Afbeelding
Foto: PR

Lezers schrijven

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen maximaal

250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Verjaardagsdoos voor arme kinderen werkt stigmatiserend

'Leiderdorp zet Klijnsma-gelden in tegen kinderarmoede', kopte het LW vorige week. In het kort gezegd komt dat hierop neer, dat het ministerie van Sociale Zaken € 100 miljoen op de plank heeft liggen voor gemeenten om met name kinderarmoede te bestrijden. Leiderdorp krijgt daarvan € 94.000. De gelden mogen op verschillende manieren worden ingezet maar wel uitsluitend 'in natura': gezinnen krijgen niet zomaar een bedrag maar mogen bepaalde gemaakte kosten declareren.

Leiderdorp zet het geld in om enkele regelingen - waaronder de schoolkostenregeling en de leermiddelenregeling - voor kinderen van arme gezinnen te verruimen, zodat er geen verschil meer zit tussen wat Leidse kinderen en Leiderdorpse kinderen aan steun kunnen krijgen. Prima natuurlijk.

Daarnaast heeft Leiderdorp bedacht dat elk jarig kind onder de 18 jaar voor zijn verjaardag een pakket ter waarde van 35 euro krijgt, met versiering, traktaties, wat lekkers voor thuis en cadeautjes. Dat lijkt mij een slecht idee. Zo'n doos van de gemeente werkt stigmatisering in de hand.

Je kan het je helemaal voorstellen. Een vriendje dat op bezoek is geweest vraagt aan zijn moeder: 'Waarom krijg ik niet zo'n doos'. Waarop de moeder uitlegt dat die alleen voor arme kindjes zijn. En het etiket is geplakt.

Als je als gemeente een kind een verjaarscadeautje gunt, gebruik dan dezelfde systematiek als bij de leermiddelen en schoolkostenregelingen: het kind - of zijn ouders - zoekt zelf een passend cadeau uit en kan dat tot een bedrag van 35 euro declareren. Dat kost evenveel en laat iedereen in zijn waarde.

        Netty Brocken-van Peppen


Bijzondere sport in beeld

lezing n Tijdens het wekelijkse Broodje Cultuur, onderdeel van zomeractiviteiten programma van Pluspunt Leiderdorp, maakten de lunchgasten op 20 juli kennis met een wel heel bijzondere sport: klettersteigen. Hierbij klauter je langs een rotswand, terwijl je verankerd bent aan een staalkabel. Spreker was de heer Verkaik, die pas na zijn pensioen deze toch wel spectaculaire hobby oppakte en tien jaar lang vele rotsen in vooral de Dolomieten heeft beklommen. Zijn lezing zette hij extra luister bij door fraaie beelden, zoals de foto hierboven.


Openingstijden 't Winkeltje gewijzigd

zomerrooster n Tijdens de zomervakantie gelden andere openingstijden voor 't Winkeltje, het tweedehands speelgoedwinkeltje in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110. Bezoekers kunnen terecht voor inkoop en verkoop van speelgoed op dinsdag 1 augustus van 9.00 tot 12.00 uur, de maandagen 7 en 14 augustus van 13.30 tot 16.30 uur en woensdag 16 augustus van 13.30 tot 16.30 uur.

Momenteel is er veel mooi speelgoed maar ook boeken en verkleedkleren te koop voor een leuke prijs.

Vanaf 21 augustus is 't Winkeltje weer geopend op de reguliere tijden. Het speelgoedwinkeltje is onderdeel van de stichting kinderkring leiderdorp, een non-profit organisatie die uitsluitend gerund wordt door vrijwilligers-Zie voor meer informatie www.freewebs.com/kinderkring.


Aanvullingen en verbeteringen

In de rubriek 'De Zoeker Gericht op Leiderdorp Toen en Nu' die vorige week verscheen in deze krant stond de Spanjaardsburg centraal. Naast de oude foto van de brug, genomen vóór de verbouwing van 1891, staat een recente foto, genomen vanuit zoveel mogelijk hetzelfde gezichtspunt Deze is echter niet gemaakt door Pieter Sleeboom, zoals in de verantwoording staat, maar door Arthur Stiefelhagen.