Sinds de eerste editie in 2013 haalde De Noordzee samen met 6.377 vrijwilligers 57.426 kilo afval van de Nederlandse stranden. |  Foto: PR
Sinds de eerste editie in 2013 haalde De Noordzee samen met 6.377 vrijwilligers 57.426 kilo afval van de Nederlandse stranden. | Foto: PR Foto: pr

Vijfde Beach Cleanup Tour

opruimactie n Stichting De Noordzee organiseert van 1 tot en met 15 augustus voor de vijfde keer op rij de Beach Cleanup Tour, waarbij de hele Noordzeekust afvalvrij wordt gemaakt. De opruimactie start tegelijkertijd in Cadzand en op Schiermonnikoog en eindigt na ruim twee weken in Zandvoort, waar bekend wordt gemaakt hoeveel kilo afval er van het strand is gehaald.

Vrijwilligers leggen in 15 dagen in totaal 30 etappes af, waarbij de ene helft in noordelijke richting loopt en de andere helft richting zuiden. Op zondag 13 augustus wordt het Katwijkse strand schoon gemaakt. Die etappe begint dan 's morgens om 10.00 uur bij Beachclub Raak in Wassenaar en eindigt 10 km noordelijker bij Breakers Beach House in Noordwijk. Geïnteresseerden kunnen zich voor een of meerdere etappes inschrijven via de website www.beachcleanuptour.nl. Het is ook mogelijk om zich voor meerdere etappes in te schrijven.

Sinds de eerste editie in 2013 haalde De Noordzee samen met 6.377 vrijwilligers in totaal 57.426 kilo afval van de Nederlandse stranden, wat neerkomt op ruim 10.000 vuilniszakken vol afval. Per 100 meter strand werden gemiddeld 375 afvalitems gevonden. Maar liefst 93% daarvan bestaat uit plastic. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien deze afvalitems aan voor voedsel, waardoor het in hun maag terecht komt.

Uit onderzoek van Wageningen Marine Research blijkt dat 93% van de Noordse stormvogels plastic heeft ingeslikt. Gemiddeld hebben de Noordse stormvogels 23 stukjes plastic in hun maag.

Om het afvalprobleem aan te pakken en mensen bewust te maken van de omvang van dit probleem organiseert Stichting De Noordzee de Beach Cleanup Tour. Met zoveel mogelijk deelnemers wil de organisatie ervoor zorgen dat het afval dat op de stranden ligt niet in zee terechtkomt en dat badgasten minder afval op de Nederlandse stranden achterlaten.