Helma Gruijthuisen test haar speciaal voor München gekochte bal. | Foto: J.P. Kranenburg
Helma Gruijthuisen test haar speciaal voor München gekochte bal. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Met Oranje op weg naar het WK 50+ bowling

bowling n Ze gooide haar eerste bal bijna een halve eeuw geleden, tijdens een verjaardagsfeestje op de bowlingbaan, en bleek een natuurtalent. Drie jaar later werd ze Nederlands kampioen bij de singles in de A-klasse. Ze is altijd blijven spelen en zit nog steeds bij de landelijke top in haar leeftijdscategorie. In de week van 13 tot en met 20 augustus doet Helma Gruijthuijsen (65) als lid van het Nederlands team mee met het Wereldkampioenschap bowling voor 50-plussers in München.

Door: Corrie van der Laan

Helma woont in Leiden en speelt sinds een jaar bij de Bowling Vereniging Leiderdorp, die z'n domicilie heeft bij SportCity Bowling. "Het is een prettig huis (jargon voor bowlingbaan, red.), gezellig, goedkoop, lekker dichtbij en je kan gratis parkeren", zo verklaart ze haar keuze voor de club die gevestigd is boven winkelcentrum Winkelhof. Hier bereidt ze zich ook voor op het WK, onder meer door haar net voor München aangeschafte bal te testen. "Dat ik die straks ook meeneem is lang niet zeker, ik gooi er nog niet echt lekker mee."

Hoewel Helma zeker sinds haar pensioen – ze had een tandtechnisch laboratorium dat ze zes jaar geleden verkocht heeft – fanatiek speelt, heeft ze erg getwijfeld over deelname aan het WK. Het was haar man, Hans de Graaf, die haar overhaalde. Hans is zelf ook een ervaren bowler en bovendien gediplomeerd trainer. "We hebben elkaar via het bowlen leren kennen. We zijn getrouwd in Las Vegas en laat nu over twee jaar het WK in die stad zijn. Maar als je daar wilt meedoen, moet je nu presteren. Dat was net het zetje dat ik nodig had", lacht ze.

Het Nederlands team bestaat uit vier dames en vier heren. Ze hebben zich geplaatst voor Oranje via een serie van vier kwalificatiemomenten waaraan twintig dames en veertig heren mee deden. De eerste daarvan was het NK 50+ scratch, eind januari. "Dat ging voor mijn gevoel helemaal niet lekker, dus ik gaf mezelf weinig kans op selectie. Later bleek dat iedereen matig scoorde op dit toernooi, wat lag aan het moeilijke oliepatroon."

Waarmee het gesprek komt op de technische kant van bowling. Want, zoals Hans benadrukt, "Het is veel meer dan een balletje gooien met een biertje erbij".

Alle bowlingbanen worden altijd voorzien van een oliepatroon. Daarin is heel veel variatie mogelijk. Het patroon beïnvloedt de baan van de bal en de bowler moet daar zijn spel op aanpassen. Ook elke bal is verschillend; zwaarder of lichter, gladder of stroever of met een net wat ander zwaartepunt. Zoals een golfer voor elke slag de golfclub kiest die het beste bij de omstandigheden past, zo kiest de bowler voor elke worp zijn bal.

Helma gebruikt, zoals elke echte bowler, uitsluitend haar eigen ballen waarvan er straks vijf meegaan naar Duitsland. Per stuk wegen ze 15 Engelse ponden (lbs) wat neerkomt op 6,8 kilo. Behoorlijk zwaar voor een vrouw. "Ik speelde altijd met nog zwaardere ballen, van 16 lbs, de zwaarste die toegestaan zijn. Vanwege mijn rug heb ik een stapje terug moeten doen."

Toch is ze nog altijd een krachtpatser in het bowling. "Ik gooi harder dan veel mannen. Dat geeft een voordeel omdat een harde, zware bal meer slagkracht heeft."

Helma traint weinig maar ze speelt wel veel wedstrijden, met verschillende teams. Afgelopen seizoen speelde ze behalve in Leiderdorp ook in Schiedam en pakte met het team Schiedam Walvis de nationale titel Stedenontmoeting 50+. Daarnaast promoveerde ze met haar Nationale League team van de eerste klasse naar de hoofdklasse.

Met het Nederlands team heeft ze laatst één gezamenlijke training gehad. "We komen uit alle hoeken van het land dus dat is best lastig te regelen." Het is ook niet echt een probleem, geeft ze aan. Uiteindelijk moet toch ieder zijn eigen ballen gooien. Al heeft zo'n team zeker een meerwaarde, stelt Helma. "Je stimuleert elkaar, ik ben absoluut meer een teamspeler dan een individuele."

Ze verwacht niet dat er straks in München een podiumplek in zit voor de Oranje dames. "In Nederland is bowling maar een kleine sport, heel anders dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, die vaardigen een team af met full profs. Ik ga voor een plek bij de top 24 (masters)."

Het toernooi is te volgen via de link www.bowling-wm.de.


Drive-in bioscoop met La La Land

LIFF n Je hoort de kikkers kwaken en de krekels tsjirpen op het Valkenburgse Meer. Vlak voor je neus zijn Ryan Gosling en Emma Stone aan het dansen en zingen dus je neemt nog maar een hand popcorn. En dat allemaal zonder ooit het comfort van je eigen auto te hoeven verlaten. Te mooi om waar te zijn? Nee, het Leiden Internationaal Film Festival (LIFF) regelt dit voor je!

Op 19 augustus vertoont het LIFF de film La La Land in de eigen Drive-In aan het Valkenburgse Meer. Dé hitfilm van afgelopen jaar won maar liefst zes Oscars en dat is volledig terecht. Zelden was een film zo onbeschaamd romantisch, grappig en ontroerend. Een feest van jazz, liefde voor film, aanstekelijke liedjes en aantrekkelijke mensen dat je zeker in deze bijzondere setting wil meemaken.

Kijk zittend in je auto (of dansend op het dak). De auto moet je zelf meenemen, de film, muziek, snacks, drankjes en sterrenhemel worden verzorgd door het LIFF.

Praktisch:

Datum: 19 augustus

Locatie: J. Pellenbargweg 2, Valkenburg

Terrein open: 20.00

Aanvang film: 22.00

Prijs tickets: 20 euro per auto