Het huidige Matilo met op de voorgrond een voorbeeld van een barak en een soldaat. | Collage: Claudia Thunnissen
Het huidige Matilo met op de voorgrond een voorbeeld van een barak en een soldaat. | Collage: Claudia Thunnissen Foto: PR Claudia Thunnissen

Romeinse soldatenbarak bouwen in Matilo

evenement n Park Matilo Leiden staat in het weekend van 5 en 6 augustus (10.00 - 17.00 uur) in het teken van de bouw van een Romeinse soldatenbarak.

Ooit werd castellum Matilo bewoond door Romeinse soldaten. Ze leefden in manschapsbarakken. Hoe zagen die eruit? Dat kom je in dit Romeinse Evenement te weten!

Met archeologen van de universiteit Leiden en vrijwilligers gaan we de maten van de soldatenbarakken inmeten en uitzetten in Matilo. Zo wordt zichtbaar hoe de, nu lege, ruimte binnen de omwalling werd gebruikt.

Een van de barakken gaan we dan ook echt bouwen, in skeletvorm. Elke barak bestond uit de woning van de hoofdman en tien woonruimtes voor de soldaten. Met z'n achten woonden ze in zo'n wooneenheid. Daarin kookten ze, aten ze, sliepen ze en bewaarden ze hun wapenrusting. In het Romeinse Weekend kun je voor het eerst werkelijk ervaren hoe groot zo'n barak was, en of de woonruimte nu krap of ruim was.

Natuurlijk hebben ook Romeinse soldaten hun kampement in Park Matilo opgeslagen. Een Romeinse landmeter helpt de moderne archeoloog met zijn eigen landmeetkundig instrument uit de Oudheid. Andere soldaten zijn actief als ambachtslieden, er wordt Romeins gekookt, en er zijn natuurlijk kinderactiviteiten. Ook kun je Romeinse spulletjes kopen.

Op zondag 6 augustus geeft archeologe Julia Chorus om 11.30 en 14.30 uur een lezing over de Romeinse soldatenbarakken in Nederland. Ze weet alles over de laatste stand van zaken.

En er is nog meer te doen. Bij de Stadswijngaard Matilo kun je wijn van de druiven uit Matilo proeven. Er is een boeken- en informatiestand, waar je van alles over Matilo en de Limes (de Romeinse rijksgrens) te weten komt, en waar je boeken, bouwplaten, sap en lekkers kunt kopen. Er is een kleine expositie over de Romeinse soldatenbarak. Claudia Thunnissen geeft een rondleiding door het park en langs de historische tuinen. Kortom: actie.

Laat je meeslepen door de geschiedenis of ga gewoon lekker in het gras liggen. Wil je meehelpen bij het meten of bouwen, meld je dan aan bij Claudia Thunnissen: info@cthunnissen.nl

Castellum Matilo ligt aan de Castellumweg in Leiden en is te bereiken via de entree Hoge Rijndijk tegenover de Leiderdorpsebrug. Parkeren kan aan de Willem van de Madeweg. Het Romeinse weekend maakt deel uit van de Limes Zomer 2017 (zie www.limeszomer.nl)


Vleeseters in de Hortus

tentoonstelling n Van 11 tot 20 augustus staat de Hortus Botanicus in Leiden in het teken van vleesetende planten.

Tien dagen lang kunnen bezoekers zich verwonderen bij de vreemde, rare, bijzondere en o zo mooie planten die al eeuwen tot de verbeelding spreken. Venus vliegenvallen, bekerplanten en zonnedauw zijn slechts een selectie van de vele vreemde vleesetende planten die de Hortus rijk is.

De Wintertuin van de Hortus wordt omgebouwd tot tentoonstellingszaal met displays over allemaal verschillende vleeseters. Speciaal voor kinderen (of volwassenen) is er een voertafel. Voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar is er bij de kassa een gratis speurboekje te krijgen over de vleesetende planten.

Carnivora is de Nederlandse component van de internationale vleesetende planten vereniging. De leden van Carnivora geven iedere dag tijdens de tentoonstelling een gratis rondleiding langs de vleesetende planten. De rondleiding start om 14.00 uur een duurt ongeveer 45 minuten.

De tentoonstelling wordt afgetrapt met een internationaal congres over vleesetende planten van 11 tot en met 13 augustus. De Hortus organiseert dit in samenwerking met de werkgroep Carnivora. In de Hortus komen drie dagen experts uit de hele wereld bijeen om lezingen bij te wonen en te geven over deze bijzondere soorten planten die ook voor een breder publiek erg tot de verbeelding spreken. De voertaal is Engels. Het is mogelijk het congres te bezoeken als toehoorder. Zie voor meer informatie www.hortusleiden.nl.

De venusvliegenval vangt insecten door de bladeren dicht te laten klappen.