorger naar waar behoefte aan is, wat nodig is om weer wat rust te krijgen, en gaan dan aan de slag om dat samen met onze partners te realiseren", aldus Lokker.

Themabijeenkomsten

dinsdag 29 augustus, 19.30-21.30 uur: Omgaan met psychische (over)belasting bij het zorgen voor iemand met psychiatrische problematiek

Plaats: Pluspunt, Splinterlaan 156

dinsdag 24 oktober: Levenslang zorgen voor een kind met een beperking (inclusief voorlichting over mentorschap)

dinsdag 12 december: Zo lang mogelijk thuis blijven wonen: welke aanpassingen en hulpmiddelen helpen daarbij?

Plaats en tijd van de bijeenkomsten in oktober en december worden later bekend gemaakt. Voor alle bijeenkomsten geldt dat de toegang gratis is en aanmelden niet nodig.