Afbeelding
Foto: PR

Organiseren was tweede natuur voor eeuwelinge

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Ze was ook actief in de politiek en zat van 1972 tot 1974 voor de VVD in de gemeenteraad.

Inmiddels was ze ook weer aan het werk gegaan. Dat kwam min of meer toevallig op haar pad, vertelt ze. "Verpleeghuis Zuidwijk vroeg vrijwilligers om mensen in het huis te bezoeken. Daar heb ik me voor opgegeven en in no-time werkte ik er." Eerst kreeg ze de supervisie over een afdeling, later kwam het hele verpleeghuis onder haar hoede. Niet zo vreemd, vind haar dochter Cora: "Organiseren had ze van jongs af aan in de vingers. Vergeet niet dat ze op haar 26ste al een noodziekenhuis leidde."

Haar echtgenoot overleed veel te vroeg in 1976. Mevrouw Reidsma werkte tot 1979 in Zuidwijk en is altijd zelfstandig in Voorschoten blijven wonen, tot een val in januari 2016 dat onmogelijk maakte.

Maandagochtend werd haar verjaardag gevierd met de medebewoners van Leythenrode, 's middag kwam locoburgemeester Kees Wassenaar kwam haar namens de gemeente Leiderdorp feliciteren. Het feest met de familie vond afgelopen weekend al plaats. Met vrijdag een boottocht door Haarlem en zondag een lunch bij Brasserie Park, waar behalve de vier kinderen, negen kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen met hun partners ook tien neven en nichten uit Nieuw-Zeeland aanwezig waren, die speciaal voor deze mijlpaal waren overgekomen.


Grote verschillen in mantelzorgwaardering

VERVOLG VAN VOORPAGINA

In Oegstgeest en Zoeterwoude wordt rond die 10de november een fraai boeket bezorgd bij de mantelzorger. De gemeente Leiden heeft ervoor gekozen mantelzorgers een VVV-bon ter waarde van 50 euro te geven. Ook die komt rond de Dag van de Mantelzorg. Daarnaast kunnen Leidse mantelzorgers tweemaal per jaar een uitnodiging voor een uitje verwachten, bijvoorbeeld een boottocht of theateravond. Het is de bedoeling dat in Leiden ook op wijkniveau activiteiten voor mantelzorgers georganiseerd zullen worden.

De waardering voor de mantelzorger moet worden aangevraagd door degene die de mantelzorg ontvangt. Dat kan via de website van Eva, www.wijzijneva.nl. Voor de gemeenten Leiden en Leiderdorp kan dat tot 15 oktober, voor Zoeterwoude tot 1 november en voor Oegsteest is er geen uiterste aanmelddatum. Eva is de organisatie die mensen met een hulpvraag, mantelzorgers, zorgvrijwilligers en beroepskrachten in de vier gemeenten ondersteunt.

Om in aanmerking te komen, moet iemand wel voldoen aan de definitie van een mantelzorger: iemand die langdurig en onbetaald zorgt voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit zijn of haar omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. De zorg moet minimaal 3 maanden aaneengesloten voor minimaal 8 uur per week zijn verleend.


Nieuws van de LVU

zomerprogramma n Deze augustusmaand komt de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) met een zomerprogramma vol excursies en buitenactiviteiten. Hieronder een greep uit het aanbod:

De 57e Biënnale van Venetië - lezing

Lezing gewijd aan de 57e Biënnale van Venetië, een van de beroemdste kunsttentoonstellingen, die ook dit jaar plaatsvindt. De eerste Biënnale was in 1895. Bijna de hele stad is in gebruik: diverse musea, palazzi, kerken, pakhuizen enzovoorts. De docent, die al acht Biënnales heeft bezocht, belicht de geschiedenis en het belang van de Biënnale. Aan de hand van eigen foto's zal hij een aantal hoogtepunten (en enkele

Fraai Venetië. | Foto: PR

dieptepunten) laten zien. Natuurlijk doorkruist u daarbij een aardig stuk van Venetië.

Datum: woensdag 23 augustus, 20.00-21.30 uur

Tai Chi op zaterdag - 2 lessen

Begin het weekend met ontspanning. Tai Chi is een eeuwenoude Chinese bewegingskunst. U maakt bewegingen die soepel in elkaar overgaan, waardoor u uw eigen lichaam leert kennen en beheersen. Door die grotere bewustwording ontwikkelt u innerlijke kracht en mentale weerbaarheid.

Datum: zaterdagen 19 en 26 augustus, 10.30-11.30 uur

Yoga op woensdag - 2 lessen

Hatha Yoga is een manier om te onthaasten. Lichaam en geest worden op een prettige en natuurlijke manier in evenwicht gebracht. Daarnaast heeft het ook een gunstig effect op het zenuwstelsel en treedt er een versoepeling van het lichaam op. Er is aandacht voor ieders persoonlijke conditie.

Datum: woensdagen 23 en 30 augustus, 9.30-10.30 uur

Voor meer informatie en inschrijving: kijk op de website www.leiderdorpse-volksuniversiteit.nl, mail naar leiderdorp@volksuniversiteit.nl, bel (071) 5411732 of kom langs op het LVU-bureau in De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110 te Leiderdorp (ma t/m do, 09.30-12.00 uur).